37. schůze VSP PS PČR Informace o aktuálním stavu řešení Lékařské posudkové služby resortu MPSV 3. února 2016 JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Studijní obor: Sociální činnost
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Podpora v nezaměstnanosti
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Organizace sociální správy
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ I.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
ředitel odboru posudkové služby
Lékařská posudková služba ČSSZ
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Správa sociálního zabezpečení
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Aktuální stav aplikace zákona o státní službě na Ministerstvu financí ČR Mgr. Jan Sixta, státní tajemník v Ministerstvu financí.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Implementace zákona o státní službě
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Nemocenské pojištění - základní dokumentace Markéta Hornychová Čepelková Vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Liberec Spojení:
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
43. schůze VSP PS PČR Aktuální stav připravované změny v oblasti Lékařské posudkové služby – aktualizace podkladu z 37. schůze 23. června 2016 JUDr. Jiří.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Kvalita v sociálních službách jako proces
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sekce sociálně pojistných systémů
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Právo sociálního pojištění
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

37. schůze VSP PS PČR Informace o aktuálním stavu řešení Lékařské posudkové služby resortu MPSV 3. února 2016 JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV

Kompetence LPS v důchodovém pojištění –invalidita a změny stupně invalidity –dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav dítěte a jeho neschopnost vykonávat z tohoto důvodu výdělečnou činnost (pro účely nezaopatřenosti) pro účely zaměstnanosti –zda jde o osobu zdravotně znevýhodněnou v nepojistných agendách –schopnost pohyblivosti a orientace pro účely průkazu OZP –zdravotní stav pro účely příspěvku na zvláštní pomůcku –stupeň závislosti pro účely příspěvku na péči

Kompetence LPS v nemocenském pojištění LPS: –posuzuje pracovní schopnost pojištěnce po uplynutí podpůrčí doby –provádí kontrolu posuzování dočasné pracovní neschopnosti ošetřujícími lékaři jde o zvláštní druh kontrolní činnosti vůči ošetřujícím lékařům tato činnost sleduje zejména účelné vynakládání prostředků na nemocenské pojištění –provádí za ošetřujícího lékaře rozhodování ve věcech dočasné pracovní neschopnosti a potřeby ošetřování v případě zákazu vysloveného ošetřujícímu lékaři v těchto věcech rozhodovat (jedná se o možnou největší sankci podle zákona o nemocenském pojištění při porušování povinností)

Organizace lékařské posudkové služby resortu MPSV okresní správy sociálního zabezpečení –posuzují pro první stupeň správního řízení –úkoly může plnit pouze lékař –posuzování je monokratické Česká správa sociálního zabezpečení –posuzuje pro námitkové řízení ve věcech důchodového pojištění a pro odvolací řízení ve věcech nemocenského pojištění a ve věcech osob zdravotně znevýhodněných –úkoly může plnit pouze lékař –posuzování je monokratické

Organizace lékařské posudkové služby resortu MPSV Ministerstvo práce a sociálních věcí –posuzuje pro odvolací řízení správní nepojistné agendy (v prvním stupni rozhoduje ÚP ČR, odvolacím orgánem je MPSV) –posuzuje pro přezkumné řízení soudní ve věcech důchodového pojištění posuzování je komisionální, posuzují posudkové komise MPSV komise je nejméně tříčlenná, předsedou je lékař – zaměstnanec MPSV dalšími členy jsou tajemník a odborní lékaři klinických oborů o výsledku se hlasuje, PK MPSV se usnáší většinou hlasů

Začlenění LPS do rozhodovacích procesů posudková činnost je správní činností, jejíž procesní stránka se řídí  ve vymezeném rozsahu správním řádem  ve vymezeném rozsahu též zvláštními právními předpisy z oblasti sociálního zabezpečení (zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením) proces posuzování je zároveň specifickou součástí správního řízení  posudkový orgán vydává podklad pro rozhodnutí - posudek  hlavním obsahem posudku je vyhodnocení, zda posuzovaná osoba plní právním předpisem stanovenou podmínku pro nárok na dávku či jiný benefit ze systému sociálního zabezpečení  posudek má pro správní orgán charakter povinného důkazu, ale nemá zároveň charakter závazného stanoviska  správní orgán posudek hodnotí jako každý jiný důkaz, tj. z hlediska jeho přesvědčivosti a úplnosti

Součinnost LPS a ošetřujících lékařů pro objektivizaci zdravotního stavu je zásadní součinnost LPS s ošetřujícími lékaři od ošetřujících lékařů se získává převážná většina údajů ošetřující lékař (většinou registrující praktický lékař) vyplní předepsaný tiskopis podklad ošetřujícího lékaře se doplní nálezy odborných lékařů pokud jsou shromážděné nálezy nedostačující pro posouzení, může posudkový orgán vyžádat další vyšetření lékař LPS si může též zapůjčit zdravotnickou dokumentaci lékař LPS má možnost údaje doplnit též vlastním vyšetřením

