CENTRUM ENET Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Termické odstraňování odpadů
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Organický Rankinův cyklus
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Klimatizační zařízení
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Zkušenosti s malou pyrolýzou
Výzkum a vývoj modulové pyrolýzní jednotky pro zpracování vybrané složky odpadu a bioodpadu Ing. Zuzana Mikulová Ph.D., Ing. Veronika Sassmanová.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Výroba kyseliny sírové
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Habilitační přednáška Martin Fajman  Biomasa – obecná východiska  hoření biomasy  východiska regulace  Kotel jako regulovaný systém  Aplikace.
FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Emisní charakteristiky vodíku se zemním plynem SEMESTRÁLNÍ PROJEKT.
Tepelný akumulátor.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Oddělení vodíkových technologií
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Průmyslové plyny.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Možnosti průmyslového využití nízkoteplotního zplynování biomasy v praxi © D.S.K. spol. s r.o Projekt energetického zpracování biomasy Jiří Vacek,
Uhlí Výroba paliv a energie.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
UHLÍ.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Tepelná elektrárna.
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Výsledky z testovacích měření na technologiích Ostravské LTS
ZKUŠENOSTI Z PROVOZU BIOELEKTRÁRNY
Pilotní modulová zplyňovací jednotka
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Jaderná elektrárna.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Recyklace vod a energie z vody Ing. Karel Plotěný, Ing. Vladimír Jirmus TVIP 2016, 15. – , Hustopeče.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
Adsorpce vzácných plynů z helia
Odpadové forum 2016 Rozbor měření emisí na polní fléře na termické depolymerizační jednotce Wastech Ing. Libor Baraňák.
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
Energetické suroviny - palivo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
Základy chemických technologií
Centrum výzkumu Řež s.r.o.
Transkript prezentace:

CENTRUM ENET Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie

Technologické centrum Ostrava

TECHNOLOGICKÉ CENTRUM OSTRAVA Komplexní systém pro zpracování organického materiálu s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla.

Co děláme…  Výzkum a vývoj v oblasti zplyňování a pyrolýzy  Vysokoteplotní úprava železných rud  Vodíkové hospodářství  KVET  Fotovoltaika  Akreditované měření emisí  Diagnostika v energetice LABORATOŘ TERMICKÝCH PROCESŮ

ZAMĚŘENÍ Laboratoř se zabývá poskytování služeb a výzkumem v oblasti termického zpracování odpadních materiálů a alternativních paliv se zaměřením na maximální efektivitu celého procesu. Cílem výzkumu termického zpracování odpadních materiálů je vývoj nových jednotek určených pro energetické a materiálové využití široké škály odpadů. Laboratoř se dále věnuje problematice produkce energie z malých zdrojů a technologiím „Waste-to-energy“.

VÝZKUMNÉ ZAMĚŘENÍ Pyrolýza Zplyňování Torefikace (biouhel) Úprava a čištění procesních plynů Akumulace a hospodaření se energiemi Alternativní druhy paliv Využití netradičních sorbentů Matematické modelování termických procesů

ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ experimentální pyrolýzní jednotka s kapacitou 500kg/h poloprovozní pyrolýzní jednotka Pyromatic 250 s kapacitou až 250kg/h Stirlingův motor – Mikrokogenerační jednotka PCU35- GAS Kogenerační jednotka KE – MNG 100 Stratifikační výměník WFC SC20 – 70kW zařízení pro analýzu procesních plynů – procesní analyzátory Siemens FIDEMAT 6, CALOMAT 6, ULTRAMAT 6 a plynový chromatograf Master GC

TECHNOLOGICKÉ ŘEŠENÍ Technologie pro zpracování odpadních materiálů - Vstup a doprava materiálu - Dávkování materiálu a samotný proces pyrolýzy - Separace tří hlavních fází – tuhá, plynná, kapalná - Zaměření na plynnou fázi – čištění plynu - Uskladnění v zásobnících, nebo přímé použití po míšení - Výroba elektrické a tepelné energie - Využití el. energie a tepla k vytápění/chlazení

Materiál je možné dopravit k technologii pomocí klasické nákladní automobilové dopravy. Po naskladnění do hlubinných zásobníků je jeho doprava řešena přes redlerové a trubkové dopravníky z venkovní části objektu do některého ze zásobníků situovaných uvnitř haly. Materiál je možné zpětně vydávkovat ven z vnitřních zásobníků v případě změny plánovaného paliva. Každý zásobník je navržen pro specifický materiál. Jeden zásobník je vyhřívaný. DOPRAVA MATERIÁLU

PYROMATIC 250 VŠB, spol. Ostravská LTS a.s. 3. generace, rok počátku realizace 2011/2012 Poloprovozní jednotka s kapacitou do 250 kg/h Náhřev 2 hořáky (celkem 640 kW) na zemní plyn Teplota procesu 500 – 800°C Vývoj jednotky pro možné budoucí komerční využití, testování široké škály vstupního materiálu, komerční služby Součástí je i malá laboratorní jednotka určená pro testování vhodnosti použití vstupních materiálů.

