ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Seminář ke statistice cestovního ruchu Oddělení statistiky cestovního ruchu Český statistický úřad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč byla studie vytvořena ?
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Ing. Margit Beníčková, Ing. Pavel Vančura
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Výsledky z exkluzivního výzkumu pro MMR – 1. pololetí 2008 Příjezdový cestovní ruch ČR Září 2008 / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Monitoring dalšího vzdělávání
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
CESTOVNÍ RUCH.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Management cestovního ruchu
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany.
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Sekundární analýza na datech z kontinuálního výzkumu „Příjezdový cestovní ruch 2005 – 2007“ Příjezdový cestovní ruch v Jihomoravském kraji Ing. Ondřej.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
VLIV DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ OBYVATEL NA KVALITU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Lenka ZAJÍČKOVÁ, Jaroslav BURIAN, Vít VOŽENÍLEK GIS v plánování.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1 DATA O CESTOVNÍM RUCHU JAK SE SBÍRAJÍ, KDE JE NAJDU A CO ŘÍKAJÍ? Ing. Veronika Tichá,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
ANALÝZA POČTU PŘEDŠKOLÁKŮ A ŠKOLÁKŮ
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Trasování a sestavení programu zájezdu
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Webové portály LDS/MDS
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Postavení CR v hospodářství
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Příjezdový cestovní ruch ČR
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Seminář ke statistice cestovního ruchu Oddělení statistiky cestovního ruchu Český statistický úřad

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Osnova Seminář statistiky cestovního ruchu Vymezení cestovního ruchu Registr ubytovacích zařízení Šetření v ubytovacích zařízeních Výběrové šetření cestovního ruchu Satelitní účet cestovního ruchu Diskuse, dotazy, náměty

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Vymezení cestovního ruchu Kde cestovní ruch končí a kde začíná? Definice cestovního ruchu  činnost návštěvníků, kteří se zúčastní cesty na místo určení mimo své obvyklé prostředí, a to na dobu kratší jednoho roku a za jakýmkoli hlavním účelem (včetně služebního účelu, využití volného času nebo jiného soukromého účelu) jiným, než je získání (dojíždění do) zaměstnání u subjektu se sídlem v navštěvovaném místě Definice obvyklého prostředí  zeměpisná oblast, nikoli nutně spojitá, v níž osoba běžně žije a která může být určena na základě následujících hledisek: překročení administrativních hranic nebo vzdálenost od místa obvyklého bydliště, délka návštěv, jejich frekvence a účel

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Vymezení cestovního ruchu Právní úprava a instituce Právní úprava statistiky cestovního ruchu  Směrnice 95/57 EC (23. listopadu 1995)  Rozhodnutí Rady o implementaci Směrnice 95/57 (9. prosince 1998)  Nařízení EP a Rady o evropské statistice CR a zrušení směrnice 95/57 (platné roku 2012) Instituce  mezinárodní (Eurostat, UNWTO)  národní (MMR, CzechTourism, ČNB, další)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Vymezení cestovního ruchu Z čeho se statistika skládá a kdo ji zajišťuje Šetření v hromadných ubytovacích zařízeních  Registr HUZ, šetření CR 1-12 a CR 2-04  OSZ Ústí (34), oddělení zpracování statistiky CR a odpadů (3401) Výběrové šetření cestovního ruchu  VŠCR - šetření u domácností  sekce 3 ( , 3804), sekce 6 (6202, 6203, 6403) Satelitní účet cestovního ruchu  TSA – Tourism Satellite Account  sekce 4, sekce 6  MMR (agentura Stem Mark), CzechTourism, ČNB

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Registr/seznam ubytovacích zařízení Alfa a omega ubytovací statistiky Popis registru ubytovacích zařízení (RSEZ)  historie  vznik v 90. letech – omezení pouze na HUZ  celoplošná šetření vč. individuálního ubytování  k čemu registr slouží  historická databáze HUZ  zdrojová databáze pro tvorbu ZS a dopočty  zdroj aktuálních adres pro rozesílání dotazníků

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Co registr obsahuje  identifikační kód (pagina)  platnost věty (od – do – pozastavení)  adresy  HUZ  provozovatele  kontaktní osoby  charakteristika UZ (kategorie, sezónnost, druh)  kapacita Registr/seznam ubytovacích zařízení 57 položek o každém zařízení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Přehled počtu ubytovacích zařízení  cca aktivních zařízení  48 Hotelů *****  penzionů Celkový rozsah registru  cca vět (aktivní i historické záznamy)  cca položek Registr/seznam ubytovacích zařízení Přibližně 8 tis. aktivních zařízení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Organizace práce  údržba registru v prostředí DataMan  vstupy do RSEZ  statistické výkazy CR1-12 a CR2-04  informace z Internetu  informace z tisku  výstupy z RSEZ pro potřeby zpracování výkazů cestovního ruchu  základní soubory  aktualizační soubory pro obesílání výkazy a pro kontrolní chody Registr/seznam ubytovacích zařízení Zjištění nových UZ není jednoduché

