Jiří Kočka, Martina Nová, Tereza Sládková. Bezpečnost -relativně častá kriminalita, především pouliční trestné činy a kapesní krádeže Očkování Povinná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Advertisements

Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Doprava. Doprava Témata prezentace Dopravní muzeum Dresden DVB dopravní podnik Letiště Drážďany Stavba mostu Waldschlösschenbrücke Turistická atrakce.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Na jih A n g l i e s cestovní kanceláří. Londýn I.
SLOVENSKO Typy na výlet
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
S námi si konečně odpočinete…
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
Praha.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
Malé provinční městečko na jih po řece Li Jang-čou je velmi oblíbené mezi básníky a malíři.
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
PAMÁTKY PRAHA.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Darek Matwikow Jan Jelínek
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Česká republika Hlavní město Praha
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Praha Andy Poláková.
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Středoasijské republiky
STŘEDNÍ ASIE.
Město Brno.
MOLDAVSKO.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Počítačová prezentace
Bulharsko България / Bălgarija
K A Z A C H S T Á N M Á N O V O U M E T R O P O L I.
Střední Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kulturní a přírodní památky Dolníčková Lucie Kuchařová Jana Vašková Kateřina.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Národní park Berchtesgaden
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
STŘEDNÍ ASIE Státy Střední Asie patří k bývalým státům SSSR (výjimka Afghánistán) dnes součástí SNS. Jedná se o politicky velmi neklidnou oblast, kde se.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Postavení CR v hospodářství
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Kazachstán - Astana Zemědělství Průmysl Bajkonur
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Transkript prezentace:

Jiří Kočka, Martina Nová, Tereza Sládková

Bezpečnost -relativně častá kriminalita, především pouliční trestné činy a kapesní krádeže Očkování Povinná očkování: Žlutá zimnice - očkování vyžadováno při příjezdu z oblastí výskytu doporučené: virová hepatitida typu A, B, břišní tyfus a tetanus Měna - tenge (KZT), 1USD je cca 150 KZT Doprava – zpáteční let Praha – Almaty cca czk (ČSA) Víza – nutné pozvání nebo voucher vystavený zvoucí organizací v Kazachstánu a ověřený OVIRem (cizineckou policií)

Almaty (dříve Alma-Ata) Největší město v Kazachstánu obyvatel (k 1. prosinci 2012) Bývalé hlavní město (1927 – 1997) Status vědeckého, kulturního, finančního a průmyslového centra Kazachstánu

Astana (dříve Akmola, či Celinograd) Od roku 1997 hlavní město Kazachstánu obyvatel (2010) Počet obyvatel se za posledních 10 let více než zdvojnásobil. Moderní město s výraznými prvky socialistické výstavby.

Mauzoleum Khoja Ahmeda Yasawi Postaveno v době vlády emíra Timura ( ) Největší mauzoleum ve Střední Asii Inovativní architektonický styl Stavba zůstala nedokončena Součást dědictví UNESCO

Jezero Balchaš Rozloha km² Délka 600 km Střední hloubka pouze 6 metrů Jezero je z poloviny sladkovodní a z poloviny slané Obě jeho části jsou spojené a úzkým průlivem

Bezpečnost- země je relativně bezpečná, policisté mají právo kontrolovat pouze doklady cizince Očkování- pouze doporučené: virová hepatitida typu A, B, břišní tyfus a tetanus Měna- 1 somu, 47 somů za 1 dolar Doprava- letecky: Praha- Bishkek-Praha kolem kč Víza byla zrušena vízová povinnost pro turistické cesty či cesty na základě pozvání nepřesahující 60 dnů pobytu. Také zrušení povinnosti se registrovat.

Pik Lenina (Leninův štít) m.n.m. druhý nejvyšší vrchol v pohoří Pamíru, technicky jednoduchá hora, problém počasí Město Karakol (= Przhevalsk), 4. největší město v zemi blízko jezera Yssyk Kul, slouží jako výchozí bod pro trekování v pohoří Ťan-Šan, dřevěné mešity postavené čínskými řemeslníky, Katedrála sv. Trinity, nedaleko lyžařské středisko trekování v pohoří Ťan-Šan ( nebeské hory)

Jezero Issyk-Kul- 2.největší horské jezero světa, koupání v jezeře, petroglyfy - kameny s rytinami z období okolo 500 let př.n.l. Národní park a jezero Sary Čelek- „Žluté jezero/Zlatá kotlina“, údajně nejkrásnější jezero Kyrgyzstánu Věž Burana(ze slova „monara“=minaret)-pozůstatek mešity v bývalém městě Balasagün (město říše Karachánovců- turkická dynastie-islám), z 11. st., výška 24 m, sbírka velmi pozoruhodných náhrobních kamenů starých Turků Hlavní město Biškek- monumenty socialismu, možnost získání věcí na cestu do hor (mapy, horolezecké potřeby a potraviny), návštěva místních tržišť, zejména Ošského bazaru

Bezpečnost- stabilní země, pouze pouliční kriminalita Očkování- pouze doporučené: virová hepatitida typu A, B, břišní tyfus a tetanus Měna: sómóní, kurs je 1 USD= cca 4,45 TJS Doprava: Praha-Dushanbe-Praha okolo kč Víza – nutné vízum cca 25 USD (do 45 dní)+ pozvání od cestovní kanceláře v Dushanbe (20-40 euro), možnost získání víza na letišti, není nutná registrace

