SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
NPŽP Národní program Životní prostředí Mgr. Leo Steiner Ředitel sekce, Sekce řízení Národních programů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Schválením žádosti projekt nekončí
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Schválením žádosti projekt nekončí ……
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje

2 Projekty a podpory v oblasti ŽP  Státní fond životního prostředí ČR přispívá od roku 1992 zásadním způsobem na investice do ochrany a zlepšování životního prostředí.  Spolufinancuje především projekty na ochranu vod, zlepšování kvality ovzduší, využití obnovitelných zdrojů energie, nakládání s odpady, ochranu přírody a krajiny a environmentální vzdělávání.  Operační program Životní prostředí  Národní programy a program Zelená úsporám

3 Stručně o SFŽP ČR  Mezi hlavní činnosti fondu patří: −konzultační a poradenská činnost, −příjem žádostí o podporu a jejich vyhodnocování, −příprava podkladů pro schválení podpory a smluvní agenda pro poskytování podpor, −uvolňování finančních prostředků příjemcům podpory, −kontrola využití prostředků, −závěrečné vyhodnocování využití poskytnutých prostředků a dosažených ekologických efektů.

Operační program Životní prostředí

5 Obsah −OPŽP – krátké představení −Stručně - projektový cyklus příjmu žádosti o podporu (popis jednotlivých etap, rozbor nedostatků a návrh doporučení) −Základní pojmy příjmu žádostí −Obecná část příjmu žádostí (typy žadatelů, místní příslušnost KP) −Zvláštní část příjmu žádostí (Bene-fill)

6 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech 2007–2013 pro projekty ochrany a zlepšování kvality životního prostředí určeno z Fondu soudržnosti a ERDF 4,9 miliardy €  Dalších 306 milionů € je připraveno na spolufinancování ze SFŽP ČR a kapitoly MŽP  Do pol. září 2012 schváleno k rozdělení 86 miliard Kč  Na účty příjemců odesláno přes 35 miliard Kč

7 OPŽP – 8 prioritních os Číslo a název prioritní osyFondPodíl na alokaci Příspěvek z fondů EU [€] Příspěvek z fondů EU [CZK] 1. Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní FS40,44% Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí FS12,89% Udržitelné využívání zdrojů energie FS13,68% Zkvalitnění nakládání s odpady odstraňování starých ekologických zátěží FS15,79% Omezování průmyslového znečištění snižování environmentálních rizik ERDF1,23% Zlepšování stavu přírody a krajiny ERDF12,19% Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu ERDF0,86% Technická asistenceFS2,91% CelkemFS + ERDF100%

8 Podíl jednotlivých prioritních os

9 OPŽP – aktuální stav  Celkem vyhlášeno 42 výzev  Podáno žádostí  Dotace schválena pro projektů  Největší počet projektů – schváleno v PO 6 – zlepšování stavu přírody a krajiny  Největší objem schválených prostředků v PO 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní – cca 41,4 miliard Kč

10 OPŽP – schválená podpora podle krajů

Částky převedené na účty příjemců podpory k (v Kč) Oblast podpory Počet žádosti o proplacení celkem Žádosti o proplacení celkem z ERDF/FS Žádosti o proplacení celkem z SFŽP/SR Proplaceno z ERDF/FS Proplaceno SFŽP/SR Proplaceno celkem 1, , , , , , , , , , , , , , , , , Celkem

Schválená podpora a alokace OPŽP dle oblastí podpory k Oblast podpory Počet projektů Celkové náklady projektů Celkové způsobilé výdaje Podpora ERDF/FSPříspěvek SR/SFŽP Celková schválená výše podpory Celková alokace ERDF/FS Alokace k vyčerpání ERDF/FS Alokace k vyčerpání v procentech 1, ,33 1, ,00 1, ,10 2, ,86 2, ,84 3, ,88 3, ,87 4, ,60 4, ,34 5, ,56 6, ,25 6, ,48 6, ,38 6, ,52 6, ,68 6, ,46 7, ,36 celkem ,46 12

13 „Legislativní rámec“ OPŽP −Programový dokument OPŽP – nejobecnější, hierarchicky nejvyšší, schvaluje EK (cíle a celkový rámec programu, strategie, provázanost s jinými politikami, analýza problémů v životním prostředí, charakteristika prioritních os a definice financování programu) −Implementační dokument OPŽP – pro realizaci programu nejdůležitější (rozpracovává jednotlivé prioritní osy, stanoví kruhy žadatelů, indikátory hodnocení žádostí, způsobilé výdaje, veřejné zakázky a veřejná podpora, finanční řízení programu) −Směrnice MŽP č. 12/2012 – pro předkládání žádostí a o poskytování finančních prostředků pro projekty z OPŽP včetně spolufinancování ze SFŽP ČR a státního rozpočtu ČR – kapitoly 315 (životní prostředí) + přílohy

14 Legislativní rámec“ OPŽP −Aktuální výzva MŽP ČR k podávání žádostí z OPŽP – definice otevřených oblastí podpory, časový harmonogram a základní pravidla a omezení pro konkrétní období −Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP – stanovení příloh k formuláři žádosti, zadávací řízení, publicita a propagace, zásady financování, žádost o platbu, archivace dokumentů, monitoring projektu −Příručka pro žadatele - seznam zkratek, definice pojmů, etapy před podáním žádosti, podání žádosti, akceptace žádosti, základní podmínky realizace projektů −Ostatní: např. Metodika pro zadávání veřejných zakázek, dokumenty k veřejné podpoře

15 „Mediální rámec“ OP ŽP − ( − − − −Časopis Priorita (lze objednat zasílání poštou)

16 „Informativní rámec“ OPŽP −zelená bezplatná informační linka: − ová adresa: −krajská pracoviště SFŽP ČR: Robert Müller, ul. Třída ČSA 383 Hradec Králové AOPK

17 webové stránky

18 8 kroků před podáním žádosti 1.Záměr žadatele – identifikace priority, oblasti a podoblasti podpory 2.Identifikace typu žadatele 3.Forma a výše podpory, pravidla veřejné podpory, finanční analýza 4.Ověření objemu nákladů projektu, typ projektu a místo realizace 5.Identifikace kritérií přijatelnosti projektu 6.Seznámení se způsobilými výdaji dané oblasti 7.Seznámení se základními podmínkami realizace projektu 8.Seznámení se s aktuální výzvou

19 Přihlášení

20 Výpis žádostí a projektů

21 Identifikace operačního programu a výzvy

22 Administrace žádosti do její akceptace

23 Operační program Životní prostředí

Národní programy dle Směrnice MŽP č.6/2010

25 Přehled příloh I – XI  Přílohy I Program ochrany ozónové vrstvy Země  Přílohy II Program na podporu výkupů pozemků ve zvláště chráněných územích, jejich ochranných pásmech významných krajinných prvcích  Přílohy IIIProgram podpory environmentálního vzdělávání, osvěty a poradenství  Přílohy IV Program podpory obcí ležících v regionech NP  Přílohy V Program podpory zajištění monitoringu vod  Přílohy VI Program na podporu systému pro nakládání s autovraky  Přílohy VII Program podpory předkladatelů návrhů projektů z fondů EU

26 Přehled příloh I – XI  Přílohy VIII Program na podporu druhové diverzity neprodukčních rostlin a zachování jejich genových zdrojů  Přílohy IX Program pro vítěze ocenění Zelená stuha a Zelená stuha ČR – péče o zeleň a životní prostředí  Přílohy X Program podpory opatření na územích postižených povodní v roce 2010  Přílohy XI Program podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Program Zelená úsporám

Aktuální přehled stavu žádostí Žádosti proplacené ks - v hodnotě přes 17 mld. Kč Žádosti v administraci8 000 ks K dispozici ještěCca 3,5 mld. Kč

Aktuální přehled stavu žádostí – veřejné budovy  Pro veřejné budovy uvolněno 200 mil. Kč

30 SFŽP ČR a OPŽP – kontakty  Bezplatná zelená linka  Poradenství přes  Měsíčník Priorita o aktualitách v OPŽP  Webové stránky: a

31  Děkuji za pozornost Mgr. Martin Kubica vedoucí odboru projektů a příjmu žádostí Státní fond životního prostředí České republiky Kaplanova 1931/1, Praha 11 korespondenční a kontaktní adresa: Olbrachtova 2006/9, Praha 4, tel.: zelená linka SFŽP ČR