Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_15_Pohyby mořské vody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Hydrosféra Ročník: ročník Klíčová slova: hydrosféra, vlny, příliv, odliv, příboj, tsunami, mořské proudy

2 Anotace Žáci se seznámí s pohyby mořské vody (vysvětlení fungování
oceánských proudů, slapových jevů, mořského příboje, tsunami).

3 Jaké pohyby vykonává moře?
Každý z vás určitě viděl moře – buď na vlastní oči nebo ve filmu či na obrázku. Jaké pohyby vykonává moře?

4 Na hladině můžeme pozorovat vlnění.
Čím je způsobeno? Vlny jsou vyvolávány především větrem a mořskými proudy. Mohou být vyvolány i zemětřesením, sesuvem půdy nebo části ledovce do vody.

5 Co myslíš? Na čem asi závisí výška vlny?
Vlna vyvolaná větrem vzniká rotačním pohybem částic vody při hladině. Částice vody rotují na místě, zatímco tvar vlny se přesouvá ve směru větru. Co myslíš? Na čem asi závisí výška vlny? Výška vlny závisí především na síle větru.

6 Je to příboj. příboj Jak se jmenuje jev, kdy vlny naráží na pobřeží?
U pobřeží s relativně stálými větry dochází k lomu ve stále stejné vzdálenosti od břehu a v místě vlnolamu se na dně vytváří výrazný písečný val. Vlna pak prudce naráží na břeh a vzniká tak příboj

7 Podle mapy mořských proudů v atlase vyjmenujte největší mořské proudy.
Určete, zda jsou studené nebo teplé. Jak je na mapě poznáte?

8 teplé proudy studené proudy MOŘSKÉ PROUDY Jak ovlivňují mořské proudy podnebí na přilehlých pevninách?

9 Vyhledej v atlase, jak se jmenuje mořský proud, který míří ze Střední Ameriky napříč Atlantským oceánem k břehům Evropy? Je to Golfský proud.

10 GOLFSKÝ PROUD silný, teplý mořský proud Atlantského oceánu. Vzniká v Mexickém zálivu a přechází přes Atlantský oceán. Rozděluje se na dvě větve. Severní proud míří k severní Evropě a jižní se obrací k západnímu pobřeží Afriky.

11 30° C Jak se nazývá evropská větev Golfského proudu?
Severoatlantický proud, zmírňuje v západní Evropě (obzvláště pak na severu) zimy, které jsou tak teplejší než na jiných místech Země, byť tato místa mají stejnou zeměpisnou šířku. Kdo si tipne? Jaký je v lednu rozdíl průměrných teplot mezi pobřežím Norska a severními částmi Kanady? a) 30° C b) 10°C c) 20 °C Tipnul jsi za a) ? Je to neuvěřitelných 30° C

12 Jaké další pohyby mořské hladiny můžeš u pobřeží pozorovat?
Jsou to změny ve výšce mořské hladiny příliv odliv

13 Víš, čím je způsobený příliv a odliv?
Kdy nastává nejvyšší a kdy nejnižší příliv? Slapové jevy: A - Slunce, Země a Měsíc jsou v řadě, objevuje se skočné dmutí; příliv je největší. B - Slunce, Země a Měsíc svírají pravý úhel, objevuje se hluché dmutí

14 Nejčastější příčinou tsunami jsou zemětřesení pod hladinou oceánů
Zatímco na hlubokém moři je tsunami těžko pozorovatelná (obvykle má výšku v cm až desítkách cm), u pobřeží nahromaděná energie zvedá vlnu až do výšky desítek metrů. Příchod tsunami k pobřeží se dá v poslední chvíli dobře odhadnout podle jevu, kdy před příchodem vlny voda náhle ustoupí až o stovky metrů a odhalí jindy zaplavené mořské dno. Během několika minut stoupne hladina moře až o desítky metrů. Ohromné množství proudící vody pochopitelně páchá rozsáhlé škody, a to i pomocí různých těžkých předmětů, které s sebou strhává.

15 Tsunami na thajském pobřežíí 26
Tsunami na thajském pobřežíí 26. prosince 2004 – dočasný ústup vody před příchodem vlny.

16 Tsunami na thajském pobřeží 26. prosince 2004 – vlna přichází….

17 Tsunami - obrovská ničivá vlna, vyvolaná podmořským zemětřesením.
Při pobřeží tak masy vody vystoupají do výšky několika desítek metrů; vyskytují se především v Asii.

18 Spoušť po japonském tsunami v roce 2011.

19 Pohyby mořské vody vlnění – větrem
SHRNUTÍ vlnění – větrem příliv a odliv – přitažlivostí Měsíce a Slunce oceánské proudy – pravidelným prouděním větru rozdílnou teplotou vody rozdílnou slaností Mořský příboj – vlny narážejí na pobřeží Tsunami – dlouhé a vysoké vlny ( podmořské výbuchy sopek a zemětřesení ) úplněk nov M Z M S Největší příliv je, když S,M,Z v jedné rovině ( přitažlivost S a M se sčítají )

20 Otázky a úkoly: Jaké jsou tři základní pohyby mořské vody a jaké jsou jejich příčiny?  Podle mapy mořských proudů v atlase vyjmenujte největší mořské proudy. Určete, zda jsou studené nebo teplé. Který mořský proud putuje kolem celé zeměkoule?  Jaké faktory způsobují vznik mořských proudů? Co způsobuje příliv a odliv? Kdy nastává nejvyšší a kdy nejnižší příliv? Jak ovlivňují mořské proudy podnebí na přilehlých pevninách? Jaký vliv má mořský příboj na pobřeží?

21 U.S. NAVY PHOTO BY MASS COMMUNICATION SPECIALIST 3RD CLASS ALEXANDER TIDD. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. esl-bits.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KRAAIENNEST. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 FR:UTILISATEUR:LACHAUME. Wikipedia. org [online]. [cit. 1. 2. 2014]
FR:UTILISATEUR:LACHAUME. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RYDEVIK, David. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THYSSEN, Malene. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

23 PDPHOTO. Wikipedia. org [online]. [cit. 1. 2. 2014]
PDPHOTO. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vlastní tvorba vlastní snímek

24 WANTMAN, Samuel. Wikipedia. org [online]. [cit. 1. 2. 2014]
WANTMAN, Samuel. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WOLAND, Messer. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google