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Přechod pod RES  specifické požadavky statistiky cestovního ruchu  harmonogram přechodu pod RES Výstupy  RSEZ v dbf formátu pro potřeby Infoservisu  databáze ubytovacích zařízení na Internetových stránkách ČSÚ Registr/seznam ubytovacích zařízení RSEZ bude od příštího roku integrován do RES

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Šetření v hromadných ubytovacích zařízeních Kdo a kde se v ČR ubytovává Metodika a popis úlohy  plošné statistické šetření o hostech v hromadných ubytovacích zařízeních  hromadná ubytovací zařízení (HUZ) - zařízení s minimálně pěti pokoji nebo deseti lůžky sloužící pro účely cestovního ruchu  kategorie ubytovacího zařízení  měsíční CR 1-12 a čtvrtletní CR 2-04

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Šetření v hromadných ubytovacích zařízeních Dotazníky CR 1-12 a CR Obsah dotazníků  identifikace zařízení – pagina, kontakty  kategorie UZ, sezónnost, aktivita UZ  oddíl 326 – o počtech příjezdů a přenocování hostů  oddíl 327 – kapacity UZ  oddíl 466 – kongresy od 50 účastníků

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Šetření v hromadných ubytovacích zařízeních RI a časové řady Výstupy  čtvrtletně Rychlé Informace (CR1+CR2) (zveřejnění 10.5., 5.8., a )  časové řady kapacity – ročně, návštěvnost – měsíčně/čtvrtletně (třídění podle KAT, NUTS 3, turistických regionů, země příjezdů hosta)  VDB – do úrovně obcí  ošetření důvěrnosti dat

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Jak a kam cestují Češi Cíl šetření  informace o počtu a struktuře cest  participace osob v cestovním ruchu Předmět šetření  všechny osoby obvykle bydlící v soukromých domácnostech na území ČR  cesty (které skončily v daném referenčním období bez ohledu na to, ve kterém měsíci začaly, pouze cesty mimo obvyklé prostředí)  jednodenní a vícedenní  soukromé (osobní, turistické) a služební

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Ne každá cesta patří do cestovního ruchu Kritéria vymezující obvyklé prostředí  cílová destinace cesty je mimo místo obvyklého pobytu  délka trvání cesty je více než tři hodiny a méně než 1 rok  frekvence opakujících se cest je maximálně 4 krát za měsíc  jediný účel cesty není spojen se zachováním / udržením běžného života Cestovní ruch ano  cesta do vlastního rekreačního zařízení  cesta do zahraničí (nezahrnuje se ale dojíždění do zaměstnání) Cestovní ruch ne  pobyt v nemocnici, ve vězení, uprchlických a azylových domech, pobyt v rámci ozbrojených sil, …

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Organizace práce - rok Výběrový plán  dvoustupňový výběr bytů (1. sčítací obvod, 2. prostý náhodný výběr bytů ve SO)  zohledněn počet obyvatel okresů a krajů Sběr dat  formou rozhovoru tazatele s členy domácnosti  Údaje tazatelé zaznamenávají do elektronického dotazníku v notebooku (metoda CAPI)  Program okamžitě vkládaná data kontroluje, tazateli nabízí otázky podle předchozích odpovědí a současně ho upozorňuje na podezřelé nebo chybné odpovědi

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Organizace práce - rok Panel domácností  celkem 5 návštěv se čtvrtletním odstupem  první návštěva  nábor domácností ve 4. čtvrtletí  sociodemografické a ekonomické údaje, dotazník VŠPS  cestovní ruch se šetří až během dalších čtyřech návštěv  druhá až čtvrtá návštěva  respondenti odpovídají nejdříve na dotazník VŠPS (zkrácený), teprve potom na dotazník VŠCR

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Vyšetřenost Výsledek v 1. čtvrtletí 2011  celkem bytů ve výběru Výsledek v 1. čtvrtletí 2011 – průměry za měsíce  výběrový plán bytů  vyplněný dotazník VŠCR bytů  vyplněný dotazník VŠCR respondentů, z toho osob 15+

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Výstupy Ukazatele  počet cest a přenocování (průměrný počet přenocování)  průměrné výdaje na 1 cestu (Kč)  průměrné výdaje na 1 den cesty Členění  druh cesty  delší cesty (soukromé a alespoň 4 přenocování),  kratší cesty (soukromé a 1 – 3 přenocování),  služební cesty (1 a více přenocování)  domácí a výjezdový cestovní ruch  podle pohlaví, hlavního účelu, typu ubytování, délky cesty, dopravního prostředku a způsobu organizace

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření cestovního ruchu Publikování výsledků Časové řady  – 4.4 )  za populaci ve věku 15 a více let Termíny  do 3 měsíců po skončení referenčního období  čtvrtletně (výsledky za čtvrtletí)  ročně (výsledky za rok, členění podle cílové destinace) Zpětné opravy a revize  definitivní údaje až po zpracování výsledků za celý rok  zpravidla v červnu následujícího roku

