Český portál FOODIE Otevřená data jako příležitost pro komerční sektor Praha, 18. ledna 2016 jeden přístupový bod k integrovaným informacím pro farmáře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
Tvorba webů pomocí Web CMS Michal Neuwirth Product Manager Kentico Software s.r.o. Ondřej Výšek Samostatný konzultant Optimalizovane-it.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Nitrátová směrnice v LPIS
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí integrated Environmental Impact Assessment integrated Environmental Impact.
Digitální mapa Prahy.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Informační kulturní portál
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
Miroslav Skokan IT Security Consultant
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
SIP NĚMECKA, RAKOUSKA A POLSKA Ivan MATĚJČEK Pavel SCHILL Olomouc 2010.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Autor : Ing. Zdeněk Sauer, Senior Security Consultant SODATSW spol. s r. o.; Horní 32; Brno; Czech Republic
PRELUDE Challenge – pokračování iniciativy za účasti nově připojených regionů Václav Sedláček ISSS Hradec Králové dubna 2005.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Interoperabilita v GIS podle specifikací OGC Geoinformatics CTU 2006 Radek Sklenička.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
Analýza činnosti zemědělských strojů: nechme naše stroje pracovat efektivněji Otevřená data jako příležitost pro komerční sektor Praha, Karel.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
Farm Telemetry Karel Charvát jr., WIRELESSINFO
Datové modely FOODIE Tomáš ŘEZNÍK, Masarykova univerzita/WIRELESSINFO
Možnosti studia změn rostlinstva
Charakteristika a nástroje
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
PREZENTACE MODULU AGROEVIDENCE
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Otevřená data v České republice
Geografické informační systémy
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Transkript prezentace:

Český portál FOODIE Otevřená data jako příležitost pro komerční sektor Praha, 18. ledna 2016 jeden přístupový bod k integrovaným informacím pro farmáře Tomáš ŘEZNÍK, Masarykova univerzita/WIRELESSINFO Karel CHARVÁT, WIRELESSINFO Vojtěch LUKAS, Mendelova univerzita/WIRELESSINFO Karel CHARVÁT mladší, WIRELESSINFO Šárka HORÁKOVÁ, WIRELESSINFO Grant agreement no: CIP-ICT-PSP Pilot Type B

2  Foodie znamená: A)Osoba, jež vyhledává nové chuťové zážitky jako koníček místo toho, aby jen uspokojila svůj hlad. B)Zkratka projektu Farm-Oriented Open Data In Europe. C)Infrastruktura založená na cloudovém řešení, která je vytvářena jako podpora Evropským zemědělcům. A), B) i C) jsou správně! Terminologie Adopted from:

3 Obsah 1.Představení projektu 2.Jednotný datový model FOODIE 3.Český portál FOODIE zblízka 4.Závěr

4  Farm-Oriented Open Data in Europe   2014 – 2017, financováno v rámci Competitiveness and innovation framework programme (CIP)  rozpočet 6 milionů €, 3 miliony € příspěvek od EU  12 projektových partnerů  7 evropských zemí Česká republika Itálie Lotyšsko Polsko Rakousko Španělsko Turecko O projektu Adopted from:

5 Motivace Obrázky převzaty z: Rozměry: - ekonomické - environmentální geoinformační

6 operativní letecké snímání pravidelné satelitní snímky monitoring strojů FOODIE platforma – národní portál správa plodin, tzv. variable rate application expertní modely uživatel

7  Jedna platforma obsahující (zpracovaná) data plánování výnosů monitoring produkce, výstrahy a analýzy management dotací sledování zatížení životního prostředí  Vlastnictví dat data farmáře jsou citlivá… …a jako taková musí zůstat vlastnictvím farmáře  Modularita a integrace přizpůsobitelná a rozšiřitelná platforma integrace do software farmáře, který užívá jen jedinou aplikaci Uživatelské požadavky