Služební zákon a LPS od je lékařská posudková služba samostatným oborem státní služby podle zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě zákon o státní službě se vztahuje na lékaře LPS i referentky LPS OSSZ a ČSSZ, resp. tajemnice PK MPSV noví zaměstnanci LPS musí skládat úřednické zkoušky, které sestávají z obecné a zvláštní části na MPSV byly zřízeny dvě zkušební komise pro obor Lékařská posudková služba dopady zákona o státní službě na činnost LPS  nová místa se obsazují na základě výběrového řízení, je povinnost složit úřednickou zkoušku  atestace z posudkového lékařství se pokládá za rovnocennou zvláštní části úřednické zkoušky v oboru státní služby Lékařská posudková služba  státní služba je limitována věkem 70 let

Problémy LPS největším problémem je personální zajištění LPS lékaři problém zvýraznila aplikace zákona o státní službě zkomplikoval se příjem nových lékařů z resortu zdravotnictví  nový lékař musí složit úřednickou zkoušku  přijat do státní služby je na dobu určitou 12 měsíců  po dobu, než složí úřednickou zkoušku, pobírá plat v nejnižším tarifu příslušné platové třídy  jsou oprávněné obavy, že tyto podmínky jsou pro klinické lékaře zcela neatraktivní pro případné rozhodnutí pro posudkové lékařství a vstup do státní služby omezení věku zaměstnance ve státní službě na 70 let

Počet posudkových lékařů Na ČSSZ bylo k systemizováno v LPS celkem 803 míst, z toho 398 míst lékařů – na těchto místech pracuje 448 lékařů, z toho je 304 ve státní službě Na ČSSZ k ze zákona skončí 144 lékařů, kteří z důvodu věkového omezení nepožádali o přijetí do státní služby Do roku 2020 bude muset na ČSSZ skončit dalších 51 lékařů ve státní službě z důvodu dosažení věku 70 let V posudkových komisích MPSV je systemizováno 90 míst, z toho 45 míst lékařů – v současné době jsou vypsána 3 výběrová řízení na místa v plném úvazku, ostatní místa jsou obsazena V posudkových komisích MPSV k ze zákona skončí 4 lékaři, kteří z důvodu věkového omezení nepožádali o přijetí do státní služby Do roku 2020 bude muset skončit v posudkových komisích MPSV dalších 6 lékařů ve státní službě z důvodu dosažení věku 70 let

Rozložení věkových skupin lékařů ČSSZ v procentech

Počty posudků v roce 2015 v roce 2015 vypracovaly OSSZ cca posudků –z toho pro ČSSZ (42,6 % všech posudků) invalidita posudků prodloužení vyplácení nemocenského po uplynutí podpůrčí doby posudků osoba zdravotně znevýhodněná posudků ostatní agendy (ukončení DPN rozhodnutím OSSZ, DNZS dítěte) –pro Úřad práce ČR posudků (57,4 % všech posudků) pro účely příspěvku na péči posudků průkazy osob se zdravotním postižením posudků příspěvky na zvláštní pomůcku posudků ostatní (příspěvek na mobilitu) 11 posudků ČSSZ – námitkové řízení v důchodovém pojištění cca posudků posudkové komise MPSV – ve všech agendách cca posudků

Struktura posudků vypracovaných na OSSZ

Zátěž lékařů ČSSZ – vývoj od roku 1995

Návrhy opatření opatření pro udržení stávajících lékařů a získání nových  platová (zvláštní příplatek za neuropsychickou zátěž, náborové příspěvky)  návrh nového způsobu odměňování státních zaměstnanců (v gesci MPSV)  změna zákona o státní službě (zrušit nebo zmírnit věkové omezení, zjednodušit zařazování nových lékařů do státní služby - § 29)  návrh MPSV bude projednán s MV  stanovit rovnocennost atestace z posudkového lékařství s obecnou částí úřednické zkoušky  návrh MPSV bude projednán s MZ (úprava vzdělávacího programu v nástavbovém oboru posudkové lékařství) a s MV (novelizace NV č. 136/2015 Sb.)  výuka posudkového lékařství na lékařských fakultách  projednáno s MŠMT, podpora na České konferenci rektorů, následovat budou jednání s jednotlivými lékařskými fakultami  posudkové lékařství v rámci atestační přípravy vybraných klinických oborů  projednáno s MZ a IPVZ, MPSV bude jednat o doplnění vzdělávacích programů ve vybraných oborech specializačního vzdělávání

Návrhy opatření opatření pro nahrazení části posudkových lékařů  vnitřní – zavedení nové nelékařské odbornosti VŠ vzdělání do procesu posuzování v rámci stávajících kompetencí LPS  připravuje se testování na ČSSZ (březen, duben), úprava katalogu správních činností a dopady do systemizace ČSSZ  vnější – převod některých kompetencí LPS mimo stávající organizační strukturu – na ošetřující lékaře – ze zákona nebo smluvně  projednáno s MZ, jako nejvíce vhodná se jeví oblast průkazů pro osoby se zdravotním postižením

Děkuji za pozornost. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor výkonu posudkové služby, Na Poříčním právu 1, Praha 2