Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Minimální preventivní program školy
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Formy individuálních vzdělávacích strategií pro žáky
Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Základní východiska zachování pojmu „speciální vzdělávací potřeby“
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Speciálně pedagogická diagnostika
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě

Žák se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP, PO) Školský zákon ve znění zákona č. 82/ §16 (1)Dítětem, žákem a studentem se speciálními vzdělávacími potřebami se rozumí osoba, která k naplnění svých vzdělávacích možností na rovnoprávném základě s ostatními potřebuje poskytnutí podpůrných opatření. Podpůrnými opatřeními se rozumí nezbytné úpravy ve vzdělávání a školských službách odpovídající zdravotnímu stavu, kulturnímu prostředí nebo jiným životním podmínkám dítěte, žáka nebo studenta. Děti, žáci a studenti se speciálními vzdělávacími potřebami mají právo na bezplatné poskytování podpůrných opatření školou a školským zařízením. -NEZBYTNÉ DOPORUČENÍ ŠKOLSKÉHO PORADENSKÉHO ZAŘÍZENÍ (viz později – stupně podpory)

Školská poradenská zařízení Pedagogicko-psychologické poradny Speciálně pedagogická centra Vyhláška č. 72/2005 Sb. Vyhláška č. 73/2005 Sb. ! ZMĚNA LEGISLATIVY OD

zahájení činnosti 1. ledna 1996 pracoviště: Pardubice, Vysoké Mýto poradenská péče je poskytována ambulantně a v terénu celý Pardubický kraj Speciálně pedagogické centrum SVÍTÁNÍ je školské poradenské zařízení

děti předškolního věku, žáci, mládež a dospělí: s kombinovaným postižením s tělesným postižením s mentálním postižením s poruchou autistického spektra s narušenou komunikační schopností Cílová skupina

speciální pedagogové 6 (úvazek 5,5) sociální pracovník 1 (úvazek 0,2) psycholog 1 (úvazek 1,0) krizový intervent 1 (úvazek 0,5) Odborný tým SPC

 komplexní diagnostika klienta (speciálně pedagogická, psychologická, sociální)  pomoc při integraci žáků se zdravotním postižením do běžných škol, instruktáž a úprava prostředí  konzultace pro rodinu, klienta, školská zařízení i ostatní účastníky péče  sociálně právní poradenství  včasná intervence, krizová intervence  metodická pomoc pro rodiče a pedagogy (pomoc při tvorbě vzdělávacích plánů apod.)  poradenství při výběru didaktických a kompenzačních pomůcek, zapůjčování odborné literatury  informování rodičů, pedagogů a veřejnosti formou konzultací, přednášek, seminářů, diskuzí atd. Činnosti SPC

Diagnostika PAS – pedopsychiatr, klinický psycholog Zákonní zástupci kontaktují PPP nebo SPC Odklad školní docházky - Doporučení ŠPZ a zpráva od odborného lékaře (pediatr, neurolog, psychiatr, ortoped …) nebo klinického psychologa  2 doklady -Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší 8.rok věku Nástup do 1. ročníku  u žáků s potřebou podpůrných opatření - Spolupráce se ŠPZ – zhodnocení potřeby podpůrných opatření a jejich stanovení  Doporučení ŠPZ Před zápisem do 1. ročníku

Doporučení ŠPZ Metody výuky Úpravy obsahu a výstupů vzdělávání Organizace výuky Individuální vzdělávací plán Personální podpora Hodnocení Pomůcky  Stupeň podpory 1. – 5. stupeň (1. stupeň sama škola – PLPP)

Přispívá rodič na podpůrná opatření??? Podpůrná opatření jsou poskytována jako nároková  bez finančního podílu rodičů Jedno podpůrné opatření může sdílet více žáků současně Pomůcky lze zakoupit, zapůjčovat ŠPZ  hospodárný postup

Postup školy Škola musí bezodkladně po obdržení doporučení ŠPZ a udělení písemného souhlasu zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka poskytovat podpůrná opatření  Kontrola ČŠI  Revizní orgán

