ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Směsi – opakování základních znalostí Autor: Mgr. Studená Iveta Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Voda Základ života.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK CHEMICKÝCH SMĚSÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Dělení směsí Chemie – 8. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodní zdroje na Zemi
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
Období: leden až květen 2012
Autor: Stejskalová Hana
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Předtest – vlastnosti látek
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Směsi stejnorodé se oddělují krystalizací nebo destilací
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.

 Rozdělte směsi na stejnorodé a různorodé.

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ  Uveďte příklady oddělování složek z každodenního života. K oddělování složek směsí se používají různé postupy, při kterých se využívá rozdílných vlastností jednotlivých složek směsi.

PŘEBÍRÁNÍ (SEPAROVÁNÍ)  Oddělování složek směsi pevných látek;  využívá se jejich rozdílné barvy, hmotnosti, tvaru nebo magnetických vlastností. VYUŽITÍ:  třídění odpadu;  oddělování neželezných kovů od železa.

UMÍTE TŘÍDIT ODPAD?  Jaké druhy odpadů se dávají do jednotlivých kontejnerů?

USAZOVÁNÍ (SEDIMENTACE)  Oddělování vzájemně nerozpustných složek směsi na základě jejich rozdílné hustoty;  lze ovlivnit proudem vzduchu nebo proudem tekoucí vody (unáší lehčí složky). VYUŽITÍ:  čištění vody, ropy (čističky);  příprava turecké kávy.

DESTILACE  stejnorodé směsi se oddělují na základě rozdílných teplot varu  nejdříve se odpařuje složka s nejnižší teplotu varu, poté s vyšší teplotou varu. Teplota varu ethanolu 78,3 °C Teplota varu methanolu 64,7 °C Vyhledejte v tabulkách teploty varu ethanolu a methanolu. Která složka se začne odpařovat dřív?

Destilační aparatura teploměr frakční baňka odtok vody skleněné kuličky kahan chladič přítok vody alonž předloha na destilát

DESTILACE VYUŽITÍ:  výroba destilované vody;  výroba ethanolu (alkoholu);  získávání benzinu, nafty a petroleje. Pokuste se určit z jakých látek se vyrábí destilovaná voda, alkohol a benzin. z pitné vody z cukerné šťávy z ropy

FILTRACE  Oddělování pevných složek z kapalných a plynných směsí;  filtrační materiál (síto): filtrační papír, vata, plátno aj. VYUŽITÍ:  příprava čaje;  vaření těstovin;  čištění vody (vodárny);  vysávání prachu.

Filtrační aparatura kádinka se směsí skleněná tyčinka filtrační nálevka s filtrem filtrační kruh kádinka s filtrátem laboratorní stojan

KRYSTALIZACE  Oddělování rozpuštěných složek stejnorodé směsi, při které dochází k vyloučení pevné složky v podobě krystalů;  nejdůležitější metoda čištění pevných látek. VYUŽITÍ:  výroba cukru;  získávání soli z mořské vody;  čištění krystalických látek.

ODPAŘOVÁNÍ  Získávání rozpuštěné látky z roztoku jeho zahříváním.  Rozpouštědlo se vypaří, zůstane rozpuštěná látka. VYUŽITÍ:  získávání soli ze slaných roztoků.

VYLUHOVÁNÍ (EXTRAKCE)  Oddělování pevných složek směsi na základě jejich rozdílné rozpustnosti v určitém rozpouštědle;  rozpustí se pouze požadovaná složka, její roztok dále oddělíme filtrací. VYUŽITÍ:  příprava léčivých čajových nápojů;  výroba rostlinných olejů;  získávání barviv z přírodních materiálů.

SUBLIMACE  Při změně teploty mohou některé látky přejít z pevného skupenství do skupenství plynného = sublimace.  Opačná změna skupenství = desublimace. VYUŽITÍ:  přečišťování pevných sublimujících látek (např. jodu).

SUBLIMAČNÍ APARATURA baňka s ledovou vodou krystalky čistého jodu kádinka se znečištěným jodem žíhací kruh s keramickou síťkou laboratorní stojan kahan

CHROMATOGRAFIE  Oddělování složek směsi na základě jejich rozdílné schopnosti vázat se ke dvěma látkám, s nimiž jsou ve styku;  jedna látka bývá pevná, druhou je rozpouštědlo. VYUŽITÍ:  získávání barviv z rostlinných směsí;  zjišťování chemických látek přidávaných do potravin.

