Tradované mýty v problematice závratí Doc MUDr M. Lejska,CSc Humpolec 16.4.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Advertisements

Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Otoneurologie Doc MUDr Mojmír Lejska, CSc
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Cíl Cílem je optimální souhra parasympatického a sympatického větve nervového, endokrinního a imunitního systému jako výraz optimální přizpůsobivosti organismu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Co jsme dokázali a co nás ještě čeká
Jednobuněční živočichové
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Hodnocení sluchu hendikepovými testy.
Lineární funkce - příklady
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Lineární rovnice a nerovnice I.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Regenerace vláskových buněk: Přichází toto téma do úvahy při léčení poruch sluchu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
8.1.2 Podprostory.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Přírodověda 5.tř. opakování
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Strunatci obratlovci.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Poměr v základním tvaru.
2.2 Kvadratické rovnice.
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
(a s Coriolisovou silou)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Poměr v základním tvaru.
Cvičení Nauka o stavbách I. Část 1. Člověk v prostoru
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Život bez střeva , Praha.
Více náhodných veličin
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tradované mýty v problematice závratí Doc MUDr M. Lejska,CSc Humpolec

Tradované mýty v problematice závratí  Závrať není nemoc – jen příznak  Systém udržující posturu centrální část: vestibulární jádra kmene periferní části: vestibulární aparáty periferní vizuální fixace somatosenzorický systém (propriocepce + taktilní vnímání)

Tradované mýty v problematice závratí  Podle Ganse (1996) - organická příčina 20 % - funkční příčina 40 % - neznámá příčina 40 %  Ne vždy postižení některého orgánu

Tradované mýty v problematice závratí  „Kdybych alespoň věděl, zda od ucha nebo od páteře.“  Není takto rozděleno – ne atomizace centrální desintegrace  Není třeba vždy latinsky pojmenovat

Tradované mýty v problematice závratí  „Kdybych alespoň věděl, zda od ucha nebo od páteře.“  Ve světové literatuře není jediná práce, která by z hlediska EBM potvrdila skutečnost, že změny na páteři vyvolávají typický závrativý stav !!!!!

Tradované mýty v problematice závratí  Neexistuje vertebrogenní závrať dvě poznámky 3 úrovně postižení Rozvaha

Tradované mýty v problematice závratí  Neexistuje vertebrogenní závrať 3 úrovně postižení  Vlastní pocit nestability, nejistoty  Kompenzační poruchy napětí a koordinace svalových skupin  Psychika Rozvaha Vlastní závrať

Tradované mýty v problematice závratí  Neexistuje vertebrogenní závrať 3 úrovně postižení Rozvaha „Je to od páteře“ znamená  problém je složitější a nikde jsem nic neobjevil  je pravděpodobně benigní  snad se zlepší stav pacienta rehabilitací  pacient bude spokojen s tímto vysvětlením

Tradované mýty v problematice závratí  Pacient přichází na vyšetření a má vše pro vyloučení organického stavu- (cíl vyšetření ) : u nás – funkční závratě 40 % neznámá příčina 40 %  Cílem není nalézt za každou cenu etiologickou příčinu

Tradované mýty v problematice závratí  Pacient přichází na vyšetření a má vše pro vyloučení organického stavu Vyšetření – ORL, audio a další  Neplatí přímý vztah mezi stavem sluchu a otogenní závratí. Ne vždy je závrať spojena s poklesem sluchu.

Tradované mýty v problematice závratí  Cílem není nalézt za každou cestu etiologickou příčinu.  Cílem je - zmírnit minimalizovat potíže Stejně u dalších příznaků – bolesti, nespavost atd. ale i dalších: cukrovka, revmatismus, hypertense a všechny další

Tradované mýty v problematice závratí  Léčba:  Není cílené léčby závratí  Závratě nelze vyléčit medikací (léky)

Tradované mýty v problematice závratí  Léčba:  Není cílené léčby závratí Spoléháme na kompenzační schopnosti mozkového centra, které dokáže a běžně to tak dělá, kompenzovat problémy v souhře systémů  Závratě nelze vyléčit medikací (léky)

Tradované mýty v problematice závratí  Léčba:  Není cílené léčby závratí  Závratě nelze vyléčit medikací (léky) používáme 1) všeobecně prospěšné léky, např. prokrvení 2) tlumení nepříznivých projevů závrativého stavu

Tradované mýty v problematice závratí  Moderní názory na léčbu:  Rehabilitace  Polohové manévry  Kombinovaná

Tradované mýty v problematice závratí  Léčba:  Rehabilitace  Pohybová aktivita  Vlastní protizávrativá rehabilitace (adaptace, substituce, habituace)  Rehabilitace oblasti C páteře: potlačení a omezení kompenzačně vzniklých spasmů; zlepšení celkového stavu napětí  Polohové manévry  Kombinovaná

Tradované mýty v problematice závratí  Léčba:  Rehabilitace  Polohové manévry  Jediná cílená léčba ve vestibulologii  U BPPV – Semont, Epley, Gans, Lampert  Kombinovaná

Tradované mýty v problematice závratí  Léčba:  Rehabilitace  Polohové manévry  Kombinovaná  Udělej vše, co Tě napadá – oxygenoterapie, psychoterapie, cvičení, léky …….