Slovní přízvuk 9. ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zájmena - procvičování na test ČÁST ÚSTNÍ
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Adjectives Comparative/Superlative Stupňování přídavných jmen
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.
Jméno : Ing. Renata Šandová Škola : Základní škola Pohořská 8, Odry Předmět: Anorganická chemie Třída: 8.ročník Téma: Složení roztoků.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
SLOVNÍ DRUHY Autor: Mgr. Monika Dudová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_ČJ - SLOVNÍ DRUHY Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Znaky dvouděložných a jednoděložných rostlin
SLOVNÍ DRUHY.
Karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny - jsou deriváty uhlovodíku, které mají ve své molekule karboxylovou skupinu - COOH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_333_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.13
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
KG I – 3. přednáška Zájmena. KG1 – 3. přednáška Rozsah kategorie: Zájmena – adjektiva (morfologické kritérium) Determinanty, kvantifikátory.
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.8 druhy vět podle postoje mluvčího Název sady: Český jazyk 7.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Slovní úlohy – 1. třída. Na louce kvetlo 6 červených a 5 modrých kytiček. Kolik kytiček kvetlo na louce? *********** 6+4+1=11 6+5=11 Na louce kvetlo 11.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Procvičování s číslicemi Slovní druhy Slovní druhy a jejich číslice ○ ○ Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky.
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Slovní druhy Český jazyk – 5. ročník
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Nejprve ústně popiš jednotlivé obrázky s užitím předložek, poté zapiš do sešitu celou větou. Zkontroluj.
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SUPRASEGMENTÁLNÍ ANALÝZA TEXTU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
VY_32_INOVACE_Jir_II_07 Slovesa a přechodníky
Sada 2 Jazyková výchova ZŠ a MŠ Dešná
Vypočítej tabulky a+b a b
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracování a využití informací
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Transkript prezentace:

Slovní přízvuk 9. ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková

Slovní přízvuk = zesílení hlasu na některé slabice V českém jazyce rozeznáváme dvojí slovní přízvuk: 1.hlavní přízvuk 2.vedlejší přízvuk

Hlavní přízvuk je na první slabice slova – školadomov !!! pojí-li se slovo se slabičnou předložkou, je hlavní přízvuk na předložce (neplatí pro víceslabičná slova) na cestách ke klášteru

Vedlejší přízvuk nachází se u trojslabičných a víceslabičných slov vždy na liché slabice vypozorovalapopelnice

Příklonky = jsou nepřízvučná slova, připojují se (přiklánějí se) k přízvučnému slovu, které je před nimi – krátké tvary osobních zájmen: mi, ti, si, se, tě, mu, ho – tvary slovesa být ve složených slovesných tvarech: jsem, jsi,…, bych, bys,… – spojka: však myl jsem se

Předklonky = jsou nepřízvučná slova, připojují se (předklánějí se) k přízvučnému slovu, které je za nimi – spojky: a, i, že, až,… – nepřízvučné předložky: mezi, kromě, … otec a matka

Vyznačte hlavní a vedlejší přízvuk: přesvědčeně nepravděpodobné u ohrady čtyřicítka neodvažovala se v divadle na rozcestí portrétování

Řešení: přesvědčeně nepravděpodobné u ohrady čtyřicítka neodvažovala se v divadle na rozcestí nezpochybnitelný

Zdroje: Krausová, Zdeňka-Pašková, Martina-Vaňková, Jana: Český jazyk 9 (učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia). 1. vydání, nakladatelství Fraus, Kapitola Zvuk.str.jazyka-1, str. 90 obrázky použity z galerie klipartů v programu Microsoft Power Point 2010