Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
VÝCHOVA – PROSTŘEDÍ – SOCIALIZACE VÝCHOVNÁ PROSTŘEDÍ
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Různé role zástupce ředitele školy
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
OSOBNOST.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Poradenství ve vzdělávání PhDr. Pavel Beňo Tel ,
Rozdíly mezi osobnostmi
Zdravá škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
MARKETING.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jak se učím Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_PSYM22160ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Pedagogické disciplíny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Pedagogická Psychologie
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
Sociální psychologie.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská

Výchova jako proces  Vztah společnosti a výchovy.  Vývoj názoru na možnosti a způsoby výchovy.  Normativní, endogenní a exogenní stránky výchovy.  Výchovné cíle, jejich vývoj a východiska při jejich stavování. Výchova je cílevědomým a záměrným vytvářením a ovlivňováním podmínek umožňující optimální rozvoj každého jedince v souladu s individuál. dispozicemi. Výchova je cílevědomým a záměrným vytvářením a ovlivňováním podmínek umožňující optimální rozvoj každého jedince v souladu s individuál. dispozicemi. jedinec je brán jako objekt, ale zároveň i jako subjekt výchovy jedinec je brán jako objekt, ale zároveň i jako subjekt výchovy

Druhy výchovných procesů: rozdělení podle míry vnějších podnětů: a) integrace- naučené formy chování b) adaptace-přizpůsobení prostředí c)distribuce-z vychovaného se stává vychovatel

Základní rysy výchovy: 1)vých. proces je součástí spontánního formování jedince 2)budování jeho zkušenostního základu 3)utváření uceleného obrazu o světě a místě v něm 4)sebevýchova není vyvrcholením výchovy, ale součástí výchovy 5)objekt a subjekt výchovy 6)aktivní adaptace- jedinec je vychováván k tomu, aby se přizpůsoboval svému okolí- nebude se přímo přizpůsobovat, ale tvoří si vlastnosti, které ho dělají originálním

Proces výchovy: Základem formativního procesu je situace - východisko pro formování : a) rovina podmíněných procesů c) rovina zvyků-osvojení urč. stereotypů chování d) rovina rysů- postoje, hodnoty, zájmy f) jáství osobnosti- podstatné vlastnosti, které charakterizují konkrétního člověka -osobnost člověka- nejvyšší integrace všech těchto zmíněných reaktivních systém situace- konkrétně vymezená shoda vnějších okolností, časově limitovaná, během níž je jedinec vystaven působení konkrétních vlivů, na něž určitým způsobem reaguje -pedagogické situace jsou záměrně vyvolány -egoangažované situace- situace, které osloví jedince a vyprovokují ho k určitému chování, aktualizují potřeby jedince.

Formy výchovy: HRA- dítě si osvojuje vnější svět prostřednictvím hry: _ - hry manipulační - konstruktivní - konstruktivní - iluzivní - iluzivní - hry úkolové - hry úkolové - paralelní hry-děti si hrají vedle sebe(do3 let) - paralelní hry-děti si hrají vedle sebe(do3 let) -kooperativní hry- děti si hrají spolu -kooperativní hry- děti si hrají spolu UČENÍ- rozvíjí zkušenosti dítěte, opak vrozeného, sociální učení- rozvoj sociální inteligence, přijímání hodnot PRÁCE- vytváření hodnot, aktivní proces, který se podílí na vývoji jedince Výchova : exogenní - záměrná(učitel) -nezáměrná(soc. prostředí) -nezáměrná(soc. prostředí) endogenní -záměrná(sebevýchova, seberegulace) endogenní -záměrná(sebevýchova, seberegulace) - nezáměrná(bezděčné sebeutváření) - nezáměrná(bezděčné sebeutváření)

Jednostranné koncepce a modely výchovy 1)pedocentrický model: bezcílná výchova 2)voluntaristický model: absolutizace cíle výchovy (maximální utopické požadavky) 3)technocentrický model: orientace na výchovné prostředky 4)funkcionální model: absolutizace podmínek výchovy (vnější, vnitřní) SOCIALIZACE: SOCIALIZACE: je integrace jedince do společnosti: jedinec hledá své místo ve společnosti, přizpůsobuje se, přijímá hodnoty a chování dané skupiny- hraní sociálních rolí je integrace jedince do společnosti: jedinec hledá své místo ve společnosti, přizpůsobuje se, přijímá hodnoty a chování dané skupiny- hraní sociálních rolí

Globální výchova: Východiska: Společenská: globální problémy lidstva Pedagogická: příklon k humanistickým koncepcím, sebevýchově Filosofická : neustále přibližování se ideálu- celistvosti-systémové pojetí světa, vzájemná propojenost, dynamika vývoje Podstatou globální výchovy je chování souvislostí veškerého celku a komplexní odpovědnost za lokální a globální svět, respekt k přírodě.

Pedagogické principy koncepce glob. výchovy: -středem pozornosti je dítě- žák- student -člověk jako součást světa -osobnost člověka- jako jedinečná individualita -celoživotní proces výchovy -kooperativnost

Základní principy glob. výchovy:  důraz na všelidské hodnoty demokracie a humanity ve vzdělání  uspokojování dítěte, žáka jako individuality, úcta, tolerance  princip vzájemného učení  systém pojetí výchovy a vzdělání  nová role učitele, vychovatele  svoboda výběru  vzdělání a výchova pro globální občanství a uvědomělou péči o Zemi