Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Život dobrovolníka v domovech pro seniory
Legislativní rámec dobrovolnické služby
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Organizace sociální správy
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice dobrovolnictví
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Knihovna a Veřejná služba?.  Září 2009 – Prosinec 2011  30 hodin měsíčně  doba trvání 1 rok.
Marketing v pojišťovnictví února 2007 E :45 – 17:15 hod.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
VLADIMÍR JEŘÁBEK, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA, KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
„Pomáháme těm co pomáhají… “
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Dobrovolnictví na Praze 14

Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016

Kdo je dobrovolník  Je to člověk, který věnuje svůj volný čas a energii ve prospěch okolí, a to bez nároku na finanční odměnu nebo protislužbu. Setkání s NNO 2016

Výhody dobrovolnictví obecně  Získání nových zkušeností, dovedností a informací  Navázání nových kontaktů a vztahů  Kvalitní využití volného času  Pocit radosti a uspokojení ze smysluplné činnosti a prospěšnosti  Sebepoznání, sebereflexe a seberealizace  Možnost změny životního stylu, posun životních hodnot  Vytváří podmínky pro větší citlivost a vnímavost vůči okolí Setkání s NNO 2016

Co mu můžeme nabídnout  Informace a poradenství v oblasti dobrovolnictví  Zajištění distribuce informací, mailing, podpůrná komunikace, organizace schůzek, workshopů, zajištění zázemí, koordinace jednotlivých kroků a realizace propojení jednotlivých organizací  Propagace dobrovolnictví v médiích a šíření dobré praxe / možnost vytvoření celoměstské kampaně  Vznik webové záložky s nabídkou a poptávkou dobrovolnictví na Praze 14 Setkání s NNO 2016

Příklady z praxe v zahraničí Banskobystrický kraj Týden dobrovolnictví (přes 1000 dobrovolníků, odpracováno více jak 4000 hodin) Setkání s NNO 2016

Příklady z praxe v ČR Lazariánská pomoc – Receptorie Každý měsíc akce pro klienty Domova se zdravotním postižením v Oseku u Strakonic Setkání s NNO 2016

Příklady z praxe v Praze 14 Občané Jahodnice Úklid veřejných prostor v rámci kampaně „Chceme tu mít čisto!“ Setkání s NNO 2016

Dobrovolnická služba (dle zákona č. 198/2002, Sb. O dobrovolnické službě)  Dobrovolnická organizace (neakreditovaná) vybírá, organizuje a podporuje dobrovolníky  Příklad povinností:  Smlouva s dobrovolníkem (stačí ústní)  Vedení jednoduché evidence (jen v případě, požádá-li dobrovolník o Osvědčení o vykonaném dobrovolnictví)  Informovat dobrovolníka o rizicích Setkání s NNO 2016

Akreditovaný dobrovolnický program  Vysílající organizace (musí mít status veřejné prospěšnosti) – vybírá, vede, pojišťuje a vysílá dobrovolníky (nemusí vysílat)  Přijímající osoba/organizace – má povinnost vést evidenci dobrovolníků  Akreditační řízení – podmínky: odpovědná osoba, popis programu, popis CS, rizika a nároky pro dobrovolníka, identifikace školitelů, způsob hodnocení a kontroly dobrovolníků, aj. Setkání s NNO 2016

Výhody pro organizace  Dobrovolnická pomoc  Možnost započítat hodnotu dobrovolnické činnosti do spoluúčasti na financování projektu podporovaného z veřejných prostředků Setkání s NNO 2016

Výhody akreditace pro organizace  Pojištění, právní záruky  Osvobození od daně z příjmů právnických osob (hodnota dobrovolnických činností uplatňovaná pro dofinancování projektů) