JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Superfoods superpotraviny.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Eternity FuCoyDon SpectraMaxx
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NINGXIA RED Infúze živin pro celé tělo.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016

Osnova Úvod Definice Antioxidanty a jejich působení Dělení antioxidantů Účinek antioxidantů Zdroje antioxidantů

Úvod V lidském těle souběžně probíhá několik milionů procesů, při kterých je zapotřebí kyslík. Přitom však potřebný kyslík může mít i škodlivé vedlejší účinky, anebo může vytvořit takové oxidující látky, jejichž účinky mohou vést k poškozování biomolekul, enzymových komplexů, buněčné signalizace, buněčných membrán i samotných buněk a orgánů. Nejčastěji se jedná o volné radikály (reaktivní formy kyslíku)

Definice Antioxidant = protioxidační - látky, které omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů - chrání náš organismus proti tzv. oxidačnímu stresu. Jedná se o děj, kdy vlivem volných radikálů dochází k poškozování různých struktur v organismu.

Antioxidanty a jejich působení Za normálních okolností jsou antioxidanty a volné radikály v organismu v rovnováze. Volné radikály: endogenní (z vnitřních procesů organismu) exogenní ( ze zdrojů mimo organismu) -> čím více toxických látek, tím více vzniká volných radikálů, které zvyšují možnost a míru rizika poškození buněk. Žijeme ve světě plném škodlivých látek! Velké množství toxických látek se do organismu dostane už samotným dýcháním!!!

Antioxidanty a jejich působení Proces neutralizace volného radikálu funguje tak, že antioxidant daruje svůj volný elektron kyslíkovému radikálu, a ochrání tak tělesnou buňku před „okradením“. Antioxidantu chybí jeden elektron, proto k sobě přitáhne volný elektron z volného radikálu, a tím dojde k jeho neutralizaci.

Antioxidanty a jejich působení dostatek antioxidantů různé antioxidanty chrání proti různým typům volných radikálů v různých částech buněk a v různých částech těla. Účinek jednotlivých antioxidantů není izolovaný, ale působí tzv. synergickým efektem

Dělení antioxidantů Z hlediska: Jak se dostávají do lidského organismu Tělo si je vytváří samo (enzymy, koenzymy, sloučeniny obsahující síru), Získává je ze stravy Antioxidanty dělíme i podle jejich působení. Na lipofilní, které ochraňují buňky (membrány) a na hydrofilní, které působí mimo ně.

Dělení antioxidantů Z hlediska jejich původu: Přírodní x syntetické Přírodní antioxidanty Mezi nejznámější patří flavonoidy, silymarin a sekundární metability jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba). Mezi antioxidační vitamíny řadíme vitamín C, vitamín E a karotenoidy. Kyselina askorbová (vitamin C) Tokoferoly

Dělení antioxidantů Syntetické antioxidanty Použití syntetických antioxidantů je stejné jako přírodních. Nejdůležitější syntetické antioxidanty patří do skupiny galátů (E310-E312). Přidávají se do rostlinných olejů a margarinů k inhibici žluknutí a zachování jejich chuti.

Účinek antioxidantů Antioxidačním látkám se připisuje široká řada zajímavých účinků - mohou snížit riziko propuknutí více než 80% nemocí Každá buňka těla je napadána volnými radikály přibližně x za den.

Pozitivní účinek antioxidantů Volné radikály reagují s DNA, s nenasycenými mastnými kyselinami v buněčných membránách, s bílkovinami. Oxidace DNA vyvolává mutace a zvyšuje se riziko vzniku nádorů, oxidace bílkovin, urychluje stárnutí a spolu s oxidací mastných kyselin vzrůstá rozsah aterosklerózy, komplikací při cukrovce a oslabuje se obranyschopnost.

Účinek antioxidantů Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti řadě onemocněním. Pozitivní účinek antioxidantů proti: Rakovina Kardiovaskulární onemocnění Katarakta Stárnutí Alzheimerova choroba Artritida...

Zdroje antioxidantů Potraviny bohaté na antioxidanty lesní plody - borůvky, brusinky, jahody, maliny ovoce - třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citrusy, kiwi, broskve, avokádo, rozinky, rajčata zelenina - brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, sladké brambory, sladké papriky, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, hrášek, ananasový meloun nápoje - zelený čaj, červený a modrý hroznový džus byliny - rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, kopr

Zdroje antioxidantů

Použitá literatura ŠTEJFA, Miloš a kol. Kardiologie - 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing a.s., ISBN NOVOTNÁ, Bronislava a Jiří Novák. Alergie a astma v těhotenství a prevence v dětství. Praha: Grada Publisning a.s., ISBN CHRPOVÁ, Diana. S výživou po celý rok. Praha: Grada Publishing a.s., ISBN Zdravá výživa. Zdravě.cz. [online] [cit ]. Dostupné z: jsou-antioxidanty-a-v-cem-se-nachazeji/ jsou-antioxidanty-a-v-cem-se-nachazeji/ Pro zdraví. Antioxidanty. [online] [vit ]. Dostupné z: Antioxidanty. Detoxikace organismu. [online] [cit ]. Dostupné z: organismu.info/antioxidantyhttp:// organismu.info/antioxidanty Vše o antioxidantech. Vitality lifestyle. [online] [cit ]. Dostupné z:

DĚKUJI ZA POZONOST