Ing. Jakub Štolfa Věda a výzkum v praxi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Optimalizace online prezentací v závislosti na vlastnostech produktů David Novák.
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
Závěrečná zpráva projektu Stanislav Filipčík Asistent projektového manažera © 2010 IBA CZ, s.r.o.
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Projekt č Dlouhán Michal Šperling Vedoucí projektu PROJEKT Č. 10 – DLOUHÁN DLOUHODOBÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM „ŘÍZENÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU VÝVOJE SOFTWARE.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Audit IT procesů ve FNOL
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Matematické metody v ekonomii (MME)
VÍTEJTE na prezentaci AIESEC … o mé činnosti v AIESEC.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Postavení pedagogiky mezi vědami
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Řízená praxe Asistence oddělení vývoje , Informatické praxe 2011, Jitka Němečková.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
SIMPLY CLEVER Roční řízená praxe ve Škoda Auto v oblasti IT Ing. Jan Drtil, ŠKODA AUTO a. s.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Představení společnosti na MFF UK
V Českých Budějovicích, únor 2017
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Ostravská univerzita (1991 → )
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Propagace nových výrobků firmy Kloida a jejich zavádění na trh
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
České Budějovice, červen 2016
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Obhajoba diplomové práce
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Využití sociálních sítí v komunikaci organizace
Cesta k uplatnění na trhu práce
Transkript prezentace:

Ing. Jakub Štolfa Věda a výzkum v praxi

Otázka: Co je lepší? Bavit se, nebo učit se?

Má odpověď: OBOJÍ! (nejlépe dohromady) OBOJÍ! (nejlépe dohromady)Učení –proces získávání zkušeností, návyků, dovedností, znalostí, … –největší výhoda lidstva: cílevědomé předávání Bavit se - je potřeba si odpočinout, nelze pořád naplno pracovat Work hard, play hard!

Vyšší cíleVyšší cíle –Posouvám svou mysl jakkoliv dále, nezáleží na věku Nové poznatky a informaceNové poznatky a informace –Svět se stále vyvíjí Kvůli penězům, moci, společenskému postaveníKvůli penězům, moci, společenskému postavení Smysluplné trávení časuSmysluplné trávení času Svoboda v rozhodováníSvoboda v rozhodování –Nebýt “ovce” Proč se člověk vzdělává

Studium vzdělávacích institucíStudium vzdělávacích institucí SamostudiumSamostudium Zkušenosti ze života a praxeZkušenosti ze života a praxe Výsledky vlastního výzkumuVýsledky vlastního výzkumu Studium výsledků výzkumu ostatníchStudium výsledků výzkumu ostatních Možnosti vzdělání

Prolog 1.Kdo jsem 2.Co je to IT 3.Studium v IT 4.Věda a výzkum v IT 5.Praxe v IT, spojení s vědou? 6.Co si z toho odnést Obsah prezentace

25 let25 let Student doktorského studia informatiky na Vysoké škole Báňské – Technické univerzitě OstravaStudent doktorského studia informatiky na Vysoké škole Báňské – Technické univerzitě Ostrava –Propojení s vědou Obchodní ředitel a spolumajitel softwarové společnosti SCOVECO, s.r.o.Obchodní ředitel a spolumajitel softwarové společnosti SCOVECO, s.r.o. –Propojení s praxí 1. Kdo jsem

2. Co je to IT?

Databázové systémyDatabázové systémy ProgramováníProgramování Správa sítěSpráva sítě GrafikaGrafika Tvorba webových stránekTvorba webových stránek Teoretická informatikaTeoretická informatika 2. Co je to IT?

Softwarové inženýrstvíSoftwarové inženýrství –Konzultant –Analýza systému –Architektura systémů Management v ITManagement v IT –Projektový manažer –Vedoucí týmů –Strategie vedení IT projektů 2. Co je to IT?

Stavba bunkru na stroměStavba bunkru na stroměX Stavba mrakodrapuStavba mrakodrapu 2. Co je to IT? – softwarové inženýrství - příklad

2. Co je to IT? – softwarové inženýrství - vtip

Perspektivní obor, uplatnění na trhu prácePerspektivní obor, uplatnění na trhu práce 3. Studium v IT - proč

Možnost praxe a vydělávání již při studiuMožnost praxe a vydělávání již při studiu –Lokalizace do češtiny –Junior konzultant – popsání, zhodnocení dle standardu, zlepšení vývojových procesů ve firmě 3. Studium v IT - proč