Dokumentace žáka se SVP psychologické zprávy (1x za rok u žáků s LMR) lékařské zprávy (aktuální) Doporučení školského poradenského zařízení ke vzdělávání dítěte, žáka, studenta se speciálními vzdělávacími potřebami zprávy ze speciálně pedagogického vyšetření – vypracovává SPC Individuální vzdělávací plán – vypracovává škola (ředitel – zodpovědný) podepsaný ředitelem, učitelem, zákonným zástupcem žáka, zástupcem SPC nebo PPP – na školní rok zápisy ze speciálně pedagogických intervencí - hodnocení integrace – ze strany ŠPZ zpravidla 2x ve školním roce rozhodnutí ředitele školy, další dokumentace dle právních předpisů

Podíl školy při edukaci žáka se SVP třídní učitel na základě Doporučení školského poradenského zařízení a na základě psychologického (lékařského) a speciálně pedagogického vyšetření (vypracovává SPC) vypracovává Individuální vzdělávací plán (dále IVP) a podepsaný všemi zúčastněnými stranami (ředitel, třídní učitel, ostatní vyučující, asistent pedagoga, osobní asistent a zákonný zástupce) zasílá SPC ke schválení a podpisu předává kopii vysvědčení (z druhého pololetí) 2x ročně (před pololetím, před koncem školního roku) zasílá učitel krátké písemné hodnocení plnění IVP žáka (případně mailem) kontaktuje SPC při problémech nebo při potřebě konzultace oznamuje SPC závažné skutečnosti a změny týkající se vzdělávání integrovaného žáka umožňuje SPC realizaci speciálně pedagogických intervencí ve třídě a konzultací s pedagogy školy, s asistentem pedagoga

Spolupráce ze strany zákonných zástupců žáka se SVP předávají SPC a škole aktuální lékařské zprávy dítěte (psychologické, ortopedické, psychiatrické atd.) umožňují provedení speciálně pedagogického vyšetření a písemně vypracovanou zprávu předávají škole oznamují SPC a škole důležité skutečnosti a změny týkající se vzdělávání dítěte, bydliště apod. spolupracují se školou dle konkrétních bodů uvedených v IVP mají právo obrátit se na SPC či školu s dotazy, problémy či požadavky, které se týkají vzdělávání jejich dítěte

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN (IVP) vychází ze školního vzdělávacího programu příslušné školy, závěrů speciálně pedagogického vyšetření, popřípadě psychologického vyšetření a dalších lékařských zpráv je závazným dokumentem pro zajištění vzdělávacích potřeb žáka. vypracovává ho třídní učitel žáka, jako podklad pro zpracování využívá Doporučení ŠPZ, zprávu ze speciálně pedagogického vyšetření, psychologického vyšetření. je součástí dokumentace žáka.

Rámcové vzdělávací programy RVP pro základní vzdělávání s přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením ! od září 2016 – pouze RVP pro základní vzdělávání Klíčové kompetence: k učení, k řešení problémů, kompetence komunikativní, sociální a personální, občanské, pracovní Vzdělávací oblasti: -Jazyk a jazyková komunikace -Matematika a její aplikace -Informační a komunikační technologie -Člověk a jeho svět -Člověk a společnost -Člověk a příroda -Umění a kultura -Člověk a zdraví -Člověk a svět práce

RVP pro obor vzdělávání základní škola speciální Klíčové kompetence: k učení, k řešení problémů, kompetence komunikativní, sociální a personální, občanské, pracovní Vzdělávací oblasti: -Jazyková komunikace (Čtení, Psaní, Řečová výchova) -Matematika a její aplikace (Matematika) -Informační a komunikační technologie -Člověk a jeho svět -Člověk a společnost -Člověk a příroda -Člověk a kultura (Hudební výchova, Výtvarná výchova) -Člověk a zdraví (Výchova ke zdraví, Tělesná výchova) -Člověk a svět práce

Obsah IVP osobní údaje – jméno, datum narození třída základní údaje o žákovi – diagnóza doporučení odborného pracoviště – datum vyšetření učební dokumenty (vzdělávací program, ročník) speciálně pedagogické postupy metody, formy a úpravy práce v jednotlivých předmětech způsob ověřování znalostí (ústní forma, písemné testy, skupinová práce…)

Prosím Vaše dotazy a děkuji za pozornost SPC SVÍTÁNÍ Komenského 432 Pardubice Tel.: