Představení iniciativy CIVITAS a CIVINET CIVINET – SÍŤ K UDRŽITELNÉ MOBILITĚ VE MĚSTECH 19. březen 2015 Ústí nad Labem Radomíra Jordová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
ECVET v Programu celoživotního učení
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Plány udržitelné městské mobility - SUMP
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
OMC Pracovní expertní skupina
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
Technologické platformy a dopravní výzkum
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Zelený kruh – střešní organizace českých ekologických NNO Alena Dodoková Kateřina Ptáčková.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE
2. Vedení & zodpovědost Národní pracovní skupina Uherskohradišťská charta / cyklokoordinátoři Jaroslav Martinek (Central MeetBike) Tomáš Řeháček (Mobile.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Ing. Petr Horský, Předseda Rady České parkovací asociace z.s.p.o.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Jakým úhlem pohledu se díváš na tento obrázek? Seminář – Bike sharing, Brno, Ing. Jaroslav Martinek.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Plán udržitelné městské mobility Olomouce z pohledu zpracovatele
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
PS ESPON zasedání Výboru ČR pro programy
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Plán udržitelné městské mobility Ústí nad Labem
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,
Transkript prezentace:

Představení iniciativy CIVITAS a CIVINET CIVINET – SÍŤ K UDRŽITELNÉ MOBILITĚ VE MĚSTECH 19. březen 2015 Ústí nad Labem Radomíra Jordová

Obsah prezentace - Představení evropské iniciativy CIVITAS - Sítě CIVINET v Evropě - Aktivity CIVINETu ČR a SR

CIVITAS – iniciativa EK CO TO JE?  City-Vitality-Sustainability = iniciativa EU, začala 2002  Cíl: Přispět ke změně směrem k udržitelné mobilitě ve městech pomocí: Propagace a realizace udržitelných, čistých a (energeticky) efektivních dopravních opatření; Implementace integrovaných balíčků opatření v této oblasti; Podpora a rozšiřování trhu s inovacemi v oblasti udržitelné dopravy; Zdolávání překážek při realizaci inovativních a ambiciózních opatření a politik pomocí experimentů a testování v kombinaci s cíleným výzkumem.

CIVITAS – iniciativa EK Kategorie opatření Civitas – 8 Městská hromadná doprava Strategie pro změnu poptávky po dopravě (parkovací politiky, mýtné apod.) Management mobility a zvyšování povědomí o udržitelné mobilitě Bezpečnost v dopravě Městská logistika Informační systémy a služby v dopravě Čistá paliva a nízkoemisní vozidla Životní styl bez závislosti na automobilech

CIVITAS – iniciativa EK - Dosud 4 fáze CIVITAS I ( ) (Praha) CIVITAS II ( ) CIVITAS Plus ( ) (Brno, Ústí nad Labem) CIVITAS Plus II ( ) – Brno - EK dosud podpořila více než 60 měst („demonstration cities“) více než 800 opatření za 120 mil. EUR - pokračuje jako CIVITAS 2020 (v rámci Horizon 2020)

CIVITAS Plus 7. rámcový program EU, projektů, 25 měst: ARCHIMEDES (Aalborg, Brighton & Hove, San Sebastian, Iasi, Monza, Ústí nad Labem) [80 opatření] ELAN (Ljubljana, Gent, Porto, Brno, Zagreb) [65 opatření] MIMOSA (Bologna, Funchal, Utrecht, Gdansk, Tallinn) [73 opatření] MODERN (Craiova, Brescia, Vitoria/Gasteiz, Coimbra) [42 opatření] RENAISSANCE (Szczecinek, Perugia, Bath, Gorna Oryahovitsa, Skopje) [42 opatření] POINTER (support action), zodpovědný za monitorování a metodologii hodnocení dopadu a procesu realizace opatření (vč. hodnocení politik, strategií a politického prostředí ve městech)

CIVITAS Forum Network - Sdružuje města, která mají zájem o výměnu informací o inovativních opatřeních v oblasti udržitelné dopravy a která se zajímají o zkušenosti měst podpořených finančně v rámci grantového programu CIVITAS (tzv. demonstration cities) členských měst z celé Evropy, která podepsala „deklaraci CIVITAS“ - Elektronický zpravodaj v AJ nebo FJ - Možnost zapojit se do prací tematických skupin Vytvořit si profil na Zažádat o členství Pracovní jazyk – angličtina

CIVINET – lokální sítě dle jazykových okruhů

CIVINET – lokální sítě CIVINET Francophone (Francie, Švýcarsko, Belgie, Lucembursko, fr.mluvící africké země) – manažer Toulouse CIVINET Španělsko a Portugalsko – manažer Santander (E) a Coimbra (PT) CIVINET Velká Británie a Irsko – manažer Lancashire CIVINET Itálie – manažer Reggio Emilia CIVINET Slovinsko-Chorvatsko – manažer Ljubljana CIVINET Nizozemí a Flandry – města zapojená do sítě BEPOMM CIVINET německy mluvící (Německo, Rakousko, Švýcarsko) – řídící města Bremen, Graz, Bielefeld a Aachen CIVINET Maďarsko – manažer Szeged CIVINET Polsko – manažer Gdaňsk CIVINET Česká a Slovenská republika – manažer Olomouc

