Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně."— Transkript prezentace:

1 Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová označila skladování elektřiny dokonce za 4. energetickou revoluci

2 Přečerpávací elektrárna v Ostravě V podzemních prostorách bývalého ostravského Dolu Jeremenko otevřeli v r. 2015 experimentální přečerpávací vodní elektrárnu. Jedná se s velkou pravděpodobností o světový unikát, přinejmenším v Evropě zatím nemá obdoby. Zatím pouze experiment, v budoucnu možná běžná praxe. Výkon elektrárny dosahuje 650 kW, provozována bude zatím pro výzkumné účely. Systém přečerpávacích elektráren v hlubinných dolech je možný realizovat z důvodu nuceného čerpání vody k zabránění zatopení činných částí aktivních jam. Systém je výhodný hlavně z hlediska existujících akumulovaných částí vod pod zemí a existujících systémů čerpání, které aplikace využije.

3 Bateriový systém - Illinois (La Salle County). Approximately 80 miles southwest of Chicago.

4 Bateriový systém Nejlepším projektem na ukládání energií, který byl vyhlášen v prosinci 2015 společností PennWell, se stal „Grand Ridge Energy Storage Center“, z dílny firmy Invenergy. Systém se nachází u větrné a solární elektrárny, na kterou je napojen. Jedná se o druhý největší lithium- iontový bateriový komplex na světě, který funguje zároveň jako virtuální dodavatel i odběratel, čímž poskytuje distribuční společnosti nástroj k vyrovnání spotřeby a výroby v síti. Pro vyřešení špiček operátoři potřebují zdroje rychlé odezvy, které jsou schopné dodat nebo odebrat energii ze sítě v co nejkratším čase. Systém baterií právě toto umožňuje operátorům za méně než 1 vteřinu. Invenergy má v této lokalitě 200 MW větrný park, 20 MW solární elektrárnu, ke které nyní přidala možnost akumulovat až 33 MW přebytečného výkonu.

5 „Domácí“ skladování např. The sonnenBatterie is a high-tech storage system for households. The combination of a PV system and a sonnenBatterie will allow you to cover about 75% of your yearly energy requirement with self-produced energy. Since the energy is being generated on the roof and not by some anonymous energy provider the household is more independent. Společnost Sonnenbatterie, firma s vedoucím postavením na trhu bateriových systémů pro skladování energie v níž vlastní podíl i skupina ČEZ, v roce 2015 expanduje do USA. https://www.sonnenbatterie.de/en/sonnenbatterie/

6

7

8

9

10 Akumulace pomocí vodíku? Vývoj v ukládání energií se ubírá také směrem menších akumulátorů. Jednou z těchto technologií je také akumulace pomocí vodíku, jejíž výzkum probíhá v pražské Řeži již od roku 2009.

11 O výrobu elektřiny se starají ftv panely. V případě, že je výroba el. ze solární elektrárny vyšší než aktuální spotřeba, je el. ukládána v olověných akumulátorech. Při plném nabití akumulátorů je přebytečný elektrický výkon využit v elektrolyzéru k výrobě vodíku. Pokud naopak výkon ftv panelů nepokrývá aktuální spotřebu, je dodávána z olověných akumulátorů a v případě potřeby také zpětnou přeměnou vodíku v palivovém článku.

12 Ukládání energie do výroby vodíku a metanu – Power to gas

13 Technologie P2G spočívá ve využití elektrické energie k výrobě vodíku za pomocí elektrolýzy vody Další možností využití vodíku je následná výroba syntetického zemního plynu (SNG) neboli metanu

14 Power to Gas Nová Power to Gas stanice, která bude využívat přebytečnou elektřinu z okolních větrných elektráren k výrobě vodíku, byla v r. 2015 uvedena do provozu v německé Mohuči. Zařízení bude schopno zpracovat přebytečný elektrický výkon až do 6 MW, což z něj při využití elektrolyzéru PEM (Proton Exchange Membrane) od Siemensu dělá nejvýkonnější výrobnu s PEM technologií na světě.

15 Metoda Power to Gas - Vyrobený vodík a metan mohou být skladovány a distribuová ny skrze stávající rozvinutou infrastruktu ru zemního plynu – soustavu plynovodů a zásobníků

16 Mission Innovation initiative.

17 Mission Innovation initiative Bill Gates v listopadu 2015 oznámil vznik Průlomové energetické koalice. Jedná se sdružení o 28 miliardářů, kteří budou investovat do čisté energetiky. Koalice hodlá podporovat například skladování a výrobu elektřiny či rozvoj úsporných energetických systémů. Mimo Gatese jsou členy například i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, zakladatel Amazonu Jeff Bezos či zakladatel Virgin Group Richard Brenson, manažer čínské internetové firmy Alibaba Jack Ma, investor Georgre Soros nebo Ratan Tata z indické společnosti Tata Motors Mission Innovation initiative si dává za cíl urychlit inovace v oblasti čisté energie a učinit ji přístupnou po celém světě. Do iniciativy je zatím přihlášeno 20 zemí – viz následující snímek. Tyto státy se pokusí zdvojnásobit své investice do výzkumu a vývoje technologií podporujících čistou energetiku.


Stáhnout ppt "Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně."

Podobné prezentace


Reklamy Google