ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_11_Lettrismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 DATUM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Advertisements

Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NOVÁ FIGURACE Jiří Salajka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Dadaismus I. polovina 20. století.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern Šibeniční písně
FUTURISMUS Jiří Salajka.
Christian Morgenstern
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Geometrická abstrakce
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
INFORMEL Jana Bobčíková.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Surrealismus.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05C_18_Surrealismus I TEMA:Historie.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_13.
OP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_14_Orfismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Impresionismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_12_Informel TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Abstraktní umění Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Portrét Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Leonardo da Vinci Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Graffiti Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
SETKÁNÍ S UMĚLECKÝM DÍLEM
Keith Haring Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
LETTRISTICKÁ MOZAIKA Tematická oblast
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sochy a plastiky Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
DADAISMUS Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Transkript prezentace:

ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_11_Lettrismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

Anotace Hlavním účelem materiálu je motivace žáka k vlastní výtvarné činnosti na základě inspirace lettrismem. Může sloužit jako osnova výkladu učitele, případně podklad k tvorbě zápisků žáka. Některé obrázky jsou funkční bez on-line připojení, kliknutím na ně se vrátíte zpět do prezentace. Podporuje mezipředmětové vztahy (výtvarná výchova, český jazyk a literatura). Rozvíjí znalosti z dějin umění na základě prožitku a vlastní tvorby. Je primárně určen pro předmět výtvarná výchova v druhém ročníku a sextě.

Lettrismus

Lettrismus je fascinace písmem. Jeho plynutím, obnaženými tvary liter, dynamikou slova, okamžitým akcentem, kontrapunktem, pronikavým výkřikem nebo naopak lyrickou strukturou, již vytváří. Písmo, zvláště to užité ve volném výtvarném umění, má nesčetně podob, tak jako psát či tisknout lze na tisíc způsobů. Od exaktní kresby ostrým perem přes kaligrafování měkkou stopou sobolího štětce, otisk matrice odlité z písmoviny, stříkání skrze šablony, rytí a škrabání až po techniku koláže anebo dekoláže. Lettrismus vychází z tvarů písma nebo ze způsobu jeho řazení

Z historie Pojem se objevuje poprvé v polovině čtyřicátých let v pařížském hnutí kolem básníka Isidora Isou vědomí šíře kulturně-společenského záběru písma, psaní, vazeb mezi textem, myšlenkou a jejich autorskou interpretací francouzský lettrismus spolu se svými předchůdci nebo současníky (Apollinaire, Marinetti, Picabia, Klee…) - inspirační vliv na zformování nové poezie 50. a 60. let – experimentální poezieApollinaireMarinettiPicabia Klee experimentální poezie - intermediální prolínání (písmo, obraz, zvuk, prostor).

Představitelé Isidore Isou – francouzský básník Raoul Hausmann, berlínský dadaista, básník, fotograf a teoretik Hanah Höchová Kurt Schwitters, přední německý dadaista se zájmem o malbu, poezii, sochu, instalaci i zvuk Mnohotvárnost písma v kolážích vycházela často z předmětů denního užívání – znovunalezených dopisů, osobních poznámek, kalendářů, jízdenek, hracích karet apod., přičemž výsledný tvar tvoří překvapivě barvitý záznam zdánlivé všednosti Experimentování s literami - i surrealisté Man Ray nebo René Magritt

Představitelé: Isidor Isou (31 ledna července, 2007) rodné jméno Ioan-Isidor Goldstein, rumunsko-francouzský básník, novinář, filmový kritik a výtvarník Zakladatel lettrismu, uměleckého a literárního hnutí, které se inspirovalo dadaismem a surrealismem

Představitelé Jiří Kolář (24. září 1914 Protivín – 11. srpna 2002 Praha) - český básník a výtvarník známý po celém světě, a to především díky svým kolážím a experimentálnímu umění. „obrazové básně“- spočívají v nalepování (zpravidla dvou až tří) nalezených (převážně novinových a časopiseckých) fotografií na bílý karton. Jde v podstatě o ranou formu koláže. Jiří Kolář tyto práce nazýval „konfrontáže“ Experimentoval i s dalšími formami koláže Vytváří zcela nové techniky koláže – např. roláž „uzlové básně“ – experimenty s „uzlovým písmem“ Přechod mezi výtvarnou technikou a koláží jako básnickým prostředek - experimenty s psacím strojem a mnohonásobně opakovanými znaky uspořádanými nikoli na základě literárních, ale výtvarných principů.

Představitelé Antoni Tapiés 13. prosince února 2012) - španělský katalánský malíř, sochař a teoretik umění, který se stal jedním z nejznámějších evropských umělců své generace Jeho práce je také spojena s tašismem, abstraktním expresionismem a informelem

Představitelé Eduard Ovčáček nejvýraznější český představitel lettrismu 5. března 1933 v Třinci - český vizuální básník, grafik, sochař, malíř, fotograf, typograf, kurátor a vysokoškolský pedagog

Joan Miró a Antoni Tapiéz pro FK Barcelona

Úkol pro tebe: Vytvoř lettristickou kompozici Budeš potřebovat: Karton nebo čtvrtku Temperové nebo akrylové barvy Barevné časopisy Lepidlo Nůžky (polystyrenová písmena na nástěnky) Tvůrčí náladu a hravost

Postup Podmaluj si karton nebo čtvrtku vhodnou barvou podle své nálady nebo tvůrčího záměru anebo podlep koláží z časopisů nebo kalendáře Vytvoř jednotlivé tvary písmen – jako šablonu můžeš použít polystyrenová písmena na nástěnky nebo písmena zkonstruovat a poté vystřihnout z lepenky nebo z textu či obrázků v časopise

Postup Vytvořená písmena namáčej do temperové barvy a jejich tvary otiskuj nebo nalepuj Vytvářej kreativní kompozice z otisků liter, jejich koláží i vlastního rukopisu Kompozice můžeš doplňovat koláží, kresbou i malbou Hotové práce vystavte společně v prostorách školy

Zdroje NEZJIŠTĚNO. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KOLEKTIV. Slovník světového malířství. Praha: Odeon a Artia, 1991, ISBN T. PECINA, Martin. lettrismus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FERRE, Maria Rosa. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TUBANTIA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Hoge_Rijndijk_8,_Leiden.JPG COLDCREATION. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANONYMOUS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NO Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HUBERTL. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Zdroje CASLON, William. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: schriftmusterblatt.jpeg NEZJIŠTĚNO. Jiří Kolář [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. Isidore Isou [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fotografie výtvarných prací – archiv autorky

Báseň - Filippo Tommaso Marinetti

Guillaume Apollinaire

Paul Klee

Francis Picabia