Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce:12. 1. 2011 Ročník:9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
Advertisements

Přírodověda – 4. ročník ZŠ
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Zemědělství České republiky.
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Krajina a životní prostředí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Miroslava Melicharová
Pole.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Zemědělství.
Užitkové rostliny.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polní ekosystémy.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Kulturní rostliny, pojmy
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
Hospodářské rostliny 4. ročník
Hospodářské plodiny.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. Věra Vasiljevičová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Ekosystém pole Rostliny
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Polní plodiny – charakteristika, dělení Tématický okruh: Polní plodiny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Hospodářské plodiny.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Polní ekosystémy.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Eva Procházková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9. Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce Vzdělávací obor:Pěstitelství Tematický okruh:Polní plodiny Téma:Okopaniny

Anotace Výkladová prezentace seznamuje žáky s pěstováním okopanin Řepa, brambory, čekanka

Polní plodiny Okopaniny

Polní plodiny Jsou plodiny pěstované na polích a využívané pro výživu člověka a krmení živočichů Pěstují se z přímého výsevu (obiloviny) vegetativně (brambory – hlízy)

Rozdělení polních plodin Obilniny (pšenice, ječmen, žito,…) Okopaniny (brambory, řepa,…) Luskoviny (hrách, fazol, čočka,…) Přadné rostliny (len) Olejniny (slunečnice, řepka, mák)

Okopaniny Patří k polním plodinám s velkou listovou plochou Vyžadují stejnoměrné rozmístění rostlin v porostu Zpočátku poměrně pomalu rostou, proto je nutné ošetřování mezi řádky Dříve se provádělo ručním okopáváním – odtud název "okopaniny„

Okopaniny Nejrozšířenější z okopanin – cukrovka a brambory – patří u nás k mladým plodinám Jsou ceněny zejména pro produkci organických látek využitelných ve výživě lidí přímo (stolní brambory) nebo po zpracování potravinářským průmyslem (technická cukrovka, čekanka, průmyslové brambory)

Řepa Cukrovka kryje domácí potřebu cukru Spotřeba cukru se v ČR od roku 1960 pohybuje v rozpětí 38 – 42kg na obyvatele a rok Řepa je zastoupena ve výživě lidí také jako kořenová ( červená řepa salátová ) a listová zelenina (mangold)

Druhy řepy Cukrovka Krmná řepa Polocukrovka

Brambory Roční spotřeba brambor se v ČR pohybuje kolem 80kg na osobu a rok Ve stále větším množství budou spotřebitelé zásobováni výrobky z brambor (smažené, sušené, mražené a sterilované)

Čekanka se ve výživě lidí neuplatňuje příliš významnou energetickou položkou je využívána pro výrobu kávových náhražek a fruktózy inulin obsažený v čekance je stále více využíván ve výživě diabetiků

Krmení hospodářských zvířat Okopaniny jsou vhodné i ke krmným účelům, ať už jde o přímé krmení nebo o vedlejší produkty okopanin pěstovaných pro průmyslové zpracování Brambory nejsou jako krmná plodina u nás pěstovány Zkrmují se pouze přebytky a odpad při třídění hlíz Brambory se zkrmují pařené, silážované, případně sušené (vločky nebo řízky)

Další okopaniny Topinambur Tuřín

Sklizeň cukrovky

Sklizeň brambor

Zdroje Pěstitelství pro 6. – 9. ročník, R. Dytrtová a kolektiv, nakladatelství Fortuna %201 % % % % % % % % % % % % %202

Zdroje %203 %203 %201 %201 %201 %201 %201 %201 %201 %201 %201 %201 %202 %202 %201 %201 %202 %202