Soli kyseliny uhličité Mario Šalanský SEXTA 08/09.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Alkalické kovy.
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
Halogeny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kyseliny a zásady.
UHLIČITANY.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výroba kyseliny dusičné
Uhlík.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholy a Fenoly.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Dusík a fosfor.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
Močovina UAN Strategický produkt.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Základní pojmy organické chemie
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny uhlíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Hydroxidy.
Oxidy.
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SLOUČENINY.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Transkript prezentace:

Soli kyseliny uhličité Mario Šalanský SEXTA 08/09

Hydrogenuhličitan sodný Jedlá soda, ( NaHCO 3 ) Bílá krystalická látka se zásaditou chutí Součástí kypřících prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů K neutralizaci poleptání kyselinou, nebo k neutralizaci žaludečních kyselin, při překyselení žaludku Také jako náplň do hasících přístrojů Molární hmotnost: 84,007 g/mol Teplota rozkladu: 270 °C Hustota: 2,211 g/cm³ (20 °C) Krystalová struktura: Jednoklonná Teplota vznícení: Není vznětlivý

Uhličitan draselný Potaš, ( K 2 CO 3 ) Bílá, hygroskopická, ve vodě dobře rozpustná látka Příprava například zaváděním oxidu uhličitého do suspenze trihydrátu uhličitanu hořečnatého v roztoku chloridu draselného. Z roztoku se přitom vylučuje podvojná sůl MgCO 3.KHCO 3.4H 2 O, která se při 60 °C rozkládá na uhličitan draselný Využití například při výrobě mýdla, skla, kyanidu a chromanu draselného

Uhličitan sodný Soda, ( Na 2 CO 3 ) V bezvodém stavu bílý prášek tající při 851 °C Ve vodě se snadno rozpouští za uvolnění hydratačního tepla Krystalizací za laboratorní teploty lze získat nejdůležitější hydrát tzv. krystalovou sodu ( NaCO 3 ·10H 2 O ) Vodné roztoky sody jsou silně zásadité z důvodu hydrolytického štěpění Soda se synteticky vyrábí ve velkém množství z chloridu sodného Solvayovým procesem Soda se používá při výrobě skla, papíru a detergentů Časté je i použití jako prostředku pro vytvoření zásaditého prostředí V domácnosti je soda používána jako změkčovadlo vody. Váže ionty hořčíku a vápníku za vzniku patřičných nerozpustných uhličitanů. Bez jejího použití by bylo nutné použít nadbytečné množství pracího prostředku

Soda je často používána ve fotografických procesech jako pH regulátor k zajištění stabilního zásaditého prostředí nutného pro správnou funkci vývojek Soda je rozpustná ve vodě, ale může se přirozeně vyskytovat ve vyprahlých oblastech, obzvláště na místech vyschlých jezer Soda z těchto zdrojů byla již v pradávných dobách používána v Egyptě k mumifikaci a k výrobě skla Uhličitan sodný se vyskytuje ve formě tří hydrátů: Dekahydrátu,heptahydrátu a monohydrátu Existují dva základní výrobní postupy pro výrobu sody - Solvayův a Leblancův proces

Solvayův proces V roce 1861 belgický chemik Ernest Solvay objevil metodu na přeměnu chloridu sodného na uhličitan sodný za použití amoniaku. Postup spočívá v tvorbě poměrně málo rozpustného hydrogenuhličitanu sodného(NaHCO3) reakcí hydrogenuhličitanu amonného a chloridu sodného ve vodném roztoku: NaCl + NH 4 HCO 3 → NaHCO 3 + NH 4 Cl Technicky se postupuje tak, že se do téměř nasyceného roztoku NaCl zavádí nejprve amoniak a poté oxid uhličitý Vzniklý hydrogenuhličitan sodný se odfiltruje a zahříváním(kalcinací) převede na uhličitan sodný (kalcinovanou sodu): NaHCO 3 → Na 2 CO 3 + H 2 O + CO 2 Takto získaný oxid uhličitý se znovu odvádí zpět do výroby. Vzniklý chlorid amonný je podroben reakci s hydroxidem vápenatým za vzniku odpadního chloridu vápenatého a uvolnění amoniaku který je znovu použit ve výrobě. Ca(OH) NH 4 Cl → CaCl NH H 2 O

