M AKROREGIONY SVĚTA – V ÝCHODNÍ A SIE. J APONSKO. Autor: Hana Brýdlová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O BYVATELSTVO SVĚTA - ROZMÍSTĚNÍ Autor: Hana Brýdlová.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
S TÁTNÍ HRANICE Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_20 Název materiáluVýchodní.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
P LODY SUCHÉ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Japonsko (země vycházejícího slunce)
Základní škola, Hradec Králové
Číselné množiny - přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Fi_II_04 Název Japonsko
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název vzdělávacího materiálu
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ZE7-09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Název projektu: Moderní škola
WORD Tabulky - ohraničení
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Severní Amerika – Kanada 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
PRVOUKA ZIMNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
Věcné učení První pomoc
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Návykové látky Alkohol
Ústecký kraj Marková Vendula.
Transkript prezentace:

M AKROREGIONY SVĚTA – V ÝCHODNÍ A SIE. J APONSKO. Autor: Hana Brýdlová

Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblast Makroregiony svě. Název vzdělávacího materiálu Východní Asie. Japonsko. Druh učebního materiálu EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, závěrečné opakování Klíčová slova Japonsko, šintoismus, zemětřesení – tsunami, hospodářský zázrak, doprava. Ročník Sexta, 2. ročník Typická věková skupina16 – 17 let Speciální vzdělávací potřebyžádné AutorHana Brýdlová ZhotovenoŘíjen 2014 Celková velikostVelikost souboru kB

Země vycházejícího slunce - Japonsko

Základní údaje Hlavní město: Tokio Rozloha: 375 tis. km² Počet obyvatel: 126 mil. (odhad, 2013) Hustota zalidnění: 340 obyv. / km² Jazyk: japonština Náboženství: šintoismus a buddhismus Státní zřízení: konstituční monarchie Císař: Akihito Měna: Yen

Šintoismus Vliv konfuciánství a buddhismu Vznik na počátku našeho letopočtu Pojem se překládá jako „cesta bohů“ a vznikl v 19. st. je orientován na radostné stránky života a vyznává vděčnost přírodě za její dary Nemá jasná pravidla, volná směs uctívání nejrůznějších přírodních božstev a víry v mytologické prapředky japonského národa Kami –jakási vyšší nadpřirozená duchovní síla, kterou v sobě mají určité předměty, např. přírodní výtvory - skály, vodopády, stromy, háje, prameny, nebo předměty vytvořené lidmi - například meč, hraniční kameny... taková místa, kde kami sídlila, byla posvátná – označena branou Lidé věří, že při uskutečnění určitých obřadů se jim kami odvděčí poskytnutím ochrany

po celém Japonsku rozeseto několik miliónů šintoistických svatyň. Věřící nemusí plnit žádné povinnosti, záleží jen na nich samotných, kdy a jak často se chtějí zúčastňovat obřadů ve svatyních. Hlavní součástí šintoistické bohoslužby je vzdání holdu kami, jemuž je svatyně zasvěcena, oběť a modlitba, k níž patří několikeré tlesknutí rukama. Velký důraz se kladl na rituální čistotu a dodržování tabu. Smrt, nemoc či přírodní pohroma byly považovány za zlo, jehož šíření měl zabránit půst, vyžadovaný od těch, kdo s tímto zlem přišli do styku. Oběti v šintoistické svatyni

Popište jednotlivé japonské ostrovy, průlivy a moře kolem Japonska

Japonsko je ostrovní země. Tvoří jej čtyři hlavní ostrovy: Honšú, Kjúšú, Šikoku, Hokkaidó + Rjúkjú, Okinawa, Boninské ostrovy a přibližně 3900 malých ostrovů.

Přírodní podmínky Poloha na styku litosférických desek, častá zemětřesení, činné sopky Hornatý povrch, nejvyšší hora – Fudži Podnebí: subtropické, mírné – vliv monzunů, ale srážky jsou i v zimě – zimní monzun nabere vlhkost nad Japonským mořem, vliv mořských proudů Krátké, vodnaté řeky Listnaté a smíšené lesy

Litosférické desky v okolí Japonska J

Zemětřesení v Japonsku Velice časté - z důvodu styku litosférických desek Eurasijská, Filipínská a Pacifická 20% všech větších světových zemětřesení, průměrně 1 x za 5 let velmi silné Staví se domy se speciální konstrukcí Nejsilnější bylo roku 2011 (9° Richt. škály) Nejničivější – 1923 v Tokiu (150 tis. obětí)

Přehled silných zemětřesení Tohoku (Fukušima) 9,0 16 tis.