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu Význam cestovního ruchu pro ekonomiku ČR Cíle a historie TSA  Hlavní význam TSA  Jediný komplexní zdroj informací o odvětví CR  Světově uznávaný systém umožňující mezinárodní srovnání  Analytický a informační podklad pro rozhodovací procesy  Měření přínosů CR pro národním hospodářství  Historie  2002 – 2004 studie proveditelnostiPrvní metodika TSA  První časová řada  2008 – 2010 další rozšiřování systému  Spolupráce na projektech + TA

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu Rámec TSA = 10 tabulek Koncept a forma TSA  Metodický rámec (manuály)  TSA Recommend Methodological Framework (2001 reedit. 2008)  European Implementation Manual on TSA (2002)  European system of account (1995) Český TSA je mezinárodně plně komparabilní a koherentní  Systém TSA  Matematicko – statistický model  Obecná rovnováha mezi poptávkou a nabídkou  10 základních tabulek TSA (T1-T10)  Vyjádření hlavních makroekonomických ukazatelů

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu Systém tabulek TSA Pozn. Doporučené zásady oceňování jsou stejné jako v ESA Výroba by měla být oceňována v základních cenách, spotřeba a užití v kupních cenách.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu Rozdělení činností a produktů CR Národní hospodářství Všechna odvětví (činnosti) Specifické činnosti CRNespecifické činnosti CR Charakteristické činnosti CR Činnosti související s cestovním ruchem CharakteristicképroduktyNespecifické produkty Hlavní produkce Vedlejší produkce Související produkty Hlavní produkce Související produkty Nespecifické produkty Vedlejší produkce Vedlejší produkce Související produktyCharakteristicképrodukty Nespecifické produkty

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu Komplexní využití datových podkladů Datové zdroje TSA  Poptávka CR  Ubytovací statistika HUZ (ČSÚ)  Výběrové šetření cestovního ruchu (ČSÚ)  Šetření příjezdového CR (MMR)  Platební bilance služeb (ČNB)  Nabídka CR  Data ročních národních účtů  Tabulky dodávek a užití (P.1, P.2, D.2, D.3, P.5, P.6)  Zaměstnanost – NÚ + VŠPS  Ostatní – podniková šetření, resortní statistiky, analýzy aj.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu 46 tabulek TSA + 11 tabulek MZ Referenční období Poptávka CR  7 tabulek (TSA T1.1 – T4.2) Nabídka CR  21 tabulek (TSA T5.1.1 – T6.2.7) Zaměstnanost  7 tabulek (TSA T7.1 – T7.7) Investice  8 tabulek (TSA T8.1.1 – T8.2.1) Nefinanční ukazatele  2 tabulky (TSA T10.1 – T10.2) Hlavní makroekonomické ukazatele NH a CR  1 tabulka (TSA T11.1.) Počet pracovních míst a zaměstnaných osob  1 tabulka (MZ T1) Charakteristiky zaměstnanosti  7 tabulek (MZ T2 – T8) MZ T2 - podle sezónnosti MZ T3 - podle prac. úvazku MZ T4 - podle trvalosti úvazku MZ T5 - podle pohlaví MZ T6 - podle věkových skupin MZ T7 - podle vzdělání MZ T8 - podle státní příslušnosti Propojení s TSA – Výkony zaměstnanosti v CR  1 tabulka (MZ T9) Souhrnné ukazatele zaměstnanosti NH a CR  2 tabulky (MZ T10 – T11) Přehled výstupů MZPřehled výstupů TSA Přímý vliv CR (bez multiplikačních efektů), národní úroveň, roční data, různá členění

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Satelitní účet cestovního ruchu CR tvoří 3 % HDP, zaměstnává 240 tis. osob Přehled hlavních výsledků  Spotřeba PCR = 125 mld. Kč (2/3 T, 19 % JN, 14 % Tr)  Spotřeba DCR = 104 mld. Kč (62 % T, 28 % JN, 10 % SC)  Spotřeba VCR = 77 mld. Kč (70 % T, 5 % JN, 25 % SC  Spotřeba VnCR = 229 mld. Kč (55 % PCR + 45 % DCR) 3 % CK/CA, 16 % ubytování, 19 % stravování, 18 % doprava, 1/3 zboží (vč. PHM)  2,7 % HPH (88 mld. Kč), 2,9 % HDP (104 mld. Kč) 72 % charakteristická odvětví, 24 % související odv., 4 % nespecifická odv.  239,5 tis. zaměstnaných osob (4,6 %), 236,6 tis. pracovních míst 68 tis. stravování, 42 tis. ubytování, 14 tis. CK/CA  THFK = 41 mld. Kč (5,0 %) 62 % ost. budovy a stavby, 15 % ubyt. zař., 15 % dopr. prostředky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Děkujeme za pozornost Prostor pro diskusi, dotazy, náměty