Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Emisní charakteristiky vodíku se zemním plynem SEMESTRÁLNÍ PROJEKT.
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ ? pondělí pondělí ALKANY.
Tepelné motory.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Znečišťování ovzduší VY_32_INOVACE_ 03 - Znečišťování ovzduší.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Uhlí Výroba paliv a energie.
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Využití energie Slunce
Alkany.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Fosilní paliva – Ropa.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Znečištění vzduchu dopravou
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytápění Paliva.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Energie ohně.
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Energetická (ne)bezpečnost
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Environmentální problémy
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Transkript prezentace:

Hydráty methanu příslib nebo hrozba?

Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty methanu 6. Možnosti snížení emisí

Fyzikální vlastnosti vzhledově podobné ledu větší pevnost vyšší bod tání (za tlaku) 5x menší tepelná vodivost než led

Chemické vlastnosti klatharát – 5,7 mlk vody na mlk CH 4 původ z biologicky vznikajícího CH 4 nebo z anorg. CH 4 vyvěrajícího z nitra Země slabé interakce mezi methanem a vodou může obsahovat i vyšší uhlovodíky a je někdy výrazně zbarven nečistotami

Chemické vlastnosti stabilní při teplotách kolem nuly a větších tlacích při uvolnění tlaku se pomalu rozkládá na vodu a methan

Další vlastnosti potrava pro bakterie, žijí na něm určité druhy červů nestabilita usazenin hydrátu methanu způsobuje sesuvy methan má 10-20x větší skleníkový efekt uvolňování methanu může souviset s nástupem meziledových dob je ho hodně!!!

Výskyt a vznik I. Dno oceánu naleziště jsou na celém světě v hloubkách od 500m v blízkosti kontinent. šelfu v blízkosti výronů plynů ze zemského nitra

Výskyt a vznik II. Pevnina v permafrostu (Kanada, Aljaška, Sibiř) vzniká činností bakterií při nízké teplotě a pod vrstvou bahna či půdy

Výskyt a vznik III. Planety methan ve formě hydrátů se pravděpodobně vyskytuje na měsících Jupiteru a Saturnu

Výskyt a vznik IV. Laboratoř hydrát methanu se dá připravit pozvolným zahříváním jemně drceného ledu a methanu v tlakové nádobě

Energetické využití methanu 85% spotřeby energie je z fosilních paliv a spotřeba energie roste existuje infrastruktura pro transport a využití zemního plynu méně CO 2 než z ostatních paliv CH 4 + 2O 2 CO 2 + 2H 2 O

Energetické využití methanu spalné teplo 55,6 MJ/kg, výhřevnost 49,6 MJ/kg, 1m 3 CH 4 = 10 kWh tepla vhodný pro spalovací motory (oktanové číslo asi 130) lze z něj připravit methanol (přímá náhrada benzínu) nebo vodík (palivové články)

VÝHODY: čisté a učinné spalování, minimální znečištění ovzduší NEVÝHODY: výbušný nelze snadno zkapalnit výrazný skleníkový efekt

Skleníkový efekt a hydráty methanu Chybí slide

Možnosti snížení emisí (Carbon management) zdanění emisí uhlíku snižování spotřeby a omezování ztrát a úniků skleníkových plynů obnovitelné zdroje energie jaderná energie náhrada uhlí a ropy zemním plynem

Možnosti snížení emisí (Carbon management) Zachycování, oddělování a ukládání CO 2 (carbon sequestration) ukládání do vytěžených dutin, do porézních hornin rozpouštění v mořské vodě deposice na dno oceánu zalesňování a pěstování stromů pro dlouhodobé využití dřeva