FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne 9.11.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
1. cvičení úrokování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Finanční řízení podniku
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
7. Hodnocení investic.
Časová hodnota peněz ..
Vkladové služby.
Ekonomika investic.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_70_9TR_M Autor: Mgr. Monika Bittová 1.
INFLACE Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Časová hodnota peněz ..
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_09 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Základy finanční matematiky
Jednoduché úrokování.
1. cvičení úrokování.
ÚROKOVÁNÍ. Rozlišujeme dva druhy úrokování Jednoduché úrokování  užití AP v praxi  použití výjimečné  např. cenné papíry, směnky Složené úrokování.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_06 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
FAKTOR ČASU V OCEŇOVÁNÍ
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
2. lekce Úročení. Citát dne Mnohem příjemnější než dělat literaturu, je dělat peníze. Voltaire.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
TEORIE OCEŇOVÁNÍ LESNÍHO POROSTU A LESA
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Důchody a renty (současná hodnota anuity)
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Nominální a reálná úroková sazba
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peníze,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
1 Úroky Právnické výpočty Adam Ptašnik Základní pojmy Jistina: částka, která byla předmětem závazku - základ, ze kterého se počítají úroky Sazba.
Časová hodnota peněz Petr Málek.
FINANČNÍ MATEMATIKA. Proč? Základní znalosti finanční matematiky jsou nutné k pochopení kalkulace kapitálových vkladů a při řízení lesního podniku Objasnění.
Finanční matematika Úrokový počet
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční gramotnost: Počítání s procenty. PROCENTA A ÚROK 01 Počítání s procenty 2 Existují 2 skupiny lidí. Ti, kteří úroky platí, a ti, kteří je inkasují.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_13 Název materiáluJednoduché.
Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0209 Název vzdělávacího materiálu: Úročení vkladů a úvěrů Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výpočet úroků. Jednoduché úrokování ú = j * i * t ú = úrok j = jistina (kapitál, dlužná hodnota) i = p/100 t = čas – dny/360.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANCE PODNIKU 4. Přednáška Časová hodnota peněz.
Finanční matematika 2. část
Kam s penězi, aby nezahálely
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
Ekonomika malých a středních podniků
Aktivní bankovní operace – úvěry
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úročení.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
ÚROKOVÁ MÍRA FAKTOR ČASU A RIZIKO V OCEŇOVÁNÍ
Transkript prezentace:

FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne

Základy finanční matematiky Základní znalosti nutné k pochopení kalkulace kapitálových vkladů Jsou základem kalkulace kapitálu investičního početnictví výpočtu kapitálové služby stanovení hodnoty renty stanovení hodnoty podnikového výnosu aj.

Finanční gramotnost Finanční gramotnost jako základ individuální zodpovědnosti občanů Současná finanční krize odkryla podstatu růstu řady významných ekonomik – růst na dluh má své meze Finanční krize umocnila význam finanční gramotnosti Nízká úroveň ekonomické a finanční gramotnosti a právního vědomí Rizika dluhových pastí již ve velmi mladém věku

FINANČNÍ MATEMATIKA V PRAXI A) JEDNODUCHÉ ÚROČENÍ jednoduchý úrok bankovní diskont některé krátkodobé cenné papíry (směnka, státní pokladniční poukázka, obchodní cenný papír, depozitní certifikát, bankovní akcept …..) B) SLOŽENÉ ÚROČENÍ složený úrok inflace časová hodnota peněz spojité úrokování finanční toky (současná hodnota cash flow) C) DŮCHODY (RENTY) současná a koncová hodnota důchodu D) UMOŘOVÁNÍ DLUHU A UMOŘOVACÍ FOND (výpočet kapitálové služby - anuita) E) INVESTIČNÍ ROZPOČET, DANĚ A ODPISY (investiční početnictví) f) Obligace a akcie g) Obchody s cennými papíry h) Ohodnocení cenných papírů kopírováním portfolií ch) Pojem rizika ve finanční matematice i) Finanční řady

Úrok Úrok je odměna za zapůjčení kapitálu (vklady, úvěry) cena, kterou je nutné zaplatit za zapůjčení peněz (kapitálu) cena za přenechání kapitálu na určité časové období Výše úroku se udává pomocí úrokové míry

Úroková míra v procentech (%) vyjádřený úrok z kapitálu podíl z jistiny za celý rok Jistina v bankovnictví znamená původní (základní) částku vkladu, úvěru nebo jiné částky peněz, z nichž je placen úrok. *** Čas stojí peníze právě tak jako ostatní vstupy a cena času je obvykle měřena úrokovou mírou.

Jednoduché a složené úročení Jednoduchý úrok: Bere-li se v úvahu jednoroční částka úroků samo o sobě, aniž by se připočítávala k výchozímu kapitálu (jistině). Konečná hodnota kapitálu při jednoduchém úročení se zvyšuje ročně vždy o stejný obnos (o stejnou částku) Výpočet jednoduchého úroku: p u = K o. 0,0p resp. v oceňování 0,0p =  100 Výpočet počátečního kapitálu: u K o =  0,0p

Jednoduché a složené úročení Součet všech jednoduchých úroků po n-letech: Σ u = K o. 0,0p. n n …. doba trvání kapitálového vkladu K n = K o + Σ u K n = K o + K o. 0,0p. n K n = K o. (1 + 0,0p. n)

Jednoduché a složené úročení Složený úrok: Nebudou-li se úroky ročně vybírat, ale budou-li přičteny vždy ke kapitálu a spolu s ním budou zúročeny Částka konečného (budoucího) kapitálu K n K n = K o. 1,0p n 1,0p n úročitel p v oceňování (1 +  ) n = (1 + i) t 100

Jednoduché a složené úročení Velikost všech složených úroků po n-letech: Σ uu = K n - K o = K o.1,0p n - K o = K o.(1,0p n -1)

Složené úročení Prolongování (zúročení): K n = K o. 1,0p n K o. (1 + i) t 1,0p n …. úročitel Diskontování (odúročení): 1 K n K n K o = K n.  nebo  K o.  1,0p n 1,0p n (1 + i) t 1  ….. odúročitel neboli diskontovatel 1,0p -n 1,0p n

současná hodnota kapitálu budoucí (konečná) Kč hodnota kapitálu roky odúročení (diskontování) zúročení (prolongování) složené úrokování K n = K o. q n jednoduché úrokování K n = K o + K o pn

RENTNÍ POČET RENTA = peněžní obnos, který se vyplácí pravidelně, ve stejných časových intervalech a ve stejné výši (starobní důchod, trvale docilovaný čistý výnos lesního podniku, podíl ušlého zisku z důvodu odnětí, kapitálová služba anuitní půjčky atd.) Renty rozdělujeme: podle doby trvání konečné (dočasné) věčné (nekonečné) podle časového intervalu roční periodické podle okamžiku své splatnosti zálohové, předlhůtní (např. k začátku roku) doplatkové, polhůtní (např. ke konci roku)

Hodnota retního kapitálu Současná hodnota renty roční, konečné (dočasné), polhůtní Současná hodnota kapitálu se zjišťuje např. při vyjímání půdy z hospodářské činnosti jako cena odškodnění. Současná hodnota kapitálu (K o ) je dána odúročenou (diskontovanou) budoucí hodnotou retního kapitálu (K n ) 1,0p n - 1 K o = r.  0,0p. 1,0p n

Hodnota retního kapitálu Budoucí (konečná) hodnota renty roční, konečné (dočasné), polhůtní (splatné ke konci roku) 1,0p n – 1 1,0p n - 1 K n = r.  = r.  1,0p – 1 0,0p 1,0p n - 1  ….střadatel 0,0p

Hodnota retního kapitálu Současná (počáteční) hodnota renty roční, konečné (dočasné), polhůtní (splatné ke konci roku) 1,0p n – 1 K o = r.  0,0p. 1,0p n 1,0p n - 1  …….zásobitel 0,0p. 1,0p n

Hodnota retního kapitálu Současná (počáteční) hodnota renty roční, věčné (nekonečné), polhůtní (splatné ke konci roku) r 1 K o =  nebo r.  0,0p 0,0p 1 při 2 % při 4 %  …….kapitalizační faktor ( 1/0,02 = 50, 1/0,04 = 25 …) 0,0p

Hodnota retního kapitálu Současná (počáteční) hodnota renty periodické, věčné (nekonečné), polhůtní (splatné ke konci roku) R K o =  1,0p n - 1

Výpočet anuit (amortizační výpočty) Dočasná roční renta (zde „anuita“) splatná ke konci roku, která se n-krát opakuje: 1,0p n. 0,0p r = a. K o.  1,0p n - 1 1,0p n. 0,0p  …… umořovatel neboli faktor reprodukce 1,0p n - 1 Úhrada úroků a úmoru anuitního kreditu Výpočet anuity: 1,0p n. 0,0p a = K o. kf = K o.  1,0p n - 1

RokÚhrada úrokůÚmor kredituAnuitaZbytek dluhu CELKEM Kč Průběh splácení půjčky a úhrady úroků: 1,0p n. 0,0p 1, ,12 a = Ko. kf = Ko.  =  = ,2774 = ,- 1,0p n - 1 1, Výpočt anuity: PŘÍKLAD