Aktivity a možnosti CIVINETu Česká a Slovenská republika - na evropské úrovni Tréninky / školení / webináře / exkurze - průběžně Vybraná města („take-up cities“) budou předávat svoje zkušenosti (exkurze) Odborné stáže pracovníků – výměna zkušeností mezi městy, výzva pro zájemce otevřena Komunikační strategie CIVINET – propagace dobrých dopravních řešení členských měst v rámci EU

CIVINET Česká a Slovenská republika Současný stav Registrován jako nezisková organizace – zapsaný spolek – u Krajského soudu v Brně, říjen 2014 Aktivity podniká na území ČR a SR od začátku roku 2014 Zakládající členové: Olomouc, Jihlava, Karlovy Vary Vznik finančně podpořen z evropského projektu CAPITAL (běží 2014 – srpen 2016) Hlavní téma na 2014 a 2015: SUMPy a integrované plánování (vybráno na základě průzkumu mezi účastníky 1. semináře Civinet v Praze, únor 2014)

FUNGOVÁNÍ CIVINETu Česká a Slovenská republika CÍLE SPOLKU Propagovat přístup CIVITAS k principům integrované udržitelné mobility mezi městy, v médiích, mezi širokou veřejností a dalšími relevantními subjekty na území České a Slovenské republiky; Informovat členy sítě a další česká a slovenská města o výsledcích Iniciativy CIVITAS; v českém či slovenském jazyce, a tím přispět k odstranění jazykové bariéry; Zprostředkovat dialog mezi městy, státní správou a Evropskou komisí na témata udržitelné mobility s přihlédnutím k situaci v Česku a na Slovensku; Podpořit komunikaci mezi členy sítě CIVINET a členy sítě European Civitas Forum a Evropskou komisí; Pomáhat členským městům v počáteční fázi přípravy plánů udržitelné mobility (tzv. SUMPs) a v podobně zaměřených projektech.

FUNGOVÁNÍ CIVINETu Česká a Slovenská republika ORGÁNY SPOLKU VALNÁ HROMADA = Nejvyšší orgán spolku, všichni členové Civinetu Schází se 1x ročně na valné hromadě (bude pravidelně na jaře, letos ) ŘÍDÍCÍ RADA = Statutární orgán, 3-členný -Složení: -Statutární město Olomouc -Statutární město Jihlava -Město Karlovy Vary SEKRETARIÁT = Kontaktní místo CIVINET; Zodpovídá za administrativu sítě a spolu s Národním manažerem sítě také za organizování jejích aktivit, za dohledu Řídící rady - CDV, v.v.i.

FUNGOVÁNÍ CIVINETu Česká a Slovenská republika ORGÁNY SPOLKU (POLITICKÁ RADA)  1 politický zástupce z každého členského města  Schází se jednou ročně společně s Valnou hromadou  Úkolem je  dát politické zaměření síti;  reprezentovat síť na politické úrovni;  být v kontaktu se CIVITAS Policy Advisory Committee (PAC).  Vyhodnocuje a diskutuje materiály připravené Evropskou komisí (Bílé knihy atd.) a diskutuje současnou situaci v ČR a SR – národní dokumenty a politiky  Sepisuje každý rok Politické stanovisko, které bude zasláno na PAC  Současní členové: RNDr. Aleš Jakubec, PhD., náměstek primátora města Olomouce, předseda Politické rady Ing. Jaroslav Vymazal, náměstek primátora města Jihlavy Ing. František Konečný, PhD., náměstek primátora města České Budějovice Ing. Petr Kulhánek, primátor města Karlovy Vary (nominace do Politické rady nepotvrzena) RNDr. Věra Palkovská, starostka města Třince (nominace do Politické rady nepotvrzena)

Stávající členové (k ) - Řádní členové - Statutární město Olomouc - Statutární město Jihlava - Statutární město Karlovy Vary - Statutární město České Budějovice - Město Třinec - Statutární město Přerov - Přidružení členové - Nadace Partnerství - Výskumné centrum, Žilinská univerzita v Žilině - Asociace cyklistických měst - ROPID, a.s. - Dopravní podnik města Košice, a.s.

Fungování CIVINETu Česká a Slovenská republika: TEMATICKÉ SKUPINY Integrované plánování (koordinátoři: Radomíra Jordová, Zbyněk Sperat) Veřejná hromadná doprava (koordinátor: Zbyněk Sperat) Řízení poptávky po dopravě (koordinátor: Radomíra Jordová) Cyklistická a pěší doprava (koordinátor: Jaroslav Martinek) Čistá vozidla a paliva (koordinátor: Hana Brůhová-Foltýnová) City logistika (koordinátor: Hana Brůhová-Foltýnová) Možnost přihlásit se do tematických skupin Objem aktivit a témata závisí také na členech tematických skupin, vítáme především aktivní členy se zájmem vyměňovat si zkušenosti a dozvědět se zkušenosti ze zahraničí Základní informace budou k dispozici na webu

Nejbližší aktivity CIVINETu Česká a Slovenská rep , Praha: 1. česko-slovenská konference CIVINET , Praha: Pracovní seminář k metodice tvorby SUMP , Brusel: Setkání zástupců CIVINETů v Evropském parlamentu – , Zurich: Exkurze po dobrých dopravních řešeních (pro členy) a , Praha a Žilina: Semináře k SUMP - podzim, Brno: Seminář k parkovací politice - 7. – , Ljubljana: CIVITAS Forum - (12. – ): Exkurze za příklady dobrého dopravního plánování do Francie , Praha: Konference k tvorbě a realizaci SUMP

Děkujeme za pozornost!