Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje 11. 12. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Město Kadaň Nastavení multidisciplinární spolupráce OSPOD Kadaň v procesu standardizace SPOD.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Saský zemský svaz pro sociální soudnictví e. V. Evropská poradna pro trestně stíhané osoby a oběti trestných činů EBS Dresden Přeshraniční sociální práce.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Policie České republiky PREVENCEPREVENCE. Preventivně informační skupiny PREVENCEPREVENCE spolupráce se sdělovacími prostředky informační servis z oblasti.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Dětský domov a Základní škola Liptál
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Ing. Kateřina Lichtenberková
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Závěrečná konference Zlín,
Hlavní město praha a integrace cizinců
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Úvodní setkání s poskytovateli sociálních služeb –
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Terénní krizová služba
Komunitně plánujeme na Brandýsku
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje

Proč o. s. Spirála? 1998 – 2000 vznik o. s. Spirála psychosociální pomoc osobám v krizi – grant Magistrátu ÚL na zřízení CKI Od roku 2000 zkušenosti v poskytování krizové pomoci /zřizovatel CKI – nonstop, ambulance, telefon, krizová lůžka/ Od 2001 další programy pro specifické cílové skupiny – dle zakázky občanů – potencionálních klientů, dle zakázky poskytovatelů služeb – státní správy a samosprávy Účast v koordinačních skupinách Města Ústí nad Labem – komunitní plánování služeb a péče o občany Podíl na přípravě Střednědobého plánu rozvoje služeb v ÚK Aktivní spolupráce při rozvoji služeb s Městem ÚL i ÚK

Projekty o. s. Spirála Pomoc lidem v životních krizích – CKI – nonstop, lůžka, osobní kontakt Telefonická krizová pomoc – Linka pomoci, nonstop Krizová pomoc občanům s dlouhodobou duševní nemocí Pomoc osobám ohroženým DN – Intervenční centrum Ústecký kraj Umím říci NE – zážitkový program prevence násilí na dětech a mezi dětmi – určeno pro třídní kolektivy Začít znovu – resocializační program pro mladistvé Otevřené mezioborové supervize pro pracovníky soc. odborů, OSPOD, neziskových organizací

Intervenční centrum – příklad dobré praxe Zařízení pro pomoc osobám ohroženým domácím násilím Zákonem 135/2006 Sb. a Zákonem o sociálních službách 108/2006 Sb. uložena spolupráce se státní správou, samosprávou, neziskovými organizacemi na úrovni IDS Zkušenosti IDS řešení problematiky DN může být využita i při řešení jiných problematik v jednotlivých regionech Inspirace pro plánování aktivit v regionech

O. s. Spirála – komplexní pomoc OO: telefonický a osobní kontakt, výjezd za klientem, krizová lůžka

Intervenční centrum při o. s. Spirála, Ústí nad Labem

Nová právní úprava Zákon č. 135/2006 Sb. Rozšiřuje možnosti řešení DN: Do domluva, přestupkové řízení, TŘ (§, CPZ, vazba) Od vykázání/zákaz vstupu Vykázání není posledním, ale naopak prvním opatřením.

Krok za krokem dle zákona 135/2006 Sb. OO ( nízkoprah. kontakt ) OO (v průběhu vykázání NO) IC P ČR (vykazuje, zakazuje vstup) IDT, IDS (koordinace pomoci OO) OSPOD

Zákon 135/2006 Sb. Krok za krokem Příjezd policejní hlídky,vyhodnocení situace Přestupek OBEC Trestní stíhání, CPZ Vazba, §215a, 197a,213,215,221, 222, 235, 241,219, 231… Vykázání Zákaz vstupu Domluva, evidence

Krok za krokem - pokračování PČR (vykazuje, zakazuje vstup) IC OSPOD OO IDT (OSPOD, soudy a další instituce státní a neziskové)

Interdisciplinární spolupráce pomoc poskytnutá komplexně - včas - odborně. PČR IC OSPOD Justice Manželské poradny Přestupkové komise Azylová zařízení Krizová centra Městská policie Zdravotnická zařízení Občanské poradny PMS Starostové obcí

Ústecký kraj Regiony IDS Kadaň, Klášterec n.O. Ústí nad Labem Roudnice. n.L. Děčín Chomutov Most, Litvínov Teplice, Bílina Louny, Postoloprty Žatec, Podbořany Litoměřice, Lovosice, Štětí Šluknov, Rumburk

Proč se scházíme v rámci IDT? Pomoc OO DN – komplexně a včas Koordinace pomoci, služeb – plánování péče Zlepšování praxe – metodiky Vzdělávací aktivity Evidence a dokumentace případů DN Diskuse nad dobrou i špatnou praxí Propagace služeb, prevence, medializace Napojení IDT na komunitní plány regionů + Střednědobý plán rozvoje služeb ÚK Setkávání 2 – 4x/rok

Intervenční centrum pro spolupracující odborníky Koordinuje pomoc OO DN v rámci Ústeckého kraje za využití IDS Vytváří a aktualizuje informační databázi o místech pomoci v Ústeckém kraji Nabízí a organizuje aktivity v oblasti prevence DN, vzdělávání – propagační materiály, mediální aktivity, přednášky

Spolupráce IC s OSPOD Vzájemná spolupráce mezi IC a OSPOD, informace ze strany IC o výskytu DN v rodině s dětmi, o vykázání NO – informace o službách, předání kontaktů, (ohlašovací povinnost ze strany IC) Zajištění služeb pro OO: Pomoc při péči o OO a její děti – šetření v rodině, motivace k využití dalších služeb, pomoc při zajištění fin. pomoci – mimořádných dávek Posouzení vhodnosti kontaktu dětí s ON – zajišťuje OSPOD Mediace mezi OO a NO v průběhu vykázání – zajišťuje OSPOD Opatření týkající se péče o děti před a po rozvodu – zajišťuje OSPOD V případě nedosažitelnosti OO ze strany IC – OSPOD pomáhá při zkontaktování, motivace OO ke kontaktu s IC V případě utajovaného bydlení OO – společný postup IC a OSPOD – mlčenlivost o místu pobytu rodiče jako OO (§ 57) Systémová spolupráce – školení pracovníků, předávání zkušeností

Spolupráce IC se sociálními pracovníky v rámci ÚK Pracovníci zdravotnických zařízení, azylových domů, poraden, sociálních odborů… Zajištění služeb pro OO: 1. zjištění stupně ohrožení, 2. emoční podpora – povzbuzení, motivace, 3. poradenství – informace o bezpečnostním plánu, řešení situace – příp. podání TO, vyžádání lékařské dokumentace, bezpečnostní plán při návratu do bytu, kontakty na IC a spolupracující organizace, 4. sociálně organizační stránka věci – co je třeba řešit, zorganizovat? Kurátor pro dospělé – mediace mezi OO a NO Systémová spolupráce – školení pracovníků, předávání zkušeností

Spolupráce IC se samosprávou Aktivní pomoc, spoluúčast při řešení DN v regionu, městě, obci – zajištění náhradního ubytování, respitního lůžka, změna užívacích práv k bytu, péče o staré a nemocné občany – terénní práce (!dáno zákonem), podpora organizací pracujících se seniory Propagace služeb, prevence, medializace Napojení IDT na komunitní plány regionů + Střednědobý plán rozvoje služeb ÚK Vzdělávání pracovníků

VIZE 2007 – 2011  Napojení na Střednědobý plán + možnost využití prostředků z ESF  Zřízení detašovaných pracovišť - region Louny, Šluknov, Chomutov (pro nízkoprahový kontakt s OO i pro kontakt s OO v průběhu vykázání NO) Preventivní aktivity, propagační kampaně  Rozšíření služeb - doprovod k soudu  Posílení týmu konzultantů

Statistika nuda je…, ale Poskytnuty 4-5 konzultací 71 osobám ohroženým v průběhu vykázání NO V 1 případě byl uskutečněn výjezd za OO. Nízkoprahově poskytnuto 245 konzultací s OO. V souvislosti s řešením případů DN vedeno 57 profesních kontaktů převážně s OSPOD, PČR Vyškoleno 400 policistů, 60 strážníků, 100 zdravotních sestřiček a sociálních pracovníků V ÚK pracuje 10 IDT, uskutečnilo se 27 schůzek IDT

Děkuji za pozornost. Mgr. Martina Vojtíšková, vedoucí Intervenčního centra v Ústí nad Labem

Intervenční centrum pro osoby ohrožené DN při o. s. Spirála Poskytuje dle Zákona o sociálních službách - § 60a BEZPLATNĚ - BEZ OBJEDNÁNÍ - ANONYMNĚ Právní poradenství, sociálně-právní poradenství, psychologickou a emoční podporu  Telefonické, osobní konzultace v prostorách IC, konzultace v místě bydliště OO v případě imobility OO  6 krizových lůžek s možností stravy – v CKI při o. s. Spirála  Provozní doba: PO: 8.00 – ÚT, ČT:8.00 – ST: 8.00 – PÁ:8.00 –  Pohotovostní služba v případech vykázání o víkendu a svátcích – kontakt OO do 48 hodin

Pomoc osobě ohrožené DN (v průběhu vykázání NO)  Právní, sociálně-právní poradenství, psychologická a emoční podpora  Bezpečný prostor pro úvahy, jak bude OO řešit situaci v průběhu 10 dnů vykázání, po návratu NO do rodiny  Asistenci při vypracování písemných právních podání – návrhy na předběžná opatření prodlužující vykázání, rozvod, trestní oznámení, úprava péče o děti  Rady s řešením majetkoprávních záležitostí (bytová otázka)  Podpora při kontaktech s P ČR, soudy, přestupkovou komisí  Pomoc při zajištění krizového, azylového nebo utajovaného bydlení pro OO a její děti  Zprostředkování kontaktů na navazující služby – OSPOD, zdravotnická zařízení, justice…

Pomoc osobě ohrožené DN (bez vykázání NO) Právní, sociálně-právní poradenství, psychologickou a emoční podporu podporu Bezpečný prostor pro sdělení potíží – detekce DN Vyhodnocení rizika (metoda SARA DN) Morální a emocionální podpora Pomoc při hledání řešení Bezpečnostní plán – zajištění bezpečí, důkazu DN Kontakty na navazující služby - OSPOD Zajištění bezpečného návratu do místa bydliště (za spolupráce Mě P, P ČR)