Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolický syndrom ve všeobecné praxi
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Postnatální růstové selhání navazující na intrauterinní růstovou retardaci (IUGR/SGA) Olga Lokvencová.
OBEZITA.
Jak jsme na tom se zdravím
METABOLICKÝ SYNDROM (pohled neurologa)
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Plíce po 20 letech kouření
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Cukrovka Diabetes mellitus
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Jaký vliv má nadváha ve strategii terapie DM 2. typu? Milan Kvapil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Vážené dámy, vážení pánové děkuji za uvedení
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Nové indikace v léčbě růstovým hormonem MUDr
Syndrom polycystických ovarií –co je nového
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Diabetes v pediatrii J. Škvor Pediatrické oddělení Masarykova nemocnice Ústí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Patofyziologie obezity
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadváha a obezita u dětí Mgr. Lucie Kintrová,MUDr
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Diabetes mellitus Hejmalová Michaela.
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Hormonální regulace glykémie
OD OBEZITY K DM FTK UP OLOMOUC 5. ročník rekreologie.
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
Zdravotní problém lidstva
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Obezita a poruchy příjmu potravy
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
STEM/MARK, a.s.Obezita 2013 strana 1 Východiska a parametry projektu Zadání projektu Zadavatelem je společnost AMI, která pro VZP zpracovává komunikační.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Diabetes mellitus.
Malnutrice.
Prevence metabolického syndromu
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a FNKV

Kazuistika s obrázky

Rizikové faktory vzniku cukrovky 2.typu (T2DM) u dětí Obezita: 85 % dětí s T2DM mají nadváhu nebo jsou obézní Nedostatek pohybové činnosti Rodinná anamnéza z hlediska přítomnosti T2DM v 1. a 2. generaci Věk vzniku: let – relativní inzulínová rezistence v době puberty Porodní hmotnost: vysoká i nízká (2950 g) Expozice diabetu v nitroděložním období - u matky přítomnost gestačního diabetu či T2DM Nekojení Zásadní vliv prostředí: nedostatek pohybu, nadbytek energeticky bohaté stravy, konzumace sladkých nápojů Vasanti S. Malik et al., 2010, Diabetes Care 33(11), Pohlaví: častěji u dívek než u chlapců Rasa: černoši, Hispánci, původní obyvatelé Ameriky, Asiati žijící v Americe, obyvatelé Pacifiku

Co se skrývá za cukrovkou 2.typu? inzulínová rezistence+ porucha produkce inzulínu slinivkou + obezita zejména v oblasti břicha

Rozvoj cukrovky u dětí Pokud dochází k dalšímu váhovému přírůstku – vysoká pravděpodobnost, že z porušené hladiny cukru nalačno či porušené glukózové tolerance (hladina cukru ve 2. hod. OGTT) dojde k rozvoji cukrovky U dětí trvá kratší dobu než u dospělých Saad R, et al. Pediatric Diabetes 2005;6:95-9, Weiss R et al.Diabetes Care 2005;28:

Co víme o jedincích s cukrovkou 2.typu, u kterých vznikla v období dětství/dospívání? Horší dlouhodobá prognóza z hlediska komplikací než u dětí s cukrovkou 1.typu Často mikroalbuminurie, hypertenze, dyslipidémie Rozvoj diabetické nefropatie (44.4 % jedinců s T2DM vs % jedinců s T1DM) Výrazně vyšší riziko infarktu myokardu vs. jedinci s cukrovkou ve věku starších 45 let Hillier T et al. Diabetes Care 2003;26:

Kolik dětí/dospívajících má cukrovku 2.typu? V minulosti vzácné onemocnění S nárůstem prevalence obezity došlo k nárůstu cukrovky 2.typu u dětí Rosenbloom A. et al. American Diabetes Association, % dětí s touto dg. je obézních Haines L et al. Diabetes Care 2007;30: USA: třetina (8-45 %) veškerých případů cukrovky u dětí, zejména u minorit a určitých etnik Fagot-Campagna A. J Paediatr Endocrin Metab 2000;13: Nárůst pozorován i v ostatních zemích světa Evropa: 0,5 % dětí s cukrovkou představuje cukrovka 2.typu; u 1,2 % obézních dětí a adolescentů je dg. cukrovka 2.typu Wiegand S et al. Eur J Endocrinol 2004;151(2): ČR: vzácné onemocnění, ZATÍM ojedinělé případy u jedinců s morbidní obezitou

Stav nadváhy a obezity u dětí v ČR V České republice každé páté dítě ve věku 5-18 let trpí nadváhou či obezitou (dle zprávy IOTF z roku 2006, chlapci: 21,9 %, 4,3 % obézní; dívky: 22,5 %, 4,7 % obézní)

Frekvence nadváhy a obezity u jedinců let – epidemiologická studie v rámci projektu COPAT BMI hodnoceno na základě V. Celostátního antropometrického výzkumu dětí a dospívajících z roku Chlapci 29.7 % mají nadváhu či obezitu Dívky 24.0 % mají nadváhu či obezitu

Obézní jedinci 13-17,9 let – COPAT projekt SDS-BMI 3,33 Glykémie nalačno: Glykémie > 5,6 mmol/l (ADA): dívky 5,5 %, chlapci 10,7 % Glykémie > 6,1 mmol/l (WHO): dívky 1,3 %, chlapci 1,2 % Glykémie > 7 mmol/l (DM): dívky 0,4 %, chlapci 0,3 % Inzulínová rezistence: Inzulín nalačno > 24,9 mIU/l: dívky 11,2 %, chlapci 20.0 % HOMA-IR index > 3,5: dívky 33,3 %, chlapci 43,4 % HOMA-IR index > 4,5: dívky 18,4 %, chlapci 30,8 % Inzulínová rezistence velmi častá u českých obézních dětí, může představovat budoucí riziko vzniku cukrovky 2.typu.

Závěry