Dushanbe- moderní město Nurek - nejvyšší přehrada světa s výškou 300 m., na řece Vachs, Panjikent = "pět osídlení",nejvýznamnější historická památka, zoroasterský chrám z 5. st., Muzeum Rudaki

Sarezské jezero- mohutné horské jezero, nacházející se ve středu Pamíru, vzniklo závalem kamení při zemětřesení v roce 1911, potenciální zásobárna pitné vody Chorog- malé městečko, využívá se jako výchozí bod na Pamírský trakt, muzeum, Středoasijská univerzita, botanická zahrada Trekking ve Fanských horách -vstup možno bez povolení, štíty hor převyšují 5000 m. n.m. -předhůří Pamíru, proslulé svými tyrkysovými jezery Trekking na Pamíru -nutná propustka (GBAO)

Místní tradiční hromadná hra soutěží dvě družiny jezdců na koních, které se nijak neliší, jejich kapitáni s turbany a černými plnovousy jezdí s kalašnikovy po boku Počet ani výběr účastníků není nijak omezen Úkolem jezdců je zmocnit se za jízdy ze středu vyznačeného kruhu v centru bojiště na zemi ležícího těla kozla bez hlavy, objet s ním dokola bojiště a vrhnout ho do "branky", kterou představují na zemi vyznačené kruhy Úkolem závodníků soupeřící družiny je odebrat trofej protivníkům, objet s ní kolem dokola bojiště a vhodit ji do kruhu soupeřů Hra může trvat až několik dní

Bezpečnost - Turkmenistán je sám o sobě stabilní země a místní úřady navíc vzhledem ke špatné bezpečnostní situaci v jiných státech regionu (především v sousedním Afghánistánu) zavedly velmi přísná bezpečnostní opatření. Očkování - Při cestě do Turkmenistánu není povinné žádné očkování. Měna - Turkmenský manat (100 tenge), 6,870 Kč/TMT Doprava - Mnichov – Ašchabad cca Kč Víza - Turkmenistán nemá v ČR zastupitelský úřad, Žádost se vyřizuje ve Vídni nebo Berlíně. Získat vízum při příletu na letišti v Ašchabátu lze pouze za předpokladu, že máte v Turkmenistánu osobu, která požádá o vydání uvedeného souhlasu Ministerstvo zahraničních věcí Turkmenistánu a tento souhlas Vám zašle.

Merv Bývalé hlavní oázové město střední Asie Založeno zhruba let př. n. l. údajně Alexandrem Velikým při jeho tažení do Indie. V roce 1999 zapsáno do dědictví UNESCO Merv dosáhl vrcholu v období hedvábné stezky v 11. a 12. století Stal se v té době druhým nejvýznamnějším městem islámského světa hned po Bagdádu.

Kuňja-Urgenč Město nedaleko hranic s Uzbekistánem. Nachází na místě dřívějšího hlavního města starobylé Chórezmská říše. V oblasti je mnoho památek, především staveb, které zde byly budovány mezi 11 a 16. stoletím. Od Roku 2005 součást dědictví UNESCO.

Brána do pekla Kráter, který se nachází uprostřed pouště Karakum nedaleko oázy Darvaza, ve kterém od roku 1971 hoří unikající zemní plyn. Průměr 100 metrů, hloubka 20 metrů Lokalita se stala významnou turistickou destinací. Kráter vznikl v roce 1971 během průzkumu sovětských geologů. Z důvodů bezpečnosti, aby se plyn nešířil do okolí, se sovětští geologové rozhodli v roce 1971 unikající plyn zapálit.

Bezpečnost - země je relativně bezpečná, drobná kriminalita (tržiště, dopravní prostředky). V pohraničních oblastech se doporučuje chodit pouze přes oficiální hraniční přechody (minová pole). Očkování - doporučené: virová hepatitida typu A, B, břišní tyfus a tetanus Měna - uzbecký sum (UZS), 1 USD je 1985 UZS Doprava – zpáteční Praha-Taškent cca kč (ČSA) Víza – na požádání cestovní kanceláře, firmy. Na letišti pouze se zaručením uzbeckého subjektu (nutný doklad). Lze získat také ve Vídni za 80 euro na měsíc

Buchara zachovalé staré město za centrum starého města je považováno náměstí Poi Khalon, zde se nachází hned tři význačné stavby - mešita Poi Khalon, minaret Poi Khalon a medresa Mir-i- Arab

Chor Minor - doslova znamená „4 minarety“ Nejstarší stavbou Buchary je pevnost Ark - bývalé sídlo bucharských emírů

Samarkand Centrem je náměstí Registan. Stojí zde vedle sebe tři medresy - Ulughbekova,Tillókórí a Šír Dór

Mauzoleum Guri Amir

Chiva, památka UNESCO Vnitřní město, tzv. Ichan Kala, je jediným dochovaným příkladem opevněného středověkého města v celé střední Asii

HORÁK, Slavomír. Střední Asie[online], cit Dostupný z WWW: asie/cestovani-ve-stredni-asii/tadzikistan/#dusanbe Hedvábná stezka. Tádžikistán [online], cit Dostupný z WWW: sti-tadzikistanu-1/ Hedvábná stezka. Kyrgyzstán[online], cit Dostupný z WWW: putovani-po-nebeskych-horach/ PETR, Tomislav. Krajiny včerejška: V horách, pouštích a oázách Střední Asie. Praha: Gasset, ISBN