NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.7.3. S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sled katastrof v Japonsku.
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Člověk a příroda.
Registrační číslo projektu:
Zemětřesení Název školy
Tsunami Josef Matouš.
Kontinenty v pohybu.
Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚTŘESENÍ.
TSUNAMI.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Schéma vzniku a průběhu
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zemětřesení a sopečná činnost
Chvění a otřesy zemské kůry
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_176 NázevZemětřesení Téma hodinyZemětřesení.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
... aneb Proč se země chvěje
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
TSUNAMI.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
P ů sobení médií Mrtví Škody Další ob ě ti Obrazy zkázy: šokovat ohromit udivit (zdroj:idnes.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Japonsko a zemětřesení Kateřina Kuncová. Japonští seizmologové varují V roce 1995 zasáhlo část středního Japonska ničivé zemětřesení. Podle seizmologů.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
Tsunami.
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Zemětřesení.
Tsunami Malajsie 2004, 2005 a teorie
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Zemětřesení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Zemětřesení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 13 TEMA: Zemětřesení – 2. část ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Sopečná činnost a zemětřesení
TSUNAMI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název vzdělávacího materiálu
Zemětřesení ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Zemětřesení.
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nejčastější přírodní katastrofy
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Zemětřesení Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
ZEMĚTŘESENÍ.
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Cíl prezentace: Cílem prezentace je seznámit žáky se stupni zemětřesení a s doprovodným jevem podmořského zemětřesení – vlnou Tsunami, vznikem, šířením a dopady na lidskou populaci. Žáci se seznámí s preventivními opatřeními, signalizujícími vznik a pohyb vlny Tsunami.

Tsunami Tsunami (z japonského 津波 znamenajícího vlna v přístavu) je série po sobě jdoucích vln způsobených náhlým přemístěním velkého množství vody na velkých vodních plochách, hlavně v oceánech. Převážnou většinu tsunami vyvolávají tektonické pohyby litosférických desek na dně oceánů, kdy dochází k seismické činnosti, tedy k zemětřesení. Vlny tsunami představují globální hazard, mající na svědomí mnoho katastrof v dějinách Země. Místo tsunami je někdy nesprávně používán termín přílivová vlna, ale z vědeckého pohledu se jedná o různé děje.japonského vodyvodních plocháchoceánechtektonickélitosférických desekseismickézemětřeseníkatastrof Zeměpřílivová vlna Richterova škála (nebo také místní magnitudo zemětřesení, škála = měřítko, stupnice od 1 do 10) představuje jediné číslo, kterým se popisuje velikost (síla) zemětřesení.zemětřesení Zemětřesení o velikosti 4,5 a více jsou dostatečně silná, aby je zaznamenaly seismografy po celém světě.

Šíření tsunami po zemětřesení v Chile roku 1960 (ohnisko červeně)tsunami po zemětřesení v Chile roku 1960

Zemětřesení v Indickém oceánu v roce 2004 bylo zemětřesení, které postihlo v 00:58:53 UTC (07:58:53 místního času) v neděli oblast Indonésie. Hypocentrum otřesu s magnitudou 9,1 - 9,3 se nacházelo v oblasti západního pobřeží severní Sumatry se souřadnicemi 3.316°N a °E v hloubce 30 km. Následná vlna tsunami, která zasáhla pobřeží Sumatry, Thajska, Nicobarských a Andamanských ostrovů, celé pobřeží Bengálského zálivu, ostrov Šrí Lanka, Maledivy a s několikahodinovým zpožděním také východní pobřeží Afriky a Madagaskaru, zahubila více než obyvatel.zemětřesení IndonésieHypocentrumtsunamiSumatry ThajskaNicobarskýchAndamanských ostrovůBengálského zálivuŠrí LankaMaledivyMadagaskaru

Vznik takto velké tsunami byl způsoben silou zemětřesení a také mechanismem otřesu, kdy došlo k vertikálnímu posunu tektonických desek. To vedlo ke vzniku několik metrů vysoké vlny. Ta na volné mořské hladině nezpůsobila žádné škody, ale při jejím příchodu k pevninskému okraji došlo k ústupu vodní hladiny a poté k příchodu vlny vysoké až 17 metrů.

Zemětřesení a následná vlna tsunami – Japonsko 2011 Zemětřesení a tsunami v Tóhoku o síle 9,0 stupně Richterovy škály a následné až 38 metrů vysoké tsunami zasáhly v pátek 11. března 2011 v 6.46 SEČ severovýchodní pobřeží Japonska, zvláště prefekturu Mijagi v provincii Tóhoku. Epicentrum zemětřesení bylo v moři u ostrova Honšú, zhruba 130 kilometrů východně od města Sendai v hloubce 24 kilometrů. Po hlavním otřesu následovalo několik slabších. Hlavní japonský ostrov Honšú se posunul o 2,4 metru, zemská osa se vychýlila přibližně o 16 cm.Richterovy škálytsunami11. března2011 SEČJaponskaMijagi TóhokuEpicentrumHonšúSendaimetrucm

Příčinou mimořádně silného zemětřesení, bylo uvolnění obrovského tlaku v místě, kde se nasouvá Pacifická deska, pod desku Honšú. Pacifická deska se pohybuje velmi rychle, a to až 9 cm za rok. Tím vzniká na mnohem menší Honšú desku obrovský tlak, který se čas od času uvolní v podobě silného zemětřesení. Zlomové pásmo prasklo v délce 500 km, šířce 200 km a zdvihlo se o 3 metry.

Závislost výšky vlny na síle zemětřesení Nejčastější příčinou tsunami jsou zemětřesení pod hladinou oceánů, čím silnější zemětřesení je, tím větší je pravděpodobnost vzniku tsunami a jeho intenzita. Obecně lze říci, že opravdu registrovatelnou vlnu vyvolá až zemětřesení o síle 6,5 magnituda Richterovy stupnice, naopak otřesy o síle větší než M = 7,3 způsobí tsunami vždy. K síle tsunami přispívá i výška vodního sloupce, čím vyšší je, tím je tsunami rychlejší a ve výsledku silnější.Richterovy stupnice Magnitudo zemětřesení Magnitudo tsunami Max. výška hladiny 6 -2 < 0,3 6,5 -1 0,5 - 0, ,0 - 1,5 7,5 1 2,0 - 3, ,0 - 6,0 8,25 3 8,0 - 12,0 8,5 4 16,0 - 24,0 8,75 5 > 32,0

Test Jak může vzniknout vlna tsunami ? Co vyjadřuje Richterova stupnice (místní magnitudo zemětřesení) ? Jaký přístroj měří sílu zemětřesení ? Jaký jev způsobil vznik obrovské vlny tsunami u Japonska v r ? Jak silné zemětřesení může způsobit škody na budovách ?

Umisťování bóje DART a schéma funkce celého systémuDART

Použité materiály: Tsunami. [online] [cit ]. Dostupné z: Zemětřesení v Indickém oceánu [online]. 2004, [cit ]. Dostupné z: Tsunami [online] [cit ]. Dostupné z: Tsunami [online] [cit ]. Dostupné z: DD-SD JPEG [online] [cit ]. Dostupné z: DD-SD JPEG DD-SD JPEG Zemětřesení a tsunami v Tóhoku [online] [cit ]. Dostupné z: Tsunami Japan [online] [cit ]. Dostupné z: Seismická aktivita v Japonsku [online] [cit ]. Dostupné z: Japonsko po zemětřesení. tsunami.jpg [online] [cit ]. Dostupné z: japonsko-po-zemetreseni-a-tsunami.jpg