Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.
Solární systémy pro aktivní topení
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Vliv ceny elektřiny na konkurenceschopnost českého průmyslu
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Současné postavení odběratelů na trhu s energiemi, aktuální vývoj legislativy Karel Šimeček - SVSE Jelenovská 1/2015.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
1 Konference „Budoucnost české energetiky v Evropě“ Podmínky pro podnikání v teplárenství v ČR Miroslav Krejčů.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15,
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
HAZARD V ČÍSLECH.
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
v automobilovém průmyslu ČR
Transkript prezentace:

Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny

Vývoj výroby elektřiny z OZE v ČR v letech

20041,502 miliard Kč 20051,759 miliard Kč 20062,319 miliard Kč 20072,754 miliard Kč 20083,261 miliard Kč 20094,545 miliard Kč ,101 miliard Kč ,322 miliard Kč ,713 miliard Kč ,335 miliard Kč Náklady na obnovitelné zdroje (OZE), kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET) a druhotné zdroje (DZ)

Vývoj ceny příspěvku zákazníků na OZE, KVET a DZ

Poměr odběru elektřiny průmyslu a domácností v ČR => výše podílu poplatku na OZE podíl VO = 75%

Kolik platí největší odběratelé elektřiny v ČR na příspěvcích OZE v letech 2010 až 2013 Pořadí SpolečnostSpotřeba (MWh) Poplatek na OZE v letech 2010 až 2013 (Kč) Celkem za společnost (Kč) České dráhy Unipetrol ArcelorMittal Ostrava Třinecké železárny OKD AGROFERT Holding Škoda Auto SPOLANA VÍTKOVICE Česká rafinérská AGC Flat Glass Czech Czech Coal Linde Gas Spolchemie Českomoravský cement TAMERO INVEST Lovochemie Lasselberger Borsodchem MCHZ KAVALIERGLASS ŽĎAS Celkem

Dopady OZE na energeticky intenzivní průmysl meziročně 2012 / 2013 V oborech těžkého průmyslu – chemie, hutnictví, papírenství, sklo a keramika by v průměru došlo k poklesu ziskovosti oproti roku 2012 o 24 – 36% Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 619 Kč/MWh OdvětvíCelkemChemieHutnictví Papírenství TeplárnySklárnyOstatní Počet respondentů Zisk 2012, resp (tis. Kč) Meziroční navýšení nákladů za OZE (tis. Kč) Procento odebraného zisku 11,69%29,31%24,32%36,28%8,29%34,73%5,48%

Dopady OZE na energeticky intenzivní průmysl meziročně 2012 / 2013 Počet podniků, které se z titulu nárůstu poplatku za OZE mohou ocitnout ve ztrátě naroste z 9% na 14%

Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2013 dosáhla ekvivalentu 50 – 64% zisku Dopady OZE na energeticky intenzivní průmysl absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 619 Kč/MWh OdvětvíCelkemChemieHutnictví Papírenství TeplárnySklárnyOstatní Počet respondentů Fiktivní zisk 2012, tj. bez OZE (tis. Kč) Navýšení nákladů za OZE (tis. Kč) Procento odebraného zisku 29,15%56,24%50,56%63,84%21,88%62,26%15,23%

Dopady OZE na energeticky intenzivní průmysl absolutně Na podporu OZE je průmyslu odebráno v průměru 29% zisku před zdaněním

Porovnání cen elektřiny pro průmysl v EU Ceny elektřiny pro průmysl v ČR nejsou konkurenceschopné !

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu Průmyslové státy v EU nezatěžují průmysl poplatky za OZE, aby nesnižovali jeho konkurenceschopnost Úlevy průmyslu v EU (2012) Francie = 10,5 €/MWh, průmysl 0,5% z GVA Německo = 35,92 €/MWh, průmysl 0,5 €/MWh, max. 550 tis. €/rok Belgie = 7,6 €/MWh, průmysl cca 50% Dánsko = 10 €/MWh, průmysl snížená taxa ČR = 16,8 €/MWh (8,3 €/MWh ze SR) ČR - Žádná úleva pro průmysl Pro zachování konkurenceschopnosti českého exportního průmyslu je úleva nutná. Odchod průmyslu je nejdražší možné řešení.

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu rok GWh1000 GWh Belgium Flanders€ ,4%data nejsou dostupná Belgium Wallonia€ ,6%data nejsou dostupná Czech Republic€ ,0%€ ,0% Denmark€ ,3%data nejsou dostupná Germany€ ,0%€ ,0% Greece€ ,7%data nejsou dostupná Spain€ 00,0%€ 00,0% France€ ,9%€ ,2% Netherlands€ 00,0%€ 00,0% Finland€ 00,0%€ 00,0% Srovnatelný průmyslový podnik platí v roce 2012: při odběru 150 GWh ve Francii 5× méně, náklady má nižší o 49 mil. Kč a 34× méně v Německu, náklady má nižší o 61 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 31× méně, náklady má nižší o 405 mil. Kč a 34× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 407 mil. Kč !!!

