Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
EKO KVÍZ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Registrační číslo projektu
Zdroje energie.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Energie a životní prostředí
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Větrná energie.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Fyzika Elektrárny.
Tepelná elektrárna.
Přírodní zdroje Česka Anotace
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Výroba elektrické energie
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Těžký průmysl Energetika.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energetické suroviny - palivo
Horník nepatří jen do stoky…
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Obnovitelné a neobnovitelné přírodní zdroje
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Jak lidé využívají přírodu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Prezentace – výklad učiva
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Transkript prezentace:

Bez energie si život neumíme představit

Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných elektrárnách. Jejich zásoby jsou omezené.

Naproti tomu nebezpečí rychlého vyčerpání nehrozí v případě zdrojů obnovitelných, jako je Slunce, vítr a tekoucí voda.Tyto zdroje jsou ekologicky perspektivní ve vztahu k budouctnosti.

Michael Faraday( ) Michael Faraday objevil princip výroby elektřiny. V praxi jej uplatnil fyzik André Ampére.

Česko se zavázalo, že do roku 2010 bude 8% celkové výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Ropná havárie Černé uhlí Obnovitelné zdroje

Davy Humphry Kdo vynalezl žárovku?? Ještě dnes není úplně přesné kdo žárovkuvynalezl, ale pravděpodobně to byl DAVY HUMPRY.

Skladba hlavních energetických zdrojů v ČR(2005)

Skladba hlavních energetických zdrojů v EU(2005)

Ekologická opatření Mezi nejnebezpečnější látky, které se mohou dostat se spalinami do ovzduší, patří OXIDY SÍRY. Od roku 1990 došlo k jejich snížení o 90%. K odsíření kouřových plynů se používá vápenec.

Zájem o využívání obnovitelných zdrojů pro výrobu elektrické energie se zvýšil koncem minulého století v souvislosti s výsledky analýz o vyčerpanosti neobnovitelných přírodních zdrojů. neobnovitelných přírodních zdrojů.

V prosinci 1997 došlo v japonském Kjótu k dohodě, že lidstvo musí omezit vypouštění oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Zajímavost:

Vypracovala: Zuzana Kropáčková Informace jsem čerpala z učebnice přírodopisu 9.ročník a obrázky z webové stránky