Možnost praxe a vydělávání již při studiuMožnost praxe a vydělávání již při studiu –Lokalizace do češtiny –Junior konzultant – popsání, zhodnocení dle standardu, zlepšení vývojových procesů ve firmě 3. Studium v IT - proč

Spolupráce na zajímavých projektechSpolupráce na zajímavých projektech – –IP Nearshoring 6 týmů – ČR, Švédsko, Nizozemí, Polsko, Rumunsko, Finsko Tým 10 členů Projektový manažer 2 části – –Komunikace se zákazníkem, vypracování analýzy, předání –Implementace zadání jiného týmu Po skončení 14denní setkání ve ŠvédskuPo skončení 14denní setkání ve Švédsku 3. Studium v IT - proč

3. Studium v IT – IP Nearshoring

Náhled do všech ostatních oborůNáhled do všech ostatních oborů –IT je potřeba všude –V domácnostech, obchodech, továrnách, školách, restauracích, autech, stavebnictví, atd. 3. Studium v IT - proč

Rozhodování na střední školeRozhodování na střední škole Proč na VŠ, nestačí SŠ?Proč na VŠ, nestačí SŠ? Nešprtat nazpaměť! Dávat pozor, poslouchat, pochopit!Nešprtat nazpaměť! Dávat pozor, poslouchat, pochopit! 3. Studium v IT – jak jsem se k němu dostal?

Zkoumání nových algoritmůZkoumání nových algoritmů Postupů pro výpočtyPostupů pro výpočty Matematických principůMatematických principů Velmi složité výpočtyVelmi složité výpočty –Superpočítač –Buněčné simulace, rozsah předpokládaných povodní, zatížení materiálů, … Nových materiálů pro hardwareNových materiálů pro hardware 4. Věda a výzkum v IT

Z logů systému > popis vykonávaného procesuZ logů systému > popis vykonávaného procesu MožnostiMožnosti –Zlepšení - zefektivnění –Standardizace – zlevnění –Vytvoření a analýza sociálních sítí 4. Věda a výzkum v IT – dolování procesů, popis, zlepšení procesů

4. Věda a výzkum v IT – Odhadování náročnosti řešení Neustálý problém – na začátku softwarového projektu odhadnout, co nejpřesněji, délku trvání daného projektuNeustálý problém – na začátku softwarového projektu odhadnout, co nejpřesněji, délku trvání daného projektu Využití vyšší matematiky (SOM, Fuzzy rules)Využití vyšší matematiky (SOM, Fuzzy rules) + historická data o projektech > přesnější odhad náročnosti projektu > přesnější odhad náročnosti projektu

4. Věda a výzkum v IT – Odhadování náročnosti řešení

Konference MEDES 2012 v Addis Ababa, EtiopieKonference MEDES 2012 v Addis Ababa, Etiopie

4. Věda a výzkum v IT – Odhadování náročnosti řešení

5. Praxe v IT, spojení s vědou? Jak se firma dokáže na trhu prosadit?

5. Praxe v IT, spojení s vědou? Dobrým nápademDobrým nápadem Levným řešenímLevným řešením Schopností sofistikovaného řešeníSchopností sofistikovaného řešení –Ostatní nedokážou nabídnout –Spojení vědy a praxe – přenesení nejnovějších principů do praxe –Věda pro praxi – vyzkoumáni sofistikovaného řešení na míru –Např. speciální algoritmy, popis a zlepšení procesů, atd.

V praxi nemá běžný zaměstnanec čas na zkoumání nových věcíV praxi nemá běžný zaměstnanec čas na zkoumání nových věcí –Použití ověřených –Člověk v se v práci nedostane tam, kde ve vědě –Ve vědě dělá více kreativních činností Ve vědě má možnost člověk zkoumat vše co ho zajímá a prohlubovat svůj oborVe vědě má možnost člověk zkoumat vše co ho zajímá a prohlubovat svůj obor –Pozor na odtržení od praxe –Věda a výzkum reálných problémů 5. Praxe v IT, spojení s vědou - rozdíly

6. Co si z toho odnést? Čas je nejdůležitější komodita ve Vašem životěČas je nejdůležitější komodita ve Vašem životě –Správně investovat Vzdělání = svobodaVzdělání = svoboda –Možnost lépe se rozhodovat –Uplatnit se na trhu práce Zkousnout i činnosti, které mě nebavíZkousnout i činnosti, které mě nebaví –Všechno zlé je k něčemu dobré Věda a výzkumVěda a výzkum –Možnost posunout svůj obor dále, případně se zapsat do historie –Zažít to, co jsem ukazoval v prezentaci

Dotazy, či připomínky? Děkuji za pozornost.