 Všeobecně se soudí, že především běloši přinesli Indiánům nejen nové věci a poznatky, které jim usnadňovaly život, ale i novou víru, jež měla divochy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam vody pro člověka
Advertisements

Zdroje obživy pro lidstvo
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Potraviny rostlinného původu
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
Kanada.
Průmysl a zemědělství Ameriky
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Zemědělství.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Zemědělství Jižní Ameriky
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Užitkové rostliny.
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Kulturní rostliny, pojmy
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
Potraviny rostlinného původu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného.
Centra původu kulturních rostlin
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
Amazonský prales Filip Tarant Můj web
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: říjen 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_23.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Historie zemědělství základem byla tzv. neolitická revoluce (7000 př. n. l.) – člověk přechází z neorganizovaného sběračství na organizovanou zemědělskou.
Ekosystém pole Rostliny
Rostliny.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Mexiko.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
TÉMA: Rostliny okrasné a užitkové
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Austrálie a Oceánie - hospodářství
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Zeleninový vývar s rýží a zeleninou
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Bolívie
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

 Všeobecně se soudí, že především běloši přinesli Indiánům nejen nové věci a poznatky, které jim usnadňovaly život, ale i novou víru, jež měla divochy zušlechtit a zachránit před pekelným ohněm.

 Většinu napadne jako první zlato. Tento vzácný kov byl jistě největším lákadlem pro různé dobrodruhy, kteří na panenské půdě Ameriky stanuli.  Mezi dalšími jmenujme kulturní plodiny. Z Nového světa se jich postupně rozšířilo více než padesát.  Plodiny dnes tvoří polovinu světové produkce rostlinné potravy.

 Tuto plodinu, pocházející z oblasti And v Jižní Americe, přivezl v roce 1565 otrokář Hawkins do Irska a tam se během padesáti let stala důležitou složkou ve výživě obyvatelstva. V Praze pěstovali brambory jako první irští mniši na zahradě kláštera u Prašné brány. Nyní se toto místo nazývá U hybernů (hybernia znamená latinsky irsko).

 Též nazývaná indiánskou pšenicí.  Dodnes oblíbenou součástí mexického jídelníčku.  Ačkoliv se u nás využívá zpravidla ke zkrmování, v jiných zemích, především ve svém rodišti, je pro lidi opravdovou pochoutkou.

 Rostla divoce na mělčinách v oblasti Velkých jezer na hranicích Kanady se Spojenými státy.  je to ve skutečnosti travina ovsucha vodní (Zizinia aquatica).  Irokézové a Algonkini si touto plodinou vylepšovali jídelníček.  Při sklizni před dozráním klasů projížděly ženy mezi vysokými stvoly na kánoích a setřásaly zrnka rýže na dno lodic.

 sladké batáty, maniok, dýně, boby, melouny, slunečnice, sladká cibule kamas  Nesmíme však vynechat další ovoce a zeleninu, například rajská jablíčka, papriku, avokado, burské oříšky, fazoly, artyčoky, tykev, chili koření, ananas a další, ale i jiné dobroty, jako kakao a z něho vyráběnou čokoládu nebo čikle – surovinu potřebnou na výrobu žvýkačky.

 Předchozí pamlsky mají svůj původ v Jižní Americe, ale také indiánské děti severoamerického kontinentu rády mlsaly.  Kromě medu nejoblíbenější pochoutkou byl javorový sirup a cukr. V oblasti severovýchodu rostl dostatek javorů, které obsahují sladkou šťávu. Každé jaro se ženy vypravily na svá místa, zarazily do kmene nízko nad zemí kolík a po něm sladká šťáva stékala do připravené nádoby. Na místě se pak převařovala, až zhoustla.

 Závěrem si ještě připomeňme užitkové a léčivé rostliny, jako je kaučuk, chinin, koka, ale i kurare (keř Strychnos) – proslavený šípový jed z Amazonie, který dnes pomáhá léčit svalové křeče.

Děkujeme že jste nám věnovali čas. Zpracoval : Michal Burdikov, Jakub Rosinský, Radim Němec a Jiří Vaverka