Doba temna Zimní král Povinná školní docházka Jan Jesenský Marie Terezie Císař Josef II. defenestrace Toleranční patent Rudolf IIRudolf II. Rábí Low robota.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Kdo je kdo Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Mgr. Jindřiška Řehořková
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
RUDOLF II..
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Školní rok 2013/ ZŠ Elišky Krásnohorské 10 Plzeň
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Období vlády jedné strany
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Josef II
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název a číslo materiálu:
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Informace z učebnice I..
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_22_Osvícenství_obrození_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Předmět: vlastivěda Ročník: V.
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
REVOLUCE ROKU 1848.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
5.D HUSITSTVÍ.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitské války.
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Doba temna Zimní král Povinná školní docházka Jan Jesenský Marie Terezie Císař Josef II. defenestrace Toleranční patent Rudolf IIRudolf II. Rábí Low robota Jan Jakub Ryba Rudolfův majestát Rod HabsburkůZrušení poddanství Poprava 27 pánů J.a.Komenský Golém Jan Nepomucký

 Najdi první osobnost. Musel se po Bílé hoře skrývat. Usadil se v Polsku, kde mu shořeli všechny rukopisy. Zemřel v Naardenu. Chtěl změny ve školství. Napsal Svět v obrazech. Napiš do bílého rámečku číslo 1.Přečti si další povídání a klikni na domeček. Tam najdeš další osobnost. Klikni na ni a napiš číslo 2 a tak pokračuj až do konce.

 Učený židovský mudrc. Žil v gettu.  Vyrobil a oživil hlíněného sluhu.  Chtěl tak pomoci Židům.  pomuk_in_T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D%2C_Czech_Republic.jpg/220px- Head_of_statue_of_John_of_Nepomuk_in_T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D%2C_Czech_Republic. jpg

 Chudý kantor. Žil v době baroka.  Napsal Narodil se Kristus Pán  Česká mše vánoční. 

 Měl chránit židovské město.  Oživoval ho šém. Ten, kdo  ho vlastnil, mohl hliněného  panáka oživovat. 

 Vydal ho císař Josef II.  Povolil tím i jiné  náboženství než katolické.  efenestrace.jpg/220px-Karel_Svoboda_Defenestrace.jpg

 Po třicetileté válce mnoho lidí z naší země odešlo nebo zahynulo v boji.  Šlechta proto nařídila, aby lidé pracovali  i na panském. Tomu se říkalo ……………

 Syn Marie Terezie. Zrušil  poddanství. Vydal toleranční  patent.(různá náboženství). Židé nemuseli žít v gettech. Chtěl, aby všichni mluvili německy.  _ jpg/220px-Johan_amos_comenius_ jpg

 Marie Terezie si byla vědoma, že lidé jsou nevzdělaní, neumějí ani dobře hospodařit. Proto zavedla …………..

 Zvolili si ho čeští páni a měšťané na protest proti Vídni. Dlouho  ale nekraloval. Jen asi tři měsíce. 

 Český národ jako by spal. Bylo to po Bílé hoře. Říkalo se nám národ kacířů a rebelů. Jak se této době říkalo?

 Vydal ho panovník, který patřil do rodu  Habsburků. Sídlo měl v Praze. Zaručoval svobodu náboženství. Tento panovník byl tak trochu podivín.

 Milovník umění. Byl Habsburk.  Sídlo měl v Praze. Chtěl  elixír života, chtěl vyrobit  zlato. Hledal Goléma. Vydal  Rudolfův majestát. 

 Nastoupila na trůn a sousední panovníci si mysleli, že si její říši rozdělí. Ona však své panství uhájila. Robota měla trvat jen tři dny. Zavedla povinnou školní docházku.  Učili se číst, psát a počítat.

 Provedl v Praze první  veřejnou pitvu. Na mrtvých  se učili, jak vypadá lidské  tělo.  Gerard_van_Honthorst_006.jpg

 Žil v době Václava IV.  Ten ho dal zabít a tajně  shodit do Vltavy. Byl prohlášen  za svatého. Jeho sochy se staví na  mostech  Maria_Theresia11.jpg

 Tento rod u nás začal  vládnout od roku 1526  až do vzniku Československa. 

 Českým pánům se  nelíbilo, že máme císaře  ve Vídni a tak se vzbouřili.  Přišli na Pražský hrad a císařské úředníky  vyhodili z okna. Tomu se říká ………….. 

 Po bitvě na Bílé hoře císařští zvítězili a čeští páni museli uprchnout. Co se stalo s pány, kteří zůstali ?

 Císař Josef II. Zrušil ……………………….  Každý člověk byl svobodný, mohl se volně stěhovat, ženit se, vdávat apod.

 Pokud ti vyšlo číslo 19. Máš to správně.