Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Doudleby Autor : Mgr. Jana Blažková Téma : Násobilka v oboru do 100 Název : VY_32_INOVACE_20_DĚLENÍ 6-9 Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_007_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ZEMĚPIS Téma: Země jižního cípu Ročník: 7.
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
státy vzniklé po rozpadu SSSR povrch – nížiny mírný podnebný pás kontinentální podnebí obyvatelstvo – Slované věřící – pravoslavná církev.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_VLASTIVĚDA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Přírodní zdroje na Zemi
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Autor: Mgr. Marie Hrbková Název: VY_32_INOVACE_5A11M3_Slovní úlohy
Vzdělávací materiál: Indie Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Kateřina Nekvindová
Přírodní krajiny - test
Autor: Mgr. Marie Hrbková Název: VY_32_INOVACE_1C42Čj3_Slovní druhy
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_108_M6
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: PaedDr. Jana Čechová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_77_PRV1
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Rozdělení zemí podle vyspělosti
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_07_Z7_Skála TÉMA: Tichý oceán
Název školy: Základní škola a Mateřská škola okres Jindřichův Hradec
Autor: PaedDr. Jana Čechová
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Severní Amerika – Kanada 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Východní Evropa (Ukrajina, Bělorusko, Rusko)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Mgr. Libor Hrbek Název: VY_32_INOVACE_8A04Z6-8_Jižní Evropa
Autor: Mgr. Libor Hrbek Název: VY_32_INOVACE_8A09Z6-8_Severní Evropa
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A16Z6-8_ Velká Británie a.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A13Z6-8_ Dánsko
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství Téma: Rusko - lidé a hospodářství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace  Určeno pro věk 10 – 14 let.  Interaktivní materiál pro prezentaci, procvičování, opakování a test.  Inovace – podnícení aktivity žáků při vyučování, zvýšení motivace žáků pomocí názorných obrázků, možnost přesouvání objektů v PowerPointu.

Rusko – lidé a hospodářství Oficiální název: Ruská federace Hlavní město: Moskva Jazyk : ruština (slovanský jazyk) Bohaté zdroje nerostných surovin Federální stát (více jak 100 národů)

Další podrobnosti Počet obyvatel: (r. 2009) Rozloha: km2 Čas k SEČ: +2 hod. (Moskva) Internetová doména: www. …………...ru Mezinárodní poznávací zkratka (MPZ): RUS Rusku se též říká světová velmoc (má velikou vojenskou i hospodářskou sílu)

Vlajka Ruské federace

Evropská část Asijská část  80 % obyvatelstva  80 % produkce Ruska  20 % nerostných surovin  20 % rozlohy  20 % obyvatelstva  20 % produkce  80 % nerostných surovin  80 % rozlohy

Doprava Suroviny se dopravují na velké vzdálenosti Nejčastěji po železnici – Sibiřská magistrála Silnice jsou ve špatném stavu a je jich málo Důležitá je letecká doprava – stará letadla Říční doprava – nejvíce po Volze a s ní spojených kanálech. Potrubím – ropovod a plynovod (obě suroviny tečou do ČR, ruským plynem topíme i v naší škole)

Zemědělství Ruska Nemá příznivé podmínky pro zemědělství, sever Ruska je chladný, jih Ruska zase suchý Dobré podmínky jsou v lesostepích a stepích v evropské části a v jižní Sibiři mezi Uralem a jezerem Bajkal

Úkoly pro samostatnou práci 1)Vypočítej kolik asi obyvatel žije v evropské části Ruska? 80 % z 140 miliónů. 2)O kolik hodin je v Moskvě více než v Praze? 3)Najdi na mapě hranice mezi evropskou a asijskou částí Ruska, Moskvu, Volhu, Bajkal, Sibiřskou magistrálu, trasu plynovodu a ropovodu do Evropy

Správné řešení 1) 80 % ze = obyvatel V Evropské části Ruska žije asi 112 miliónů obyvatel. 2) V Moskvě je o 1 hodinu více než v Praze.

Citace Materiál je dílem autora