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu Srovnatelný průmyslový podnik platí v roce 2013: při odběru 150 GWh ve Francii 7× méně, náklady má nižší o 79 mil. Kč a 50× méně v Německu, náklady má nižší o 91 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 45× méně, náklady má nižší o 605 mil. Kč a 50× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 606 mil. Kč !!! rok 2013 při 619 Kč/MWh 150 GWh1 000 GWh Belgium Flandersdata nejsou dostupná Belgium Walloniadata nejsou dostupná Czech Republic€ ,0%€ ,0% Denmarkdata nejsou dostupná Germany€ ,0%€ ,0% Greecedata nejsou dostupná Spain€ 00,0%€ 00,0% France€ ,8%€ ,3% Netherlands€ ,5%data nejsou dostupná Finland€ 00,0%€ 00,0%

Německý model snížených poplatků za OZE pro energeticky náročný průmysl Základní poplatek za OZE v roce 2012 je 35,92 €/MWh Spotřebitel s odběrem > 100 GWh elektřiny a náklady na elektřinu vztaženo k GVA > 20 % platí jen 0,5 €/MWh Spotřebitel s odběrem > 10 GWh a náklady na elektřinu vztaženo k GVA > 14 % platí: - za první GWh spotřeby základní poplatek - za dalších 9 GWh spotřeby 10 % základního poplatku - za dalších 90 GWh spotřeby 1% základního poplatku - při překročení 100 GWh spotřeby elektřiny platí 0,5 €/MWh Jestliže průmyslový podnik vyrábí elektřinu pouze pro vlastní spotřebu a ve stejné lokalitě, kde ji spotřebuje, neplatí za tuto spotřebu žádný poplatek za OZE Úlevy se vztahují na cca 1/3 německého průmyslu (v roce 2010 cca TWh), resp. 90% těžkého průmyslu

Francouzský model snížených poplatků za OZE pro průmysl Základní poplatek za OZE v roce 2012 je 10,5 €/MWh a 13,5 €/MWh v roce 2013 Průmysloví odběratelé se spotřebou vyšší 7 GWh neplatí poplatek, ale přispívají na OZE 0,5% ze své přidané hodnoty až do výše stropu Pro průmyslové odběratele je stanoven strop poplatků ve výši max €/rok Výrobci elektřiny do výše 240GWh neplatí pro vlastní spotřebu žádný poplatek za OZE. Francie snižuje poplatky za OZE pro všechny velké spotřebitele i přesto, že v dotacích postupuje uváženě a jejich základní poplatek je 3krát nižší než v Německu a téměř 2krát nižší než v Česku

Belgický a holandský model snížených poplatků za OZE pro průmysl Základní poplatek za OZE v roce 2012 je 8,7 €/MWh ve Flandrech a 14,1 €/MWh ve Valonsku Průmysloví odběratelé se spotřebou 20 – 100 GWh zaplatí za spotřebu nad 20 GWh pouze 75% základního poplatku Průmysloví odběratelé se spotřebou nad 100 GWh zaplatí za spotřebu mezi 20 – 100 GWh pouze 75% základního poplatku a za spotřebu nad 100 GWh pouze 50% základního poplatku Ve Valonsku jsou sazby pro průmysl ještě o 25% nižší, tj. 75% základního poplatku pro spotřebu do 20GWh, 50% základního poplatku pro spotřebu GWh 10-14% základního poplatku pro spotřebu nad 100 GWh V Holandsku je veškerá podpora OZE hrazena z ze státního rozpočtu

Návrh modelu snížených plateb za OZE v souladu s odst. (3), §28, zákona 165/2012 o POZE Základní poplatek za OZE v roce 2013 zachovat na úrovni roku 2012, tj. 419 Kč/MWh Průmysloví odběratelé by měli hradit poplatek OZE odstupňovaný, dle výše jejich spotřeby - např.: –za odběr do 15 GWh hradí odběratel 100% základní sazby, –15 až 30 GWh jen 80% základní sazby, –30 až 50 GWh jen 50% základní sazby, –50 až 75 GWh platba 30% základní sazby, –75 až 100 GWh platba 15% základní sazby, –roční odběr nad 100 GWh bez poplatku

Způsob financování podpory OZE pro následující roky Na úhradě nákladů za POZE by se měl podílet stát ze svého rozpočtu využitím příjmů z aukce povolenek CO 2 a ekologických daní Průmysloví odběratelé by se měli podílet na úhradě nákladů za POZE jen na úrovni srovnatelné s jinou evropskou konkurencí

Děkuji za pozornost Ing. Daniel Vaca Vedoucí odboru energetika VÍTKOVICE, a.s. Tel.: GSM: