JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016
Osnova Úvod Definice Antioxidanty a jejich působení Dělení antioxidantů Účinek antioxidantů Zdroje antioxidantů
Úvod V lidském těle souběžně probíhá několik milionů procesů, při kterých je zapotřebí kyslík. Přitom však potřebný kyslík může mít i škodlivé vedlejší účinky, anebo může vytvořit takové oxidující látky, jejichž účinky mohou vést k poškozování biomolekul, enzymových komplexů, buněčné signalizace, buněčných membrán i samotných buněk a orgánů. Nejčastěji se jedná o volné radikály (reaktivní formy kyslíku)
Definice Antioxidant = protioxidační - látky, které omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů - chrání náš organismus proti tzv. oxidačnímu stresu. Jedná se o děj, kdy vlivem volných radikálů dochází k poškozování různých struktur v organismu.
Antioxidanty a jejich působení Za normálních okolností jsou antioxidanty a volné radikály v organismu v rovnováze. Volné radikály: endogenní (z vnitřních procesů organismu) exogenní ( ze zdrojů mimo organismu) -> čím více toxických látek, tím více vzniká volných radikálů, které zvyšují možnost a míru rizika poškození buněk. Žijeme ve světě plném škodlivých látek! Velké množství toxických látek se do organismu dostane už samotným dýcháním!!!
Antioxidanty a jejich působení Proces neutralizace volného radikálu funguje tak, že antioxidant daruje svůj volný elektron kyslíkovému radikálu, a ochrání tak tělesnou buňku před „okradením“. Antioxidantu chybí jeden elektron, proto k sobě přitáhne volný elektron z volného radikálu, a tím dojde k jeho neutralizaci.
Antioxidanty a jejich působení dostatek antioxidantů různé antioxidanty chrání proti různým typům volných radikálů v různých částech buněk a v různých částech těla. Účinek jednotlivých antioxidantů není izolovaný, ale působí tzv. synergickým efektem
Dělení antioxidantů Z hlediska: Jak se dostávají do lidského organismu Tělo si je vytváří samo (enzymy, koenzymy, sloučeniny obsahující síru), Získává je ze stravy Antioxidanty dělíme i podle jejich působení. Na lipofilní, které ochraňují buňky (membrány) a na hydrofilní, které působí mimo ně.
Dělení antioxidantů Z hlediska jejich původu: Přírodní x syntetické Přírodní antioxidanty Mezi nejznámější patří flavonoidy, silymarin a sekundární metability jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba). Mezi antioxidační vitamíny řadíme vitamín C, vitamín E a karotenoidy. Kyselina askorbová (vitamin C) Tokoferoly
Dělení antioxidantů Syntetické antioxidanty Použití syntetických antioxidantů je stejné jako přírodních. Nejdůležitější syntetické antioxidanty patří do skupiny galátů (E310-E312). Přidávají se do rostlinných olejů a margarinů k inhibici žluknutí a zachování jejich chuti.
Účinek antioxidantů Antioxidačním látkám se připisuje široká řada zajímavých účinků - mohou snížit riziko propuknutí více než 80% nemocí Každá buňka těla je napadána volnými radikály přibližně x za den.
Pozitivní účinek antioxidantů Volné radikály reagují s DNA, s nenasycenými mastnými kyselinami v buněčných membránách, s bílkovinami. Oxidace DNA vyvolává mutace a zvyšuje se riziko vzniku nádorů, oxidace bílkovin, urychluje stárnutí a spolu s oxidací mastných kyselin vzrůstá rozsah aterosklerózy, komplikací při cukrovce a oslabuje se obranyschopnost.
Účinek antioxidantů Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti řadě onemocněním. Pozitivní účinek antioxidantů proti: Rakovina Kardiovaskulární onemocnění Katarakta Stárnutí Alzheimerova choroba Artritida...
Zdroje antioxidantů Potraviny bohaté na antioxidanty lesní plody - borůvky, brusinky, jahody, maliny ovoce - třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citrusy, kiwi, broskve, avokádo, rozinky, rajčata zelenina - brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, sladké brambory, sladké papriky, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, hrášek, ananasový meloun nápoje - zelený čaj, červený a modrý hroznový džus byliny - rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, kopr
Zdroje antioxidantů
Použitá literatura ŠTEJFA, Miloš a kol. Kardiologie - 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing a.s., ISBN NOVOTNÁ, Bronislava a Jiří Novák. Alergie a astma v těhotenství a prevence v dětství. Praha: Grada Publisning a.s., ISBN CHRPOVÁ, Diana. S výživou po celý rok. Praha: Grada Publishing a.s., ISBN Zdravá výživa. Zdravě.cz. [online] [cit ]. Dostupné z: jsou-antioxidanty-a-v-cem-se-nachazeji/ jsou-antioxidanty-a-v-cem-se-nachazeji/ Pro zdraví. Antioxidanty. [online] [vit ]. Dostupné z: Antioxidanty. Detoxikace organismu. [online] [cit ]. Dostupné z: organismu.info/antioxidantyhttp:// organismu.info/antioxidanty Vše o antioxidantech. Vitality lifestyle. [online] [cit ]. Dostupné z:
DĚKUJI ZA POZONOST