Močovina, (NH 2 ) 2 CO Močovina je organická sloučenina uhlíku, dusíku, kyslíku a vodíku Močovinu objevil v roce 1773 Hilaire Rouelle V roce 1828 jí Friedrich Woehler připravil reakcí kyanatanu draselného se síranem amonným. Ačkoliv se Woehler původně pokoušel vyrobit kyanatan amonný, tím že náhodně vyrobil močovinu z anorganických látek, vyvrátil vitalismus, teorii že chemické látky tvořící živé organismy jsou stěžejně odlišné od neživé hmoty. Tím také odstartoval novou vědní disciplínu - organickou chemii. Močovina byla tak první organickou sloučeninou vyrobenou čistě z anorganických látek Močovina se nachází v moči savců, obojživelníků a některých ryb. Moč ptáků a plazů obsahuje místo močoviny kyselinu močovou. Je tomu tak díky odlišnému dusíkovému metabolismu který potřebuje méně vody

Močovina dráždí pokožku a oči Vysoká koncentrace v krvi může způsobit poškození orgánů Nízká koncentrace močoviny, jako třeba v moči, není nebezpečná Bylo objeveno že močovina může způsobovat kvetení vody a močovina unikající z hnojiv může hrát roli při nárůstu znečištění vody jedy uvolněnými z přemnožených řas vodního květu Močovina je v celosvětovém měřítku vyráběna v množství kolem 100 milionů tun ročně Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků Více než 90% celosvětové produkce je určeno pro výrobu hnojiv. Močovina má největší obsah dusíku ze všech běžně používaných pevných dusíkatých hnojiv (46,4%). Díky tomu má nejnižší náklady na transport vztažené na jednotku dusíkatých živin Močovina je vysoce rozpustná ve vodě a je proto velmi vhodná pro použití v hnojících roztocích

Složka hnojiv a krmiv poskytující relativně levný zdroj pevně vázaného dusíku pro podporu růstu Surovina pro výrobu plastických hmot, zejména močovino- formaldehydových pryskyřic Surovina pro výrobu lepidel močovino-formaldehydových a močovino- melamin-formaldehydových Alternativa kamenné soli při rozmrazování silnic a přistávacích ploch kdy močovina nezpůsobuje korozi v takovém rozsahu jako sůl Přísada cigaret obohacující chuť Přísada v některých vlasových kondicionérech, koupelových olejích a pleťových vodách Složka mnoha bělících zubních past Složka hasicích náplní V uhelných elektrárnách a dieselových motorech pro redukci emisí NO V laboratořích jako silný denaturant proteinů. Efektivně štěpí nekovalentní vazby v proteinech V medicíně pro podporu rehydratace kůže v dermatologických produktech, při klinické diagnostice funkce ledvin či radioizotopem označené močovině použité při detekci bakterie H. pylori v žaludku či dvanáctníku V textilním průmyslu je často používána při barvení a potisku

Fosgen Dichlorid karbonylu, (CCl 2 O ) Fosgen, nazývaný též dichlorid karbonylu, chlorid karbonylu, karbonyldichlorid, karbonylchlorid, oxychlorid uhličitý, chlorid kyseliny chlormethanové nebo dichlorid kyseliny uhličité je prudce jedovatý, dusivý bezbarvý plyn, mnohem nebezpečnější než chlor. Když je velmi zředěn, zapáchá jako shnilé brambory Vzniká slučováním oxidu uhelnatého s chlorem za teploty od 130 °C do 150 °C za přítomnosti katalyzátoru, kterým je v této reakci aktivní uhlí nebo houbovitá platina –CO + Cl 2 → COCl 2, případně pomaleji působením světla, zejména ultrafialového, na uvedenou směs plynů

Vysoká reaktivita fosgenu, který snadno uvolňuje aktivní (atomární) chlor se využívá v organické syntéze k přípravě chlorovaných derivátů, případně k vnášení karbonylové skupiny –CO– do organických sloučenin Za první světové války byl použit jako bojový plyn

Konec