Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stav přípravy – listopad 2013 Mgr. Renata Kořínková vedoucí Oddělení koordinace Strukturálních.
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2013, Ostrava Operační program Podnikání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Možnosti podpory podnikání a inovací ze strukturálních.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Operační program Podnikání a inovace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin Štícha Ministerstvo průmyslu a obchodu Týden VaVaI prosinec 2015

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační programy Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPP OPPP OPPI OPPI OP PIK Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na znalostní ekonomiku, spolupráci VaV s inovačními firmami a využívání nových forem podpory (vazba na RIS3 strategii)

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Věcný rozsah širší záběr intervencí (aplikovaný průmyslový výzkum, širší záběr v energetice, zcela nově vysokorychlostní internet), rozšíření odvětví podpor (určitý záběr i do oblasti zemědělství), širší/užší okruh příjemců (důraz na MSP, masivnější zapojení veřejných univerzit a veřejných výzkumných institucí), větší podíl finančních nástrojů, integrované nástroje – ITI Vyšší alokace pro OP PIK při celkovém snížení objemu prostředků pro ČR (4,331 mld. EUR; zdroj ERDF) – z toho Prioritní osa I (podpora VaVaI) – 35 % Odlišnosti OP PIK od OPPI

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA. Zaměření OP PIK – Prioritní osy (PO) PO 1Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace PO 2Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků PO 3Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin PO 4Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA PO 1 - Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace VaV a inovace, spolupráce mezi veřejným, vzdělávacím, vědeckovýzkumným a podnikatelským sektorem, podniková centra VaV, zavádění inovací v podnicích, vazba na Národní RIS3 strategii Posuny oproti OPPI větší důraz na inovace vyšších řádů, viditelné efekty i do dalších odvětví a za hranice domácí ekonomiky maximální využití stávající VaVaI infrastruktury (kvalitní služby) v oblasti klastrů bude cílem vychovat excelentní klastry, které budou generovat kvalitní výstupy v oblasti VaV a budou schopny se úspěšně zapojovat např. do projektů rámcového programu Horizon 2020 větší důraz na netechnické inovace - orientace na zvýšení efektivnosti výrobních procesů, zavádění procesních a marketingových inovací

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Programy podpory OP PIK PO1PO2PO3PO4 InovaceTechnologie Obnovitelné zdroje energie Vysokorychlostní internet PotenciálPoradenství AplikaceRizikový kapitál Úspory energie PCPExpanze Partnerství znalostního transferu Marketing Smart grids I. Spolupráce Nemovitosti Nízkouhlíkové technologie ICT a sdílené služby Inovační vouchery Úspory energie v SZT Služby infrastruktury Školicí střediska Smart grids II. Proof of Concept Pozn.: Tučně označené programy podpory byly schváleny vládou ČR

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Specifický cíl Zvýšení inovační výkonnosti podniků podpora zavádění inovací v podnicích, především technologických (modifikovaný program INOVACE) podpora zakládání a rozvoje podnikových výzkumných a vývojových center (současný program POTENCIÁL) podpora projektů průmyslového výzkumu a vývoje s výstupy v podobě prototypů, poloprovozů, materiálů a softwaru (program APLIKACE) Specifický cíl 1.2 – Rozvoj spolupráce mezi podnikatelským sektorem a veřejnými vzdělávacími a vědecko-výzkumnými institucemi podpora podnikatelských inovačních center (BIC), vědeckotechnických parků, klastrů, technologických platforem, specializovaných služeb pro inovační MSP, inovačních voucherů aj. Členění PO1 OP PIK

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Výzvy OP PIK PO1 1. kolo Programy: Inovace, Potenciál, Aplikace, Partnerství znalostního transferu, Spolupráce – klastry zahájení příjmu plných žádostí z důvodu technických nedostatků systému MS2014+ bylo odloženo na začátek prosince Výzvy v roce 2015 Prosinec 2015 – Inovace: Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví, Spolupráce – technologické platformy, Služby infrastruktury Výzvy v roce 2016 Květen 2016 – Inovační vouchery, Proof of Concept Srpen 2016 – Inovace, Inovace: Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví, Potenciál, PCP, Aplikace, Partnerství znalostního transferu, Služby infrastruktury, Spolupráce – klastry, Spolupráce – technologické platformy Aktuální stav implementace OP PIK

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA nový program podpory aplikovaného výzkumu doba realizace programu – 2016 – 2021 předpokládaný objem podpory na program – mil. Kč zaměření – rozvoj potenciálu ČR v oblasti klíčových technologií (KETs) (fotonika / mikro- a nanoelektronika / nanotechnologie / průmyslové biotechnologie / pokročilé materiály / pokročilé výrobní technologie) a zvýšení aplikovatelnosti výsledků VaV u těchto technologií v podnikové sféře nejvyšší povolená míra podpory na projekt může být 80 % způsobilých výdajů VO mohou obdržet až 100 % míru podpory (pouze na nehospodářské činnosti) jednostupňová veřejná soutěž TRIO

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA první veřejná soutěž vyhlášena dne alokace první veřejné soutěže: 300 mil. Kč příjem žádostí: od do hodnotí lhůta: od do Kontaktní osoba: Ing. Eva Kořínková Tel.: , Aktuální stav implementace programu TRIO

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Děkuji za pozornost Ing. Martin Štícha Ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu T.: