Revitalizace hygienické služby první vyhodnocení její realizace MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Koncepce environmentální bezpečnosti
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Ekonomika malých a středních podniků
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

Revitalizace hygienické služby první vyhodnocení její realizace MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR

Klíčové kroky Schválení Koncepce hygienické služby poradou vedení ministerstva - březen 2013 Usnesení výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR č.50/ listopad 2013 Usnesení výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR č.21/ leden 2014 Usnesení výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR č.48/ září 2014 (Dopady restrikce hygienické služby v letech 2006 – 2012 na zajištění ochrany a podpory veřejného zdraví a primární prevence nemocí v ČR a proporcionální financování)

Vývoj v hygienické službě v letech 2006 – 2012 Financování HS Počet pracovníků v HS

Průměrné platy odborných pracovníků a lékařů v hygienické službě a v nemocnicích v Kč Průměrné platy odborných pracovníků Průměrné platy lékařů

Nejdůležitější opatření realizovaná v letech 2013 až 2015  Podařilo se připravit a schválit Národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 a zahájit její implementaci.  Podařilo se ve zkráceném čase připravit a vládou ČR schválit všechny akční plány Národní strategie Zdraví  Byla zpracována a publikována Zpráva o zdraví ČR jako základ její indikátorové soustavy  Podařilo se navýšit finanční prostředky na dotační programy: Národní program zdraví (13 mil. Kč) a Program prevence HIV/AIDS (6 mil. Kč).  Prevence AIDS byla posílena aktivací Národního programu řešení problematiky AIDS, dochází k obnově sítě poraden AIDS.  Je připraven projektový záměr na vytvoření plošné sítě Center podpory zdraví (pracovišť SZÚ) ve všech regionech, který by se měl stát základnou pro odborné zdravotní služby v oblasti podpory zdraví a prevence nemocí, a který bude financovaný z EF.

Nejdůležitější opatření realizovaná v letech 2013 až 2015  Dokončila se příprava a v praxi se realizovaly směrnice pro vysoce nebezpečné nákazy, díky níž jsou orgány ochrany veřejného zdraví připraveny řešit mimořádná rizika ohrožení veřejného zdraví, jak po stránce odborné, tak i z hlediska naplnění své koordinační a řídící role při ochraně veřejného zdraví.  Byly opětovně realizovány serologické přehledy.  Bylo dokončeno 2. kolo strategického hlukového mapování.  Byla zpracována a je realizována „Strategie rozvoje lidských zdrojů na KHS“, která přispěla ke stabilizaci systému a připravila ho na přechod do režimu zákona o státní službě – samotný přechod byl zvládnut bez sebemenších problémů.  V koordinaci s MZe byl připraven plán kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví na rok 2015 v oblasti společného stravování.

Nejdůležitější opatření realizovaná v letech 2013 až 2015  Podařilo se obrátit trend ve financování HS.  I přes nepříznivé ekonomické a personální podmínky nadále pokračovala v potřebné kvalitě každodenní práce hygieniků v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví a primární prevence nemocí.  Hygienická služba zvládla mimořádné situace při hrozbách veřejného zdraví - metylalkohol, závažná epidemii chřipky v sezoně 2012/13, povodně v r. 2013, epidemii eboly a MERS  Současně krizové situace ukázaly křehkost systému ochrany veřejného zdraví v ČR a jeho nejslabší místa, které je třeba řešit s maximální prioritou.

Důležitým úkolem revitalizace HS je proporcionální financování v rámci celého zdravotnictví V současné době se financování systému ochrany a podpory veřejného zdraví pohybuje na úrovni 0,6% z celkových veřejných výdajů na zdravotnictví. Je proto nezbytně nutné nastavit financování hygienické služby v rámci její revitalizace v roce 2016 a v následujících letech tak, aby bylo reálným předpokladem, že dospěje financování 1% úrovně z veřejných výdajů na zdravotnictví v roce 2020, tj. během nejbližších pěti let.

Priority revitalizace a financování hygienické služby 1.Personální stabilizace systému 2.Krizová připravenost na hrozby veřejného zdraví 3.Obnova a zefektivnění materiálně technického zabezpečení 4.Podpora a standardizace odborných kontrolních činností 5.Posílení a stabilizace podpory zdraví a prevence nemocí 6.Sledování a hodnocení zdravotního stavu ve vztahu k faktorům životního a pracovního prostředí a životního stylu 7.Věda a výzkum v podpoře a ochraně veřejného zdraví

Personální stabilizace systému ochrany a podpory zdraví Je nutné zvýšit motivaci pro práci v hygienické službě a zejména pak finanční ohodnocení jeho zaměstnanců. Jako prioritní řešení je nezbytné:  Přijetí novely Nařízení vlády o platových poměrech státních zaměstnanců (č. 304/2014 Sb.) v § 2, odst. 2: Státnímu zaměstnanci, který je lékařem orgánu sociálního zabezpečení a orgánu ochrany veřejného zdraví, přísluší platový tarif stanovený podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 2 k tomuto nařízení. Tarifní mzda lékařů v HS se tím výrazně zvýší.  Navýšení osobních a zvláštních příplatků v rozsahu, který umožňují stávající platové předpisy, zejména u pracovníků, kteří se podílejí na řešení krizových situací – určitý předpoklad již v roce 2016.

American Medical Association Report: Epidemiologist the sexiest medical profession Published on August 2, 2015 in NewsNews In a recent report issued by the American Medical Association, Epidemiologist is the run away winner for sexiest medical profession. Rounding out the top 5 were Nurse, Neurologist, Surgeon and Pediatrician. “We looked at several different variables” said the AMA’s Dr. George Klooney. “And in every category, Epidemiologist came out on top. They are a very sexy bunch.”Some experts were surprised that Epidemiologists did so well, beating out the pre-season favorite, Nurse. The bottom 5 sexiest professions were not really a surprise to anyone, they were: Naturopath, Chiropractor, Nutritionist, Osteopath and Homeopath.

Personální stabilizace systému ochrany a podpory zdraví Na základě zkušeností z řešení krizových situací a hrozeb pro veřejné zdraví považujeme za zásadní, aby systém byl schopný zajistit trvalou pohotovost, včasnost výjezdu do místa zásahu a zejména potřebnou odbornost. Proto je nezbytné navýšení počtu pracovníků, zejména lékařů v souvislosti s krizovou připraveností, a to především na regionálních pracovištích KHS. Z analýzy vyplývá potřeba navýšení počtu zhruba o 70 pracovníků, z toho 40 pracovníků na KHS (tj. v průměru 3 pracovníci na jednu KHS), 20 pracovníků na SZÚ a 10 zdravotních ústavech.

Krizová připravenost na hrozby veřejného zdraví Základní podmínkou nastavení systému řízení rizik při ohrožení veřejného zdraví z důvodů vážných zdravotních hrozeb v souladu s požadavky EK, WHO a Mezinárodních zdravotnických předpisů z roku 2005 i UV č. 785/2011 k jejich implementaci v České republice je zřízení a zajištění provozu Pohotovostního centra na Státním zdravotním ústavu. Tento útvar bude plnit funkci kontaktního místa s nepřetržitým provozem k zajištění koordinace řízení rizik, související komunikaci na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Předmětem činnosti budou mimořádné události biologického, chemického a environmentálního charakteru, které mohou ohrozit zdraví lidí a které mohou mít mezinárodní dopady.

Obnova a zefektivnění materiálně technického zabezpečení hygienické služby Dlouhodobá restriktivní opatření se promítla zásadním způsobem do materiálně technického vybavení hygienické služby, prostředků na údržbu a rekonstrukci objektů, obnovu autoparku či informačních technologií, ale také do oblasti komunikace rizika, medializace činnosti.

