Anotace  Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test.  Text je možno promítat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozbor uměleckého textu
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Umberto Eco – Jméno růže
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
FANTASTICKÁ LITERATURA
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Christian Morgenstern
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Člověk a jeho svět Moje vlast, moje bydliště Opakujeme české pověsti VY_32_INOVACE_18 Sada 9 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
subjektivně zabarvený
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Vladislav Vančura Markéta Lazarová.
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
CHIASMUS Ondřej Mužík.
Jan Neruda Povídky malostranské Pojďme se společně podívat do 19. století... 0:00 - 0:40 s.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Anotace Materiál je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo francouzského spisovatele.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Popis pracovního postupu sloh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Anotace Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test. Text je možno promítat na interaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Osnova a pracovní texty k procvičení učiva o slohovém postupu popisném
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
2.Světová válka v próze obrázek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Saturnin Zdeněk jirotka
Transkript prezentace:

Anotace  Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test.  Text je možno promítat na interaktivní tabuli či plátno a pracovat společně nebo individuálně.  Žáci se nejprve přečtou úvodní text a poté plní jednotlivé úkoly.  Každá prezentace obsahuje správná řešení.  O jednotlivých otázkách lze diskutovat, nabízené možnosti lze komentovat, připojovat své vlastní názory a myšlenky.  Poslední zadání nabízí možnost zpracovat slohově téma, které souvisí s rozebíranou knihou či autorem.

Teta umíněně přicházela a odcházela a už ve dveřích vždy ohlašovala: "Přinesla jsem ti žloutek s cukrem. Přinesla jsem ti med. Přinesla jsem ti zavařeninu. Přinesla jsem ti sýr." Když přišla počtvrté, dědeček rozzuřeně vyskočil a teta se rychle dala na ústup. Sotva se dědeček zase posadil, otevřely se dveře znovu, vstoupil Milouš s rezavou plechovkou v ruce a řekl dědečkovi: "Přinesl jsem ti červy." Dědeček vytřeštil oči a pak za strašného řvaní vyhnal zděšeného Milouše z pokoje. (…) Dědeček pravil, že to bylo docela prozíravé, ale že mu není jasno, kdo vypjal hlavní kontakt, když zvonek začal zvonit, kdo vyrazil to okno a proč já jsem se pral se Saturninem. Dříve, než jsem mohl odpovědět, ozval se …. a pravil, že to byl on... Slečna Barbora se na mne se zájmem dívala a pak prohlásila, že mám vlasy plné omítky. Tím byla obrácena pozornost k zarputilému čarostřelci a nakonec se vysvětlilo, že Milouš vůbec neměl v úmyslu střílet, a zvláště ne, jak říkal dědeček, na zeď. Po prvé vystřelil, když mu uklouzla noha a on padal ze schodů. Při tom se puška vzpříčila v zábradlí schodiště a když se ji namáhal vytáhnout, vyšla druhá rána, ačkoliv se prý vůbec nedotkl kohoutku.

Co z textu nevyplývá? a) Zarputilým čarostřelcem je myšlen Milouš. b) Milouš nechtěl střílet na dědečka, ale na zeď. c) Na dědečkovo rozzuřené vyskočení reagovala teta odchodem.

1. Kdo je autorem díla? A)Vladimír Vančura B)Zdeněk Jirotka C)Ivan Blatný

2. Jaký je název díla? A)Bílá nemoc B)Obsluhoval jsem anglického krále C)Saturnin

3. Jaký je literární druh a žánr knihy? A)Epika, Psychologický román B)Epika, Humoristický román C) Lyrika, Satirický román

4. Které další knihy autor napsal ? A)Katapult, Mladý muž a bílá velryba, Muka obraznosti B)Profesor biologie na žebříku, Muž se p sem, Sedmilháří C)Amazonský proud, Dlouhý, Široký a Bystrozraký

5. Která charakteristika nejlépe vystihuje knihu? A)Suchý anglický humor, dělení na kapitoly, vyskytuje se přímá řeč, citace dopisů, ironie, přísloví B)Příběhy jsou vyprávěny jednoduše a chronologicky, bohaté metafory, citová zabarvenost (humor a satira, ale i smutek a neštěstí), vypravování a líčení C)Ironický pohled na společenské in di viduální problémy a etické konflikty, maloměstští, totalitní poměry, svěží vypravěčský styl, hra mezi skutečností a fikcí

6. Která kompozice odpovídá dílu? A)Řetězová B)Chronologická C)Rámcová D)Retrospektivní

7. Kdy a kde se odehrává děj knihy? A)čas není přesně udán, Praha, loď venkovské sídlo u dědečka a okolí B)1.pol. 20.století, Praha, Buštěhrad, Křivoklátsko, Berounka C)1968 – 1989, Praha a Sázava

8. Kdo jsou současníci autora? A)K.H. Mácha, K.J. Erben, K.H.Borovský B)A. Lustig, M.Kundera, J.Škv o recký C)J.Arbes, J. Ze yer, J.V.Sládek

9. Přiraď charakteristiky k hlavním postavám 1.Saturnin 2.Vypravěč 3.Teta Kateřina 4.Milouš 5.Slečna Barbora 6.Doktor Vlach 7.Vypravěčův dědeček A. Třicetiletý muž, miluju slečnu Barboru B. Milá, energická, moderní žena C. Starý bohatý pán, zapálený příznivec el. proudu D. Vzdělaný a inteligentní postarší muž, který o všech věcech kolem sebe přemýšlí a komentuje je, používá vznešenější jazyk, v němž je použito více životního moudra E. Svérázný sluha, má svou vlastní hlavu, dokáže si poradit v jakékoli situaci, vynalézavý F. Syn tety Kateřiny, neotesaný budižkničemu G. Nesnesitelná žena, snaží se získat dědečkovo dědictví, vyjadřuje se stále v příslovích

10. Na které fot ografii je autor ukázky? AB C

11. Na které fo tografii je hlavní postava (Saturnin) ? A B C

12. Urči umělecké prostředky 1)Strýc byl zachmuřen a v záchvatu náhlé upřímnosti řekl: "Ví Bůh.„ …Domnívali se, že strýc řekl: "Výbuch„. 2)Zatím se k nám doloudal Milouš a řekl mi: "Dobrý den, starý brachu„. 3)Přál mi dobrého jitra a pravil, že ranní ptáče dál doskáče, mladí ležáci, staří žebráci, a oznámil mi, že venku je pěkně, ale nechval dne před večerem, nevíme dne ani hodiny a kam čert nemůže, nastrčí bábu. 4)Kdykoliv jsem se totiž do takové debaty pustil, připadal jsem si jako člověk.

Slohová práce  Zkuste napsat popis jedné postavy z knihy Saturnin.

Správné řešení Z textu nevyplývá - B B C B A B A D 1E, 2A, 3G, 4F, 5B, 6D, 7C C B Kalambůr 2.Přímá řeč, oslovení 3.Přísloví 4.Přirovnání

Zdroje  JIROTKA, Zdeněk. Saturnin. 22. vyd., V nakl. Šulc - Švarc 9. Ilustrace Michal Hrdý. Praha: Šulc - Švarc, 2009, 211 s. ISBN  PROKOP, Vladimír. Přehled české literatury 20. století: pro výuku na středních školách. Sokolov: O.K.-Soft, 1998, 82 s. ISBN  AUTOR NEUVEDEN. dobre-knihy.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: knihy.cz/images_obsah/sp hrabal.jpg  AUTOR NEUVEDEN. birthday.wz.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Zdroje  AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ait.jpg  AUTOR NEUVEDEN. citylife.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. murkaeva.blog.cz/ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: scena-del-film-i-served-the-king-of-england jpg