Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Z obnovitelných zdrojů
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Výroba a distribuce elektrické energie
Sluneční elektrárna.
EKO KVÍZ.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba elektrické energie
Využití energie Slunce
Výroba elektrické energie - obecná část
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Obnovitelné zdroje energie
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Změny skupenství látek
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Rozvodná el. síť TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Výroba a přenos elektrické energie

Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Co říká zákon zachování energie? 2.Jaké znáš druhy energie? 3.Jaké zdroje energie znáš? 4.Kterou energii je možno snadno přepravovat? 5.Jaké druhy elektráren znáš?

Zdroje energie 1)obnovitelné zdroje, které se průběžně doplňují, poskytují stále energii např. energie slunečního záření, energie větru, energie vody 2) neobnovitelné znovu se již netvoří, po jejich spotřebování bude nutno přejít na jiné zdroje např. uhlí, ropa, uran

Podíl energetických zdrojů na světové spotřebě energie

Výukové DVD Obnovitelné zdroje energie DVD z produkce ČEZ Obnovitelné zdroje energie Filmy: Malá vodní elektrárna Kolující energie (přečerpávací vodní elektrárna) Biomasa (energie ze Slunce) Energie z paprsků (fotovoltaická elektrárna)

Výroba elektrické energie K uspokojení spotřeby probíhá výroba elektrické energie v elektrárnách: jaderné tepelné vodní větrné solární Podíl jednotlivých elektráren na výrobě v ČR: další informace, animace a zajímavosti: Miniencyklopedie Elektřina ČEZ – 3.kapitola – Výroba elektrické energie :

Přenos elektrické energie Přenos z elektráren ke spotřebitelům se uskutečňuje v rozvodné elektrické síti Schéma, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – elektřina 2: kapitola Z elektrárny až do bytu Další informace, animace a zajímavosti: Miniencyklopedie Elektřina ČEZ – 4.kapitola – Z elektrárny do zásuvky :

Otázky k zopakování 1.Uveď příklady přeměny sluneční energie, které využívá člověk? 2.Jaká neužitečná energie vzniká při svícení žárovky? 3.Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů elektráren? 4.Jaký je podíl jednotlivých druhů elektráren na výrobě elektřiny v ČR? 5.Proč se elektrická energie přenáší pod vysokým napětím?

Shrnutí zdroje energie obnovitelné neobnovitelné druhy elektráren jaderné tepelné vodní větrné solární přenos elektrické energie v rozvodné elektrické síti