Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek Majetek pronajatý formou leasingu Pojetí majetku dle IFRS for SME.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

Oceňování aktiv a závazků
Majetek podniku.
zpracovaný v rámci projektu
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Analýza peněžních toků – cash flow
Oceňování majetku a závazků
IAS 17 - Leasing ..
Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS
FINANCE 2014/2015.
ÚČTOVÁ TŘÍDA 0 DLOUHODOBÝ MAJETEK
Dlouhodobý majetek Charakteristika, členění, oceňování
Ekonomika investic.
FINANCE 2014/2015.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Dopady změn směnných kurzů
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
7. tématický okruh Dlouhodobý majetek
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
Úvod do podnikových financí
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Odpisy Kristýna Chalupecká
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Základy firemních financí
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Výnosy a náklady v pojetí IAS/IFRS a IFRS for SME.
ZÁSOBY - Zásoby dle IAS/IFRS - Zásoby dle IFRS for SME.
Výklad Koncepčního rámce. Úloha Koncepčního rámce IAS/IFRS Ucelený a vnitřně provázaný teoretický základ finančního účetnictví a výkaznictví Dle US GAAP.
Účtování obchodních společností - zvláštní účetní případy
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Dopady změn směnných kurzů
. Účetní systémy 2. přednáška IFRS – koncepční rámec.
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Pozemky, budovy, zařízení
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek Majetek pronajatý formou leasingu Pojetí majetku dle IFRS for SME

Seznam IAS/IFRS k DHaDNM IAS 1 – Prezentace účetní závěrky IAS 8 – Úč. politiky, změny v úč. odhadech a chyby IAS 16 – Pozemky, budovy a zařízení IAS 17 – Leasingy IAS 23 – Výpůjční náklady IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv IAS 38 – Nehmotná aktiva

Uznávání a členění dl. majetku musí splnit kritéria koncepčního rámce, neexistuje peněžitá hranice, rozhodující je výše doby ekonomické životnosti, základní členění: aktiva oběžná a aktiva stálá, dále se člení na: - dl. hmotná aktiva - dl. nehmotná aktiva - finanční investice (dl. charakteru).

Dlouhodobý hmotný majetek Pozemky, Budovy, Stroje, Lodě, Letadla, Motorové dopravní prostředky, Nábytek a příslušenství, Kancelářské zařízení.

Odlišnosti ve vymezení DHM IAS/IFRS x ČÚL = odlišné chápání náhradních dílů významné povahy: Významné náhradní díly jsou součástí DHM, pokud společnost očekává, že budou užívány déle než 1 účetní období. Př: letadlo a motory (př. IAS 16)

Dl. nehmotný majetek Nepeněžní aktivum, které nemá hmotnou podstatu a je drženo po dobu delší než běžný provozní cyklus. Do DNM patří: - patenty, ochranné známky, autorská práva, licence, koncese, software, goodwill (externě pořízený)… Do DNM nepatří: - zřizovací výdaje, výdaje na školení, výdaje na reorganizaci, výdaje na reklamní a propagační činnost….

Uznávání u DNM ve vl. režii Často spor, zda položka přinese ek. prospěch, nebo zda je spolehlivě ocenitelná, Fáze tvorby nehmotného aktiva a) Výzkum b) Vývoj - výdaje na vývoj je možné aktivovat, pokud jsou splněny dané podmínky.

Oceňování DH a DN majetku a) Ocenění v okamžiku uznání (výchozí ocenění), b) Ocenění ke konci rozvahového dne, c) Ocenění v průběhu ekonomické životnosti.

Ocenění k okamžiku uznání Použití základní báze = pořizovací náklady a) Při koupi = nákupní cena včetně přímo přiřaditelných nákladů, b) Při výrobě = vynaložené vlastní náklady, c) Při leasingu = RH nebo SHMLP (nižší) d) Výměna za podíl na vl. kap. = účetní hodnota postoupeného aktiva.

Přímo přiřaditelné náklady Náklady na přípravu místa, Náklady na přepravu a manipulaci, Náklady na instalaci a montáž, Náklady na testování funkčnosti aktiva, Atd…. - další N lze aktivovat pouze za splnění specifických podmínek zejména IAS 16

- Aktivovat lze pouze ty výpůjční náklady, které přímo souvisí s pořízením majetku a jsou snadno identifikovatelné. - Některé náklady naopak nesmí vstoupit do pořizovací ceny aktiva. - US GAAP mají shodné nároky na ocenění aktiv.

Ocenění ke konci rozvahového dne a) Model historické ceny = ocenění v PN je snižováno o oprávky a ztráty ze snížení hodnoty, b) Model přecenění = každou třídu majetku lze přecenit směrem nahoru i dolu, ale pouze v případě, že pro tuto třídu je k dispozici spolehlivě měřitelná reálná hodnota.

