Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální problematika veterinární kontroly potravin
Advertisements

Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Registrace podniku – živočišné produkty.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Zahraniční obchod.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Potravinová politika.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Lohmann & Rauscher Naše zkušenosti s poskytováním ZPP externím dodavatelem (JUDr. Rudolf Vonyš)
Celní správa České republiky
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Marketingový plán podniku
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Novela veterinárního zákona
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Úřad vlády České Republiky
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
1. Zhodnocení loňského roku
Transkript prezentace:

Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.

OBSAH: Trendy z pohledu veterinárního dozoru  Počty porážených zvířat  Počty schválených závodů  Závady zjišťované při dozoru Příležitosti pro zemědělce a potravináře  Na místním trhu  Na globálním trhu

Trendy z pohledu státního veterinárního dozoru

Zdroj: SVS 2015 Porážky skotu Porážky drůbeže Porážky prasat Vývoj počtu porážek

Vývoj počtu potravinářských závodů zpracovávajících potraviny živočišného původu Zdroj: SVS 2015

Rok Změna počtu jatek Změna počtu bouráren Změna počtu výroben masných výrobků Stav 2015Celkem 207 jatekCelkem 416 bourárenCelkem 415 výroben Tabulka s vývojem počtu potravinářských závodů

―V průběhu sledovaného období se počet míst dozorovaných Státní veterinární správou tj. potravinářských podniků zabývajících se potravinami živočišného původu postupně zvyšuje. ―Od roku 2007 do roku 2014 došlo ke zvýšení počtu těchto podniků o 999. ―Jedná se o souhrnná čísla zahrnující jak jatky, výrobce masných výrobků, mlékárny tak i obchody řeznictví a masné úseky velkých prodejců. ―Snižuje se však počet jatek a bouráren. Naopak ke zvýšení počtu došlo například u výroben masných výrobků. Vývoj počtu potravinářských závodů (potraviny živočišného původu)

Z pohledu dozoru nad výrobou potravin živočišného původu lze konstatovat, že množství zjišťovaných závad se dlouhodobě nemění a v průměru veterinární dozor vykazuje záchyt závad v cca 2 - 3% provedených kontrol (nově dozorovaná zařízení – restaurace vykazují až 15% kontrol se závadou). Spektrum zjišťovaných závad se mění zejména při změnách legislativy. Dlouhodobě nejčastěji nalézanou závadou je nedostatečné čištění a sanitace a nedodržování správné výrobní a hygienické praxe při výrobě. Trendy zjišťovaných závad

Příležitosti pro zemědělce a potravináře

―Chovatelé hospodářských zvířat mohou, v malých množstvích, uvádět na místní trh produkty vlastních zvířat, aniž by museli SVS žádat o povolení v těchto případech: –Maso drůbeže a králíků –Vejce –Včelí produkty –Syrové mléko a smetana (je vyžadován formální souhlas KVS) –Ryby –Zvěřina ―SVS připravila návrh změny veterinárního zákona, který umožní dodávání těchto produktů (mimo zvěřiny) i do místních zařízení stravovacích služeb (zejména podpora agroturistiky) Příležitost na místním trhu

―ČR je prostá nejvýznamnějších nákaz hospodářských zvířat, což jí skýtá příznivou pozici pro vývozy jak do EU tak do třetích zemí ―ČR splňuje požadavky na monitoring nežádoucích chemických látek v potravinách. Limity těchto látek jsou v potravinách pod stanovenými úrovněmi. ―Vývoz živých zvířat i potravin živočišného původu do třetích zemí probíhá na základě veterinárního osvědčení, jehož znění je s kompetentní autoritou dovozní země vyjednáno pro konkrétní komoditu Státní veterinární správou nebo přímo vývozcem ―Vzory veterinárních osvědčení bilaterálně vyjednaných SVS jsou k dispozici všem zájemcům o vývoz na webu SVS( Příležitosti na globálním trhu

Česká republika je dle Světové organizace pro zdraví zvířat a Evropské komise úředně prostá 11 nebezpečných nákaz, např.: Slintavky a kulhavky BSE – nejlepší možný status (zanedbatelné riziko) Význam statutů země prosté: Otvírají zahraniční trhy pro obchod se zvířaty a potravinami Výrazně šetří náklady chovatelů na zdravotní zkoušky Umožňují okamžitou realizaci obchodu Příležitost na globálním trhu – nákazová situace

―Správně nastavený monitoring umožňuje ČR obchodování v rámci EU ―Monitoring splňuje v mnoha případech i požadavky třetích zemí ―Výsledky vyšetřování jsou dlouhodobě příznivé a mají klesající tendenci výskytu nevyhovujících vzorků ―V případě zjištění nevyhovujícího vzorku jsou neprodleně přijata opatření, aby nedošlo k narušení trhu Lze konstatovat, že dlouhodobým (od roku 1984) prováděním monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci docílila SVS toho, že ČR se řadí na špičku zemí EU s nejnižším výskytem některých nežádoucích substancí v potravinách (potvrzeno EK). Příležitost na globálním trhu – monitoring cizorodých látek

RokPočet vzorků Nevyhovujících (%) , , , , , , , ,17 Příležitost na globálním trhu – monitoring cizorodých látek

―V současné době se zvířata a potraviny živočišného původu z ČR uplatňují zejména v těchto třetích zemích: I. Mléko a mléčné produkty –Thajsko, Libanon, Spojené Arabské emiráty, Saudská Arábie, Srbsko II. Maso a masné výrobky –Filipíny, Singapur, Gabon, Švýcarsko, (Ruská federace) III. Hospodářská zvířata –Turecko, Libanon, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Libye Uplatnění na globálním trhu

―Dojednávání veterinárních podmínek pro vývoz zvířat a živočišných produktů ―Příprava veterinárních osvědčení vyjednaných na úrovni kompetentních autorit ―Evidence zájemců o vývoz konkrétních komodit ―Poskytování požadovaných informací příslušným úřadům třetích zemí (zejména o nákazové situaci, systému dozoru a platné legislativě v ČR) ―Po odborné stránce zajišťování a účast na inspekcích prováděných zástupci třetích zemí v českých zpracovatelských závodech ―Informování o aktuální nákazové situaci v ČR, případně o dalších skutečnostech majících vliv na vývoz zvířat a živ. produktů Nejvýznamnější aktivity SVS v oblasti podpory vývozu do třetích zemí

Publikování výsledků kontrol na webových stránkách I

Publikování výsledků kontrol na webových stránkách II

Seznamy schválených závodů na webových stránkách

ZÁVĚR

Závěr Z pohledu Státní veterinární správy  je nezbytné podporovat snahu směrem k zajištění soběstačnosti ČR v oblasti produkce masa, zejména vepřového  v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin udržet špičkovou úroveň českých výrobců v rámci EU  podporovat využívání možností vývozu ze strany výrobců a chovatelů do třetích zemí (například vývoz mléka a mléčných výrobků do Číny a do Chile)  je legislativa plně připravena na podporu rozvoje malých zemědělců uplatňujících své produkty na místním trhu

DĚKUJI ZA POZORNOST