Předpověď harmonogramu šíření vln tsunami po moři U.S. NOAA 38 metrů vysoké tsunami penize-na-opravy-1of-/zahranicni.aspx?c=A120308_184219_zahranicni_brm

Hospodářství Špatné předpoklady hospodářského rozvoje: 1.Téměř žádné nerostné suroviny 2.Po válce zničená infrastruktura i většina prům. výroby 3.Nevhodné podmínky pro zemědělství 4.Časté přírodní katastrofy

Hlavní průmyslové oblasti Japonska

Japonský hospodářský zázrak porážka ve 2. sv. válce znamenala pro Japonsko zničení 34% veškerých průmyslových zařízení, 25% infrastruktury, 81% válečného a obchodního loďstva. po 2. světové válce prudký růst ekonomiky – růst HDP o 10% ročně Příčiny: vnitřní x vnější

Vnější příčina – pomoc USA Finanční půjčka Vojenská ochrana, demilitarizace Otevření trhu USA pro japonské výrobky Poskytnutí technologií – dostupné licenční smlouvy

Vnitřní příčiny – poválečné reformy Podpora progresivních průmyslových odvětví pracovitost dělníků, jejich manuální zručnost a relativní vzdělanost Japonská mentalita Reforma v zemědělství – odebrání půdy vlastníkům, kteří na ní samostatně nehospodařili

Rozdíly mezi japonským a americkým systémem řízení

Reálný HDP v letech

Průmysl nerostných suroviny - Japonsko je zcela závislé na dovozu z okolních států. Na ostrovech se nacházejí menší ložiska uhlí na Hokaidu a Kjůšů a malé ložisko ropy na severu Honšů. Významnější je pouze těžba olova, zinku a mědi. Průmysl v Japonsku začal prudce expandovat na konci 19. století. Japonsko postupně přešlo od masového vyrábění laciných výrobků k vysoce kvalitním výrobkům založených na moderní technologii a získalo tak značný podíl na světovém trhu. Nejvýznamnější je výroba elektroniky, automobilů a lodí.

Zemědělství Díky intenzivnímu obdělávání a vládní podpoře je Japonsko soběstačné v produkci základní potraviny – rýže. K zemědělství je však použitelných pouze 13% celkové rozlohy Japonska. Více jak 40% zemědělské půdy tvoří rýžová políčka. Mezi další pěstované plodiny patří brambory, cukrová řepa, cibule, okurky a mandarinky.

Rybolov Japonsko vlastní největší rybářskou flotilu na světě a v počtu vylovených ryb má světové prvenství. Japonsko je také jednou z mála zemí na světě, kde je povolen lov velryb. Mezi tradiční japonská jídla patří pokrm z ryb – suši.

Železniční doprava km železničních tratí Od roku 1964 vysokorychlostní tratě - ŠINKANZENY

První šinkanzen – jméno Tókajdó Trať vybudována v letech 1959 – 1964, otevřena v předvečer olympijských her v Tokiu. Tokio – Jokohama – Nagoja – Kjóto – Ósaka: vzdálenost 515,4 km Maximální provozní rychlost 270 km/h.

Tunel Seikan

Závěrečné opakování 1. Popište polohu Japonska, jaké jsou výhody a nevýhody geografické polohy? 2.Jakými přírodními katastrofami je Japonsko často postihováno? Uveďte konkrétní příklad z nedávné minulosti. 3.Co označujeme pojmem „Japonský hospodářský zázrak“? 4.Jaké v Japonsku převažuje náboženství, uveďte alespoň 5 informací o tomto náboženství: 5.Jaké byly příčiny růstu hospodářství Japonska v 60. letech 20. století? 6.Co víte o dopravě Japonska? 7.Vysvětlete pojmy: Šinkanzen, Tókajdó, Seikan. 8.Znáte nějaké japonské průmyslové značky? Jaké výrobky označují? 9.Co je základem japonského jídelníčku?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 1.Japonsko [online] [cit ]. Dostupné z: 2.KINTETSUBUFFALO. File:Japan sea map.png [online] [cit ]. Dostupné z: 3.O Japonsku [online] [cit ]. Dostupné z: 4.TRA MY, Pham Tra My. Japonský hospodářský zázrak. Masarykova univerzita, /th/342720/ff_b/. Bakalářská diplomová práce. Masarykova univerzita. 5.Japonsko: Hospodářství [online] [cit ]. Dostupné z: 6.ING. PETR HOSPODARZ. Dopravní zeměpis Japonska [online] [cit ]. Dostupné z: =0&s.y=0