 Jakými metodami byste oddělili jednotlivé složky ze směsi? písek a voda líh a voda cukr z cukerné šťávy písek a železné piliny písek a jod filtrace destilace krystalizace magnet sublimace

 Pojmenujte dané metody oddělování složek. Pokuste se je blíže charakterizovat.

teploměr frakční baňka odtok vody skleněné kuličky kahan chladič přítok vody alonž předloha na destilát  Pro jakou oddělovací metodu je tato aparatura typická? Popište její části. DESTILACE

ZDROJ OBRÁZKŮ Slide 1: AUTOR NEUVEDEN. Odpad. In: Bořetice: Obec [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 2: VOJTĚŠKOVÁ, Petra. Káva. © 2014 AUTOR NEUVEDEN. Polévka 1. In: Mladá fronta a. s. [online]. © 2014 [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Medaile pro oh vancouver. In: Centrum [online]. © 2010 [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Den braven lepení polystyren. In: Raiffeisen stavební spořitelna a.s.: Svět bydlení [online]. © [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 3: AUTOR NEUVEDEN. 8b-4c066d2c95a48. In: BUSINESS MEDIA CZ, s. r. o.: Dům a byt [online]. © [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Odpady třídění. In: XBizon, s. r. o.: Nazeleno [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Cistic. In: ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice [online]. © 2006 [cit ]. Dostupné z:

ZDROJ OBRÁZKŮ Slide 4: AUTOR NEUVEDEN. Odpady třídění. In: XBizon, s. r. o.: Nazeleno [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Železný šrot. In: Základní škola Vlachovice [online]. © 2014 [cit ]. Dostupné z: Slide 5: AUTOR NEUVEDEN. Černý kontejner. In: Jak třídit [online]. © [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Modrý kontejner. In: Jak třídit [online]. © [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Žlutý kontejner. In: Jak třídit [online]. © [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Zelený kontejner. In: Jak třídit [online]. © [cit ]. Dostupné z: Slide 6: AUTOR NEUVEDEN. Cistic. In: ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice [online]. © 2006 [cit ]. Dostupné z: Slide 7: AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z:

ZDROJ OBRÁZKŮ Slide 8: AUTOR NEUVEDEN. Destilace. In: Učebnice chemie pro 8. ročník [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 9: AUTOR NEUVEDEN. Připravený kvas. In: VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [online]. © [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Destilovaná voda 5l. In: Zenit spol. s r. o [online]. © 2014 [cit ]. Dostupné z: content/uploads/catablog/originals/Destilovan%C3%A1%20voda%205l.jpghttp:// content/uploads/catablog/originals/Destilovan%C3%A1%20voda%205l.jpg AUTOR NEUVEDEN. Pohonné hmoty, benzin, nafta. In: Idnes: technet [online]. [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 10: VOJTĚŠKOVÁ, Petra. Čaj. © 2014 AUTOR NEUVEDEN. 8b-4c066d2c95a48. In: BUSINESS MEDIA CZ, s. r. o.: Dům a byt [online]. © [cit ]. Dostupné z: 4c066d2c95a48_250x213.jpghttp:// 4c066d2c95a48_250x213.jpg Slide 11: AUTOR NEUVEDEN. Filtrace. In: Tiscali Media, a.s.: Chemie pro Starou Paku [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 12: PLUCKOVÁ, Irena. Krystalizace. © 2013 Slide 13: PLUCKOVÁ, Irena. Odpařovací miska. © 2013

ZDROJ OBRÁZKŮ Slide 14: AUTOR NEUVEDEN. Perex. In: XBizon, s. r. o. [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: Slide 15: PLUCKOVÁ, Irena. Sublimace. © 2013 Slide 16. AUTOR NEUVEDEN. Image4191. In: Stránky chemického praktika [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 17: VOJTĚŠKOVÁ, Petra. Chromatografie. © 2014 Slide 18: AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 19: VOJTĚŠKOVÁ, Petra. Čaj. © 2014 VOJTĚŠKOVÁ, Petra. Krystalizace. © 2014 PLUCKOVÁ, Irena. Sublimace. © 2013 AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z: Slide 20: AUTOR NEUVEDEN. Destilace. In: Učebnice chemie pro 8. ročník [online]. [cit ]. Dostupné z: AUTOR NEUVEDEN. Ukol-sovicka. In: Veselá razítka [online]. [cit ]. Dostupné z: