Září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 1 Základní informace o projektu „Výměna znalostí o vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Kvalitní péče o seniory Vítejte na mezinárodní konferenci v Praze, 9.března 2007.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Koncepce péče o staré občany
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
SENSEN – Senzační senioři
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Podniková ekonomika Personální činnost.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Zdravá škola.
Celoživotní vzdělávání dospělých Grundtvig Projekt EU.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova a
Péče o seniory.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunitní a otevřená škola
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Mezinárodní den sester květen 2009
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Integrovaný regionální operační program
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
PEČEŤ KVALITY GRUNDTVIG 2010
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Stipendia města Ostrava
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Inclusive Senior Education through Virtual U3A – ISEV
Transkript prezentace:

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 1 Základní informace o projektu „Výměna znalostí o vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku a Švédsku“ (SET) Program celoživotního učení projekty partnerství – GRUNDTVIG, PK Tomáš Sokolovský, koordinátor projektu Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.

Koordinátor projektu: Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání, s.r.o., Ostrava, Česká republika kontaktní osoba: Tomáš Sokolovský, Partneři projektu: Ostravská univerzita v Ostravě, Přírodovědecká fakulta, Česká republika kontaktní osoba: Zdeňka Telnarová, GEFAS Steiermark, Graz, Rakousko kontaktní osoba: Maria Haring, Centro de Investigación para el Desarrollo, Cartagena, Španělsko kontaktní osoba: José Maria Bernal Palacios, Föreningen Ukrauft, Skellefteä, Švédsko kontaktní osoba: Susanne Marklund, září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 2 Projektové partnerství

Cíl projektu: Základním cílem tohoto projektu byla výměna zkušeností se vzděláváním seniorů 3. věku ve 4 partnerských zemích. Partneři projektu se zaměřili na, ve svých zemích, typické formy organizování celoživotního vzdělávání seniorů. Pro lepší názornost, byly v každé ze zemí projektu natočeny dokumentární filmy, které jinak než textové části tohoto multimediálního CD-ROMu ilustrují význam mobilizace intelektuálního potenciálu seniorů. Výsledek projektu: Multimediální CD-ROM „Seniors Education a Training“ s obsahem: - Úvod - Srovnávací analýza vzdělávání seniorů v zemích projektu - Závěry a doporučení srovnávací analýzy vzdělávání seniorů v zemích projektu - Multimediální příručka příkladů kurzů pro seniory - Dokumentární filmy se zkušenostmi v oblasti vzdělávání seniorů v zemích projektu Blíže viz: září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 3 Cíl a výsledek projektu

Umění stárnout má úzkou vazbu na umění člověka „nepřestat se učit“ nebo dokonce „začít se znovu učit“.  Setkali jste se s knihou J. Améryho „O stárnutí“ s podtitulem „Revolta a rezignace“?  V knize popisuje ubývání tělesných a duševních sil a život tváří v tvář smrti.  Autor zdůrazňuje, že stárnutí je bolestivé, ohlupující a ponižující a uvádí, že není možné stárnutí vzdorovat.  V 5 kapitolách knihy zachycuje 5 pohledů na stárnutí: - z hlediska plynutí času, - z hlediska tělesného, - z hlediska sociálního, - z hlediska kulturního, - a nakonec z hlediska ohlašující se smrti. září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 4 O stárnutí

 Jádrem textu je pak kapitola o sociálním a kulturním hledisku stárnutí.  Stáří není primárně otázkou věku, je dáno zakotvením člověka ve společnosti.  Stárnutí je nahlíženo z hlediska neschopnosti vyznat se v moderních technologiích.  Proti stárnutí se nedá revoltovat, je to fakt.  Starým lidem zbývá čekání na smrt.  Zatímco, jak známo, plynutí času nelze ovlivnit (zpomalit či zastavit) nelze zcela akceptovat kulturní hledisko pohledu na stárnutí resp. lze účinně bojovat proti počítačové negramotnosti apod.  Proti deprimujícímu a defétistickému přístupu ke stárnutí, jaké popisuje J. Améry, existují trendy aktivního stárnutí (Trends of Active Aging). září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 5 O stárnutí

 Colin Milner, CEO mezinárodního poradního sboru aktivního stárnutí na 2. světovém kongresu o aktivním stárnutí (Lisabon 2009) vymezil 12 trendů aktivního stárnutí: 1)specifický sportovní trénink, rehabilitace a vzdělávání; 2)cvičení a další fyzické aktivity jako formy léčení; 3)snižování tělesné váhy; 4)zajišťování dostatku životní energie; 5)hledání alternativních léčebných postupů; 6)sám sobě doktorem; 7)pro a proti; 8)momentální trendy aktivního stárnutí; 9)trénink mozku a paměťových center; 10)technologie přenosu; 11)celoživotní vzdělávání; 12)snaha o emocionální zdraví.  Trend č. 11 (celoživotní vzdělávání) je trend, který v projektu SET rozvíjíme a dokumentujeme. září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 6 Trendy aktivního stárnutí

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 7 Periodizace stáří Ve většině zemí se dnes člení lidský věk podle návrhu Světové zdravotnické organizace (WHO). Toto dělení se opírá o tzv. patnáctileté periody lidského života.  Za období středního nebo také zralého věku se považuje věkové rozpětí let.  Období raného stáří (staršího věku) definuje věkové rozpětí let  Počátek období vlastního stáří (pokročilého, vysokého věku) je v 75 letech a trvá do 89 let, a z tohoto období vyčlenili ještě:  Období dlouhověkosti: 90 let a více.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 8 Vymezení pojmu senior Obsahové vymezení pojmu „senior“ je v zásadě dvojího druhu:  užívá se v návaznosti na národní důchodové systémy k označení osob, které jsou ve věku stanovené věkové hranice odchodu do starobního důchodu a starší;  podle definice OSN, která uznává ve svých materiálech hranici 65 let jako hranici stáří.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 9 Demografické údaje  V České republice bylo v roce tisíc obyvatel starších 60 let, což činilo 18,2 % populace ČR. V roce 2005 bylo tisíc obyvatel starších 60 let, což je již 20,3 % populace ČR a prognostické výpočty udávají, že v roce 2030 bude v ČR tis. osob starších 60 let, což bude představovat 30,6 % populace ČR. Ke konci roku 2005 bylo v ČR osob starších 65 let.  Do roku 2050 klesne počet obyvatel Evropské Unie v produktivním věku (věk 15-64) na 48 milionů. Do roku 2050 bude počet osob starších 65 dvojnásobný ve srovnání s počtem lidí v produktivním věku.  Jaké důsledky tato skutečnost bude mít pro samotné seniory? Za pozitivní můžeme považovat skutečnost, že průměrný věk obyvatel EU se prodlouží, např. ve Švédsku z dosavadních 78,1 na průměrný věk 83,6 u mužů a průměrný věk u žen z 82,5 na 86,2 v roce 2050.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 10 Demografické údaje  Dalším pozitivním faktorem je skutečnost, že v roce 2050 očekávaný 30% podíl seniorů (65+) na celkové počty obyvatel unie bude tvořit významný tržní argument v řadě nabídek výrobků a služeb.  Mezi negativní aspekty pak patří především skutečnost, že odvrácenou stranou prodlužování věku je vysoká nemocnost nejvyšší věkové skupiny seniorů (80+), což vyvolává dodatečné náklady na financování zdravotní péče hrazené státem.  V souvislosti s prodlužováním průměrného věku v zemích EU je nezbytné podpořit všechny aktivity, které napomáhají udržet a zlepšit kvalitní život seniorů po co nejdelší dobu. Jednou z aktivit, která může přispět k aktivnímu a samostatnému prožití „třetího věku“ je vzdělávání seniorů.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 11 Kvalita života seniorů  Na základě demografických údajů o stárnutí populace se jeví potřebné zabývat se kvalitou života seniorů.  Kvalita života je podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO): „To, jak člověk vnímá své postavení v životě v kontextu kultury, ve které žije, a ve vztahu ke svým cílům, očekávám, životnímu stylu a zájmům.“  Kvalita života seniorů se často vnímá jako synonymum schopnosti vést nezávislý život a metody hodnocení se soustředí na schopnost provádět běžné každodenní činnosti. Podle toho pojetí žije kvalitně ten, kdo je se svým životem spokojen. A kdy je spokojen? Když se mu daří dosahovat cílů, které si předsevzal.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 12 Životní hodnoty seniorů Za nejvýznamnější životní hodnoty považují senioři:  zdravotní stav (dobré zdraví),  sociální kontakty,  přiměřené finanční zdroje,  Sebeutváření,  Vzdělání,  Sebevýchova.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 13 Závěr výzkumů o vzdělávání seniorů  Vzdělávání je významným faktorem, který ovlivňuje kvalitu života seniorů.  Vzdělávání seniorů nemůže být zaměřeno na odborné vzdělávání (tzn. studium oboru do hloubky a rozsahu jako u běžného universitního či technického studia), ale musí být zaměřeno na osobnostní rozvoj s přesahem do rodinného života a zálib účastníků vzdělávání.  Důraz na osobnostní rozvoj se musí projevit ve skladbě témat i ve výběru vhodných forem vzdělávacích aktivit.  Žádoucí je možnost „ušít vzdělávací aktivitu na míru“ daného seniora, který v takovém případě může zohlednit své profesní, rodinné, volnočasové a jiné priority.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 14 Očekávání seniorů a realita výuky na U3V V nabídce vzdělávání U3V není rozpor mezi požadavky zájemců o vzdělávání na U3V a nabídkou. Problémem je, že zájem je mnohdy větší, než jsou možnosti vzdělávacích subjektů, v našem případě univerzit. U3V patří k životnímu stylu české populace, mají v něm velmi pozitivní místo a senioři, kteří usedají do univerzitních lavic, aby se zapojili do programu c eloživotního vzdělávání, představují dnes již nepřehlédnutelnou vitální skupinu s obrovskou sociální potencí. Senioři považují informace za jednu z významných priorit a o vzdělávání se domnívají, že zpomaluje stárnutí, to se však neprokázalo. Vzdělávání nezpomaluje stárnutí, umožňuje však tuto etapu života prožít aktivně. To, že senioři mají stále zájem o přednášky se zdravotnickou tematikou svědčí o tom, že mají zájem o zdravý styl života a jsou odpovědni za své zdraví. Senioři jednoznačně preferují vzdělávání nabízené vysokými školami a univerzitami. Tyto vzdělávací instituce mají nejucelenější systém vzdělávání, přednášejí kvalifikovaní lektoři a nabídka vzdělávacích aktivit je velmi široká v humanitních vědách i v přírodovědných vědách.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 15 Závěry z analýzy vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku a Švédsku ČR  V ČR jsou hlavním nositelem vzdělávání seniorů University 3. věku.  Další krátkodobé kurzy vzdělávání seniorů nabízejí střední školy, soukromé VŠ, charitní a seniorské organizace.  Tyto aktivity mají lokální charakter a neexistuje o nich centralizovaná a aktualizovaná databáze.  Významným rysem seniorského vzdělávání je, že 90% účastníků tvoří ženy: vysvětlení nabízí vyšší průměrný věk žen, ale toto vysvětlení není dostatečné.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 16 Závěry z analýzy vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku a Švédsku Rakousko  V Rakousku neexistují U3V, obyčejné univerzity jsou přístupné osobám každého věku, ale v r na nich studovalo pouze 1% osob starších 60 let.  Hlavní poskytovatelé seniorského vzdělávání jsou Folk-High-Schools (lidové střední školy), církevní, sociální a charitní organizace.  