Pyrolýzní technologie Zařízení využívající 8 metrů dlouhého válcového reaktoru se šnekovým dopravníkem. Pec je vyhřívána spalinami zemního plynu pomocí plynových hořáků o výkonu 600kW a 40kW. Maximální množství vstupní materiálu je 250kg/h. Maximální množství vyrobeného plynu je 130m 3 /hod.

Schéma pyrolýzy

POZNATKY O PROCESNÍM PLYNU  Testované materiály pro zpracování: biomasa (pelety, štěpka), n.e. hnědé uhlí, pneumatiky, odpadní materiály  Teploty procesu během experimentů: 500, 550, 600 a 650 °C  Režim provozu systému: kontinuální (testy 30kg/hod, 45min.)  Složení výstupního pyrolýzního plynu bylo za provozu jednotky kontinuálně měřeno analyzátory, které určují koncentrace H 2, CH 4, CO 2, CO a TOC  Zastoupení jednotlivých uhlovodíků v TOC bylo následně v laboratoři stanoveno metodou plynové chromatografie

ZASTOUPENÍ DŮLEŽITÝCH SLOŽEK V PLYNU 500 °C550 °C 600 °C 650 °C

KVALITA A KVANTITA PLYNU  Míra konverze materiálu v plyn je silně závislá na procesní teplotě.  Produkce plynu je velmi ovlivněna obsahem popela a prchavé hořlaviny.  Plyn z pneumatik – vysoké zastoupení uhlovodíků – nejvyšší výhřevnost.  Nejkvalitnější plyn vzniká většinou za teploty procesu 600 °C.  P. plyn z pelet – málo výhřevný (ČSN ).  P. plyn z uhlí a pneumatik – velmi výhřevný. (ČSN ).

Čištění pyrolyzního plynu Zajišťuje odpovídající kvalitu z hlediska TZL, organokřemičitých látek, aerosolů dehtů a dalších příměsí (HCl, HF, H 2 S, NH 3 ), které poškozují vnitřní ústrojí spalovacího motoru a tím zvyšují jeho životnost. Kvalita je docílena pomocí dvou sprchových kolon a tkaninového filtru.

Podzemní zásobníky Vyprodukovaný plyn je stlačován do prvního podzemního zásobníku s tlakem 25kPa (Nízkotlaká část). A následně stlačován do druhého zásobníku na tlak 160kPa (Středotlaká část) Druhý stupeň byl přidán z důvodů kapacitních pro dlouhodobé testování IC motoru. Objem jednoho zásobníku je 15m 3.

Bezpečnostní fléra Bezpečnost je zajištěna pomocí bezpečnostní fléry, která je spuštěna v případě úniku plynu či jiné události. Únik plynu je hlídán detektory od firmy DEGA pro CH4, CO, O2, H2 a zvýšená koncentrace je hlášena v technologickém velínu.

Stirlingův motor KVET Spaluje vyčištěný pyrolýzní plyn a využívá tepelnou energii k vykonání práce na uzavřené soustavě, v níž je použito inertního plynu - Helia. Zařízení je schopné vyrobit až 10kW elektrické energie a 25kW tepelné energie. Je možné využít jak pyrolýzní plyn, tak zemní plyn, případně jiný …

Pístový motor KVET Vyčištěný pyrolýzní plyn je nutné před použitím naředit pomocí zemního plynu či dusíku. Zařízení je umístěno ve venkovní části v odhlučněném kontejneru spolu s generátorem dusíku a směšovací stanicí, které jsou taktéž umístěny v kontejnerech. Maximální el. výkon 100kW je zajišťován 6 válcovým motorem MAN s možností regulace na 50% výkonu. Vstupní tlak musí kolísat v rozsahu 3-5kPa.

Stratifikační zásobník Slouží pro uskladnění tepelné energie získané z elektrických zařízení (měniče, střídače, palivové články – 83kW) a tepla získaného chlazením pyrolýzního plynu(127kW). Každý zdroj má rozdílný tepelný výkon a proto je horká voda přiváděna do odpovídajících výškových úrovní dle teplot. Horká voda je využita k vytápění v zimních měsících, v letních měsících pro chlazení v adsorbčním výměníku. Objem tlakové nádoby je 14m 3.

Zplyňovač Slouží pro rozklad pyrolýzního plynu, kapaliny a uhlíku za přítomnosti kyslíko-parní směsi k výrobě syntézního plynu. Jedná se o mezikrok pro produkci především vodíku pro energetické účely. Zařízení vyžaduje pomocné periferie – generátor páry a kyslíku, zemní plyn je použit pro zahřátí uhlíkové vrstvy.

NABÍDKA SLUŽEB Provedení kompletních testů na pyrolýzních jednotkách Spolupráce na vývoji zplyňovacích technologií Měření a analýzy pyrolýzních a zplyňovacích jednotek u zákazníka Analýzy vstupních materiálů Komplexní analýzy produktů Vývoj technologií pro energetické využití biomasy a odpadů dle požadavku zákazníka Konstrukční a projekční činnost v oblasti energetiky Konzultace v oblasti termického zpracování odpadních látek a alternativních paliv, projektová spolupráce

Technologické centrum Ostrava Kontakty: Technologické centrum Ostrava ul. Pohraniční 1435/86 Moravská Ostrava, Kontaktní osoba: Jaroslav Frantík Tel:

Děkuji za pozornost