Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
Advertisements

Osnova rozboru uměleckého textu
Rozbor uměleckého textu
Johann Wolfgang Goethe
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
V mládí každý věří, že svět začal teprve jím, že je tu vlastně všechno jen kvůli němu Johann Wolfgang von Goethe.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
Rozdíly mezi osobnostmi
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Téma: Dějiny filozofie
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Mgr. Jitka Polišenská.  bohém, žil s J. A. Rimbaudem, postřelil ho, vězení  symbolismus, citovost, hudebnost, náladovost, melancholie  sbírky: Saturnské.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Typy milostných příběhů v literatuře
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Bedřich Smetana ( ).
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Německý preromantizmus
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Opakování z literatury 8. r. 1. část
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Jan Neruda Povídky malostranské Pojďme se společně podívat do 19. století... 0:00 - 0:40 s.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI 1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Látky a jejich přeměny VY_32_INOVACE_29_581
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Práva a povinnosti osob
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Funkční styl odborný.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera

Vyprávějte příběh z knihy podle ilustrace: 1.

Vyprávějte příběh z knihy podle ilustrace: 2.2.

3.3.

4.

Vysvětlete vztah Werthera: k matce k přírodě k lidem ve Wahlheimu k lidem u vyslance měnící se vztah k Lottě měnící se vztah k Albertovi

Připomeňte vedlejší postavy : Lottin otec Vilém starý farář vyslanec ministr hrabě C. dívka B. kníže děti

V Věří Werther v posmrtný život? V jaké souvislosti se odpověď dozvídáme?

Jaké jsou znaky klasicistní literatury? Kde je můžeme v knize najít? (Využijte nápovědy)

Jaké jsou znaky romantismu? Kde je můžeme v příběhu najít?(Využijte nápovědy) A další...

ROZBOR TEXTŮ Přečtěte si úryvek v pracovním listu a odpovězte na otázky: Filozofické úvahy a) Popis radosti: Vlastními slovy popište, jak vyjadřuje radost? Jaký má vztah k přírodě? Kdo je Všemohoucí a proč o něm mluví? b) Rozdílnost postavení lidí: Jak lidi rozděluje? Co kritizuje? Co je lůza? c) Proč jsou lidé šťastní: Kdo všechno je šťastný?

d) Podobenství o lásce: Jak se chová zamilovaný? Co mu autor radí? Co hrozí, když se zachová podle rad? e) Jak vymýtit špatnou náladu? Čím je ovlivněna špatná nálada? Jak se zbaví špatné nálady Lotta? Jaký vliv má člověk se špatnou náladou na své okolí? f) Úvahy o smrti: Jak vidí vztah lidí k zemřelému člověku?

Další texty a) Znaky romantismu: vyhledejte přímo výrazy a přiřaďte je ke znakům. Vyhledejte v textu 10 knižních výrazů a uveďte k nim současná synonyma. b) Popis a charakteristika Lotty: popište její vzhled, pojmenujte vlastnosti c) Charakteristika postavy: vysvětlete přirovnání d) Slova Lotty k Wertherovi: Co Wertherovi vyčítá? Co mu radí do dalšího života? Vysvětlete poslední 2 řádky.

Následující hudební ukázka přímo navozuje určitou situaci z románu. Popište podrobně pocity a činy osoby, jíž se může ukázka týkat. (Uvidíme, zda-li se shodneme...) Jedna věta prosím nestačí. Jak román Utrpení mladého Werthera ovlivnil čtenáře?

Použité zdroje: rk1.jpg ang=cs Goethe, Johann Wolfgang von. Utrpení mladého Werthera. Z německého originálu... přeložil E.A. Saudek. Praha : Nakladatelství XYZ, s. ISBN