Hlavní zájem mezi seniory je o kurz paměťových dovedností a dále o témata kultura, zdravotní péče, medicína, zdraví a bezpečnost, umění, hudba a řemesla, životní prostředí, historie, osobní rozvoj, vzhled, základní dovednosti, divadlo, psychologie, sociologie, sport a relaxace.  Menší zájem o kurzy PC gramotnosti a o jazykové kurzy.  Kurzy organizované církevními institucemi nejsou preferované ze strany seniorů.  Vysoký podíl žen mezi účastníky seniorského vzdělávání.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 17 Závěry z analýzy vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku a Švédsku Španělsko  Hlavním nositelem vzdělávání seniorů je Španělská národní asociace universitních programů pro seniory a jejím prostřednictvím 51 univerzit, které nabízejí speciální vzdělávání pro seniory (z toho 41 státních univerzit).  Toto vzdělávání je doplňováno lokálními kurzy charitních, sociálních a seniorských organizací podporovaných místními samosprávami.  Základní témata: společenské vědy a literatura, cizí jazyky, historie umění, ICT, péče o zdraví a kvalitu života, politika, životní prostředí, psychologie, biologie apod.  Specifické pro Španělsko: kurzy pro dokončení základního vzdělávání (získání gramotnosti).  cca 70% účastníků seniorského vzdělávání tvoří ženy.  Senioři dávají přednost vzdělávání nabízenému univerzitami a kluby seniorů.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 18 Závěry z analýzy vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku a Švédsku Švédsko  Hlavním nositelem vzdělávání seniorů jsou studijní asociace a lidové školy (Folk-High-Schools). Švédsko nezná institut Univerzit 3. věku.  Vzdělávání je financováno pomocí grantů vlád regionálních a místních úřadů v celkové výši ,- Euro pro studijní asociace a ,- Euro pro lidové střední školy.  Základní formou vzdělávání jsou studijní kruhy (Study Circle), ve kterém může kdokoliv zorganizovat jakýkoliv typ kurzu, o který se zajímá s podmínkou min. 3 účastníků a existence studijního plánu.  Nejoblíbenější předměty jsou: umění, řemesla, hudba, kultura, ICT a zdraví/fitness.  Studijní asociace jsou v každém městě, resp. komunitě – jsou blízko účastníkům.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 19 Závěry z analýzy vzdělávání seniorů v ČR, Rakousku, Španělsku a Švédsku Švédsko  Kurzy pro seniory nejsou univerzitní a neumožňují přístup k vyššímu vzdělávání.  Oblíbeným zdrojem vzdělávání ve Švédsku je celostátní vysílací organizace pro vzdělávání – UR. Tato organizace zahrnuje jak televizi, tak rozhlas a má interaktivní vzdělávací prostředí prostřednictvím webových stránek.  Nabídka kurzů odráží změny ve švédské společnosti (noví senioři jsou vzdělanější a kurzy místo získávání základních dovedností jsou zaměřeny na uchování aktivity seniorů, tvořivé činnosti a další koníčky.  Poměr mužů a žen mezi účastníky je více vyrovnaný, než v ostatních zemích projektu.

září 2010 Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání 20 Závěrem Vzdělávání seniorů by mělo přednostně využívat všech forem neformálního i informálního vzdělávání (resp. dalšího vzdělávání), pro které je typické neformální setkávání seniorů v jim příjemné prostředí, kde si především podle svého zájmu budou prohlubovat jak znalosti, tak především prakticky využitelné dovednosti a vše co je zajímá o světě, který je obklopuje a kterému tak hodně chtějí porozumět, ačkoli ten vnější svět o ně nejeví příliš zájem. Kontaktní údaje: Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání, s.r.o. Ing. Tomáš Sokolovský, CSc. – koordinátor projektu Bohumínská 788/61, Ostrava – Slezská Ostrava, Česká republika