8 Jednotný datový model FOODIE  Platformě nezávislý  Založen na více než 15 letech výzkumných i komerčních zkušeností ekonomická, environmentální i navigační data  V souladu s ISO standardy série CAP IACS (Common Agricultural Policy Integrated Administration and Control System) INSPIRE legislativou (2007/2/ES)  UML (projekt v prostředí Enterprise Architekt) i SQL skript

9 Atributy intervenceHodnota Typ zásahuaplikace herbicidu Statusprobíhající Začátek intervence Zodpovědná osobaJá První, senior manager, klapka 7435 Množství přípravku70 litrů Aplikační šířka25 metrů Způsob aplikaceAplikační stroj ProstředekRoundup® …… Atributy produktuHodnota Kód NázevRoundup® Typherbicid VýrobceMONSANTO® URL na registrhttp://agro-register.cz/?1475 Bezpečnostní instrukceOční kontakt: na základě toxikologických studií může způsobit bolest očí, jejich zarudnutí a slzení. … Jednotný datový model FOODIE

10   Jednotný portál s ucelenými daty o zemědělství otevřená i chráněná data, která je obtížné propojovat základem je jednotný datový model FOODIE  Webové služby interoperabilní: založené na specifikacích OGC (Open Geospatial Consortium) a dalších standardech rychlé: založené na „IT best practices“ jako například JSON Český portál FOODIE

11  OpenStreetMap  …nebo ortofotomapa s farmářskými bloky Podkladová mapa

12  OpenStreetMap využito také jako mapového podkladu pro telemetrická data viz předchozí přednáška o Open Transport Map… …a navazující přednáška o Analýze činnosti zemědělských strojů Podkladová mapa

13  Webová služba OGC (Open Geospatial Consortium) na Katastr nemovitostí ČR OGC WMS (Web Map Service) pro prohlížení dat OGC WFS (Web Feature Service) pro stažení dat Digitální katastr nemovitostí

14  Data evropského (družicového) programu celá EU, prostorové rozlišení 25 metrů Digitální model reliéfu

15  GIS Ministerstva zemědělství pro evidenci využití zemědělské půdy včetně dotací (zákonná evidence použití hnojiv, pastvy, přípravků,… ) Registr půdy (LPIS)

16  Jednotlivé plodiny z agronomické evidence nelze z LPIS – obsahuje data pouze dobrovolně a na úrovni parcel Plodiny na půdních blocích

17  Například skupiny půdních typů Pedologické charakteristiky

18  Souvislost s (potenciálním) znečištěním vod  Nitrátová směrnice EU 50% dusíku se do půdy dostává ze zemědělství ochranné pásmo 25 metrů od vodních toků a ploch Vodstvo

19 Satelitní snímky Obrázek převzat z: žádná vegetace bujná vegetace vegetace ve stresu

20 Ukázka dat NDVI na portálu

21  Odhadovaná výnosnost v rámci daného pole (podprůměrné, průměrné, nadprůměrné hodnoty) Výnosový potenciál

22  Český portál FOODIE nabízí nejen každodenní datovou podporu pro zemědělce, veřejnou správu a samosprávu, environmentální organizace i občany data ekonomická, environmentální a navigační  otevřená data zdarma  specifická data „na míru“  propojení s ekonomickými systémy včetně vytváření podkladů pro dotace zemědělské telemetrické úlohy (viz další přednáška)  Český FOODIE portál připravuje další zpracování satelitních dat (více – nejen – vegetačních indexů) rozšíření aplikační logiky (například analýzy dat) … Závěrem

23 Nevýhody zemědělského geoinformačního portálu

Miguel Ángel Esbrí Atos Spain, S.A. C/ Albarracín, Madrid (Spain) Partners Coordinator’s Contact This project is partially funded under the ICT Policy Support Programme (ICT PSP) as part of the Competitiveness and Innovation Framework Programme by the European Commission under grant agreement no AŤ SE VÁM DAŘÍ!