A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Výroba a distribuce elektrické energie
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
Přečerpávací elektrárna
Fotovoltaické systémy A5M13VSO-6. Základními prvky fotovoltaických systémů jsou Fotovoltaické články a moduly Měniče Pomocná zařizení (BOS)
Sluneční elektrárna.
Výroba elektrické energie - obecná část
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Oddělení vodíkových technologií
Dodávka chladu v teplárenských provozech XXIII. seminář energetiků
Chytré sítě Smart grids.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
Magnetohydrodynamika
Vysoké učení technické v Brně
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Digitální učební materiál
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Sekundární článek Akumulátor.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Modelování energetických systémů budov
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Výroba elektrické energie
Zlepšení kvality a spolehlivosti dodávky elektřiny pomocí zásobníků energie – aplikováno v SMEPC (Šanghajská energetická společnost) Tomáš Adámek Jan Štok.
Výroba elektrické energie - obecná část
Netradiční zdroje elektrické energie
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Jaderná elektrárna.
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně.
Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Chytré sítě Smart grids.
Větrná energie Dominik Šnajdr 8.A.
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
E1 Regulace TE.
Přehled velkých vodních elektráren
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
TRANSFORMÁTOR.
Aplikovaná elektronika
Výroba syntetického zemního plynu katalytickou methanizací
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie

z principu obtížná (nízká účinnost procesu + nemožnost akumulace ve větším měřítku) důležitá pro integraci intermitentních obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy – vyrovnávání výkonové bilance – ukládání energie v době přebytku (když fouká vítr a slunce svítí) a dodávka energie z akumulátorů ve špičkách rozsáhlé akumulační systémy nákladné (rozšířená akumulace do přečerpávacích vodních elektráren, ostatní způsoby se zatím vyskytují vzácně) 2 2 Zdroj: Siemens

Druhy akumulace el. energie obecně technologické a ekonomické problémy – nízká životnost zařízení, vysoká pořizovací cena apod. přečerpávací vodní elektrárny – reálné a osvědčené řešení, další řešení ve fázi výzkumu nebo pilotních projektů – bateriové parky, rotující setrvačníky,... přímá – pro velké výkony obecně neperspektivní –cívky - elektromagnetické pole kolem supravodivých vodičů, v praxi nepoužívané –kondenzátory – superkapacitory nepřímá – pro velké výkony lze teoreticky využívat –přečerpávací vodní elektrárny, akumulační vodní elektrárny – potenciální energie vody –setrvačníky – akumulace energie v rotujících setrvačných hmotách –akumulátory – elektrochemická přeměna –CAES – stlačování vzduchu/plynu kompresorem do podzemních zásobníků –vodík 3 3 Elektrotechnický seminář – A1B14SEM Cvičení #1 Katedra elektroenergetiky

Akumulace energie – porovnání technologií 4 Fly wheels – setrvačníky Pumped Hydro – přečerpávací vodní elektrárny CAES – stlačování vzduchu/plynu kompresorem do podzemních zásobníků Super Capacitors – superkondenzátory Zdroj: [7]

Přečerpávací vodní elektrárny rozšířený způsob akumulace velkých výkonů, možno skladovat el. energii po neomezenou dobu a dodávat do sítě poměrně dlouhou dobu (hodiny) akumulace elektrické energie do potenciální energie vody (v horní nádrži) princip: v době přebytku se čerpá voda reverzibilní turbínou ze spodní do horní nádrže, v době nedostatku elektřiny v síti se voda vypouští z horní nádrže, elektrárna dodává do sítě el. energii slouží pro vyrovnávání výkonové bilance v síti 5 Elektrotechnický seminář – A1B14SEM Cvičení #1 Katedra elektroenergetiky

Výkonové akumulátory akumulace založená na přeměně elektrické energie na chemickou (vratné elektrochem. změny vyvolají změnu potenciálu) bateriové systémy pro akumulaci velkých výkonů - výkonové baterie (např. lithium-ion) a výkonová elektronika umožňující řízení toků el. energie výkon lze dodat přes AC/DC měnič přímo do sítě bateriová skříň, řídící systém, silová část, modulární systém v Německu je již v provozu bateriový park sloužící k vyrovnávání fluktuace výkonu 66 Elektrotechnický seminář – A1B14SEM Cvičení #1 Katedra elektroenergetiky Systém Siestorage (Siemens Energy Storage), zdroj: [1]

Rotační energetické setrvačníky (Flywheel Energy Storage) princip: roztočení setrvačných hmot → při výpadku dodává energii zpět do soustavy po krátkou dobu ([desítky s], postupně klesající otáčky) nepřerušitelný zdroj napájení (UPS), vyrovnávání výkonové bilance, udržení kvalitativních parametrů ES výhody: ekologicky čistá dodávka elektřiny, vyšší účinnost a životnost oproti klasickým elektrickým akumulačním prvkům, rychlé nabíjení/vybíjení, vysoká spolehlivost, se stářím neklesá kapacita nevýhody: rychlá ztráta energie, složitý měnič, nákladná ložiska, rotující hmota (vibrace, kotvení) 7 Elektrotechnický seminář – A1B14SEM Cvičení #1 Katedra elektroenergetiky Zdroj: [2]

Literatura, zdroje obrázků [1] Siemens Energy Storage [2] Modelování regulačních schopností elektrizačních sítí pomocí rotujících setrvačných hmot - Dvorský, E., KEE, FEL, ZČU v PLzni [3] Elektrizační soustavy 1&ee_chapter= &ee_chapter=5.3.2 [4] Provozovatel české přenosové soustavy ČEPS, a.s. [5] Materiály z předmětu Elektroenergetika – přístupné na [6] SOLANDIA INVEST s.r.o. [7] Materiály z rekvalifikačního kurzu Pracovník v liberalizované energetice, AEM