Model přecenění V případě volby tohoto modelu, dochází k pravidelnému přecenění – při každé významné odlišnosti RH od hodnoty uvedené v rozvaze, Přecenění Rozvahově- vl. kapitál PC Výsledkově

Model přecenění Je však nutné respektovat minulé události: DŘÍVĚJŠÍ oc. NYNÍ VYPOŘÁDÁNÍ - 50 (N) (N) + 20 (VK-FO) (VK) (VK) + 20 (N)

Zúčtování přecenění v rámci VK „Přírůstek z přecenění může být převeden přímo do nerozdělených zisků, pokud je realizován. Jinak je přírůstek z přecenění evidován v položce fond z přecenění. Převod zisku z fondu do nerozdělených zisků v případě realizace se neprovádí přes výsledovku.“

Model historické ceny Ztráty ze snížení hodnoty = v případě, že existuje náznak, že by hodnota, ve které je aktivum vedeno v účetnictví, mohla být snížena, musí podnik provést odhad zpětné získatelné částky. ZZČ = Vyšší z Hodnoty užívání a Čisté prodejní ceny Ztráta ze snížení hodnoty= ZZČ<Účetní hodnota Ztráta ze snížení hodnoty se účtuje výsledkově

Ocenění v průběhu ekonomické životnosti Technické zhodnocení Další N se mohou stát součástí ocenění těchto aktiv, jen pokud se zlepší jejich výkonnost (zvýší se životnost, zkvalitní se výstupy) a podnik bude mít větší ekonomický užitek. Pokud ne= NBO Opravy a udržování = dle IAS i US GAAP je možné aktivovat pouze generální opravy.

Ocenění DNM Při prvotním uznání = pořizovací náklady Dále = nehmotná aktiva s určitou dobou použitelnosti by měla být po tuto dobu odpisována dle modelu, který odráží spotřebu ekonomických užitků daného aktiva. Nehmotná aktiva s neurčitou dobou použitelnosti ne nedopisují, ale v každém období se testují na snížení hodnoty dle IAS 36.

Odpisování DHM Je nutné identifikovat: a) Odepsatelnou částku b) Dobu použitelnosti Změny v odhadu řeší IAS 8 - jde o změnu v odhadu, nikoli účetní chybu……

Metody odpisování a) Časové metody - Lineární - SYD - DDB (viz Účetní závěrka) b) Výkonové metody c) Smíšené metody

Likvidace a vyřazení DHM Dle IAS 16 se pozemky, budovy a zařízení vyloučí z rozvahy při vyřazení nebo pokud se neočekávají žádné ekonomické užitky z používání. Jedná se o gain (loss) nikoli revenue (expenses).

Leasing dle IAS 17 Operativní leasing = stejné řešení jako v ČR Finanční leasing = přednost obsahu před právní formou - vlastník je LS - Majetek eviduje v rozvaze a odpisuje nájemce

Finanční leasing u nájemce FL je vykázán na jedné straně jako aktivum a na druhé straně jako dluh vůči LS FL je evidován v částce nižší z: a) Reálné hodnoty majetku, b) SHMLP =   P/(1+i) n  I= Implicit rate, incremental borrowing rate Dále je nutné oddělit ve výši splátky část, která představuje úrok a část snížení dluhu.

Finanční leasing u pronajímatele Pronajímatel eviduje předmět leasingu ve formě pohledávek – ve výši čisté finanční investice do leasingu. ČFIdoL = Hr.FIdoL – dosud nerealizované finanční výnosy Hr.FidoL = součet všech minimálních leasingových plateb v průběhu leasingového vztahu

Pojetí majetku dle IFRS for SME - Oddíl 17: Pozemky, budovy a zařízení - Oddíl 18: Nehmotná aktiva jiná než goodwill - Oddíl 20: Leasingy

Oddíl 17: Pozemky, budovy a zařízení Definuje: - podmínky, kdy vykázat - Oceňovací základny – v rámci pořizovací ceny také náklady, které jsou součástí - Metody a základny pro odpisy - Snížení hodnoty aktiv - Odúčtování a zveřejnění

Odlišnost od IAS/IFRS Ocenění po prvotním uznání: ocenit všechny položky pozemků, budov a zařízení v pořizovací ceně snížené o kumulované odpisy a kumulované ztráty ze snížení hodnoty

Oddíl 18: Nehmotná aktiva Mimo jiné řeší pořízení prostřednictvím dotace – pořizovací cenou je reálná hodnota k datu, kdy je dotace přijata nebo na ni vznikne nárok. Řeší směnu aktiv – pořizovací cenou je reálná hodnota…. Řeší nehmotná aktiva vytvořená vl. činností – do nákladů !!!

Oddíl 20: Leasingy Klasifikace a oceňování se neliší od IAS 17 Liší se pouze rozsah povinností pro zveřejnění

Děkuji za pozornost.