Podpora a standardizace odborných kontrolních činností Aktivity, v nichž spatřujeme největší zanedbání a nápravu v této prioritní oblasti, vnímáme zejména v nutnosti posílení finančních prostředků na:  laboratorní a ostatní specializované služby pro výkon státního zdravotního dozoru a dalších činností orgánů ochrany veřejného zdraví,  na stabilizaci, regulaci a finanční zajištění činností národních referenčních laboratoří a center  a na rozvoj hygienických registrů.

Posílení a stabilizace podpory zdraví a prevence nemocí Jednou z nejvíce opomíjených oblastí v činnosti hygienické služby byla a stále je oblast podpory zdraví a prevence nemocí. K minimálnímu naplnění této pro zdraví obyvatel i ekonomiku celého zdravotnictví nesmírně důležité oblasti bude nutné zajistit prostředky na zřízení a provoz Center podpory zdraví, které nahradí v minulosti zrušené regionální pracoviště podpory zdraví při SZÚ. Dalšími důležitými kroky bude mj. vytvoření webového portálu podpory zdraví a prevence nemocí pro širokou i odbornou veřejnost, zvýšení aktivit v oblasti prevence AIDS vč. obnovy sítě poraden AIDS, navýšení financování dotačních programů MZ na prevenci a zejména zajištění dostatečných prostředků na implementaci přijaté Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020, vč. jejích schválených akčních plánů.

Sledování a hodnocení zdravotního stavu ve vztahu k faktorům životního a pracovního prostředí a životního stylu Jako východisko všech preventivních aktivit i ke zpětné vazbě jejich efektivity je nutná znalost zdravotního stavu obyvatel i jeho determinant. Proto je nezbytné zajistit potřebné prevalenční studie, vyhodnocování zdravotního stavu, serologické přehledy, surveillance infekčních nemocí a nozokomiálních nákaz. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví přináší novou povinnost hygienické službě, a to pravidelně analyzovat a hodnotit zdravotní stav na republikové i regionální úrovni, stejně tak je Usnesením vlády č. 369/1991 i zákonem o ochraně veřejného zdraví dána povinnost hygienické službě provádět monitoring zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životním a pracovním podmínkám, podobně jsme vázání nařízením EU provádět strategické hlukové mapování.

Věda a výzkum v podpoře a ochraně veřejného zdraví Vědecká a výzkumná činnost je základem dalšího rozvoje všech oborů hygienické služby, umožňuje rozhodování založené na vědeckých důkazech (EBM). Priority výzkumu jsou stanoveny v souladu s vládními prioritami schválenými Radou vlády pro vědu, výzkum a inovace a s prioritami EU – patří k nim:  monitorování vlastností a diverzity mikrobiálních agens infekčních nemocí a epidemiologická analýza závažnosti jejich výskytu,  psychosociální determinanty zdraví,  zdravotní rizika životního prostředí,  zdravotní rizika expozice faktorům pracovního prostředí,  zdravotní rizika expozice chemickým látkám z výrobků určených spotřebiteli, podpora a ochrana zdraví spotřebitele,  bezpečnost potravin a aplikovaná výživa.

Děkuji za pozornost Ochrana a podpora zdraví a primární prevence nemocí jsou skutečně efektivním řešením problémů zdravotního stavu, ale pouze za předpokladu dosažení odpovídající úrovně investic. Ta byla, bohužel, v minulých letech významně podkročena, a proto nemůže přinášet ten efekt, který by odpovídal jejímu potenciálu. Vláda, Parlament, Česká republika tedy budou muset jasně deklarovat, jakou hygienickou službu, tj. ochranu a podporu zdraví a primární prevenci nemocí, v ČR chceme. Zda takovou, která dnes jen stěží a se zbytky odborných kapacit hasí požáry, či moderní orgán ochrany veřejného zdraví, který naplní svou zákonnou úlohu i společenskou roli danou tradicí, evropskými standardy a vývojem zdraví obyvatel této republiky.