B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Trávící soustava trávení, živiny
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
HOBITI.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
BÍLKOVINY.
BÍLKOVINY Proteiny.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Anémie Hejmalová Michaela.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Katabolismus bílkovin
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Trávicí soustava tercie.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře I. ročník
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka  organismy Látkové složení.
Oběhová soustava Krev.
CHEMIE - Metabolismus živin
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Základní škola, Hradec Králové
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE

OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů ) ŽIVOČICHOVÉ – ze všech organických látek představují bílkoviny 80% Vznik -Živočichové – v potravě -Rostliny – z anorganických látek Tvořeny AMK – základní stavební jednotka bílkovin, existuje víc jak 300

Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin, kterých je celkem 20. Podobně jako písmena v abecedě je možné si představit aminokyseliny jako "písmena", která mohou být uspořádána různou kombinací jako "slova" a ta pak mohou tvořit celou bílkovinu - "jazyk". V závislosti na sekvenci uspořádání má pak výsledná bílkovina v těle své specifické funkce. Organismus získává aminokyseliny z bílkovinové potravy. Trávicí enzymy štěpí bílkovinové řetězce na jejich složky. Tělo uvolněné aminokyseliny absorbuje a používá je k tvorbě nových sekvencí, které jsou nezbytné pro růst, udržování a řízení tělesných funkcí a procesů.

Složení – C ( 50 %), O (24 %), N (18 %), H (6 %) Význam: stavební fce, katalická, regulační (hormony), obranná (krvinky), transportní 2 SKUPINY A) Esenciální – nepostradatelné - musíme je přijímat v potravě - ve svých molekulách obsahují heterocyklus, aromatické jádro nebo rozvětvený řetězec -určují biologickou hodnotu bílkovin B) Neesenciální – postradatelné - organismus je schopen si je vytvořit bílkovin - vytváří je procesem zvaným transaminace

S TRUKTURÁLNÍ A K ONTRAKTIVNÍ PROTEINY Strukturální Opora tělu, tkání, buněk KOLAGEN – kosti KERATIN – nehty, vlasy Membrány červených krvinek a buněk – tvar Kontraktivní AKTIN, MYOZIN Svalová kontrakce a relaxace Fibrální povaha

C O DĚLAJÍ BÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE ? Všechny tkáně a každá buňka v těle obsahují bílkoviny. ) Tvoří část svalů, kostí, vlasů, nehtů a kůže a představují přibližně 20 % celkové tělesné hmotnosti. Různé bílkoviny se dále podílejí na činnosti enzymů, hormonů, neurotransmiterů a bílkoviny jako např. hemoglobin, myoglobin a další Neustále udržují tělesné tkáně v dobrém stavu a zajišťují zdraví celého organismu

K OLIK B ÍLKOVIN ? Přibližně % energetické hodnoty přijímané potravy by měly představovat bílkoviny, což je asi 0,75 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně, takže muž s hmotností 70 kg a žena 55 kg potřebují denně g respektive g bílkovin denně. Toto množství lze snadno zajistit dvěmi až třemi dávkami potravin živočišného původu nebo čtyřmi dávkami potravin obsahujících směs rostlinných bílkovin, např. celozrnných cereálií, zeleniny, luštěnin, ořechů a různých semen. Vzhledem k tomu, že svaly jsou tvořeny převážně bílkovinami, atleti v některých případech konzumují nadbytek bílkovin za účelem zvětšení svalů a získání větší síly. Typický příjem v těchto případech se pohybuje okolo 1,4 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně. Zvýšená spotřeba bílkovin se však neprojeví ve zvýšení síly. Jediný způsob zvýšení objemu svalů a síly spočívá ve cvičení.

T RÁVENÍ BÍLKOVIN Bílkoviny se tráví v tenkém střevě, kde se štěpí na aminokyseliny přecházejí do krve. V krvi kolují a každý orgán a jeho buňky se z nich vybírají potřebné aminokyseliny podle své funkce. Jestliže jich po určité době nebylo použito k syntéze dalších bílkovin, jsou zpracovány v játrech na zdroj energie. K tomu je nutné z nich nejdříve odpojit aminoskupinu (provést desimilaci) - přes amoniak vzniká tak močovina a voda. Někdy je aminoskupina přenesena na jinou sloučeninu, to se stává, když se vytvářejí nové aminokyseliny. Ty organizmus používá při růstu nebo obnově tkání, hlavně svalů. U dospělého člověka probíhá neustále obnova a přestavba. Největší je u dětí a těhotných žen. Některé aminokyseliny si organismus dovede vytvořit jiné ne. Tyto nazýváme nezbytné (esenciální) - měly by být obsaženy v potravě. Pozoruhodné je, že bílkoviny nemohou být vytvořeny z jiných látek jako sacharidů nebo tuků.

T RÁVENÍ PROTEINŮ ŽALUDEK (řecky: gaster nebo stomachos ; latinsky: ventriculus ) je vakovitý, dutý orgán, který je součástí trávicí soustavy a jehož funkcí je mechanický (peristaltika) a chemický (enzymatická úprava) rozklad tráveniny. Dále zpracování, smíšení a promíchání potravy před jejím přesunem do střeva.

ŽALUDEK pH 2 – 3 Enzym PEPSIN ( štěpí amidové vazby), vytvoří se menší peptidy, které vyvolají uvolnění hormonů a enzymů ze slinivky břišní a tenkého střeva

TRANSFERIN Transport železa Ionty odbourané v játrech z potravy jsou přenášeny do míst krvetvorby v kostní dřeni SNÍŽENÍ – popálenin, infekcí, nemoc jater, nemoc ledvin, nedostatek je dědičný ZVÝŠENÍ – nedostatek železa, těhotenství, terapie estrogeny

ANALÝZA PROTEINŮ V MOČI Poškození ledvin Vylučování některého proteinu PROTEINURIE – přítomnost bílkovin pozitivní 3 typy – přechodná- malé děti, rychlý růst - funkční – těhotenství, tělesná a duševní námaha, teplotní výkyvy, některé léky - patologická – chronické záněty ledvin, srdeční a cévní poruchy, požití toxických látek

Z DROJE Sešit chemie Wikipedia.org cz bilkoviny-v-lidskem-tele

V YPRACOVALY Veronika Rábová Martina Přindišová Barbora Vašulíková Klára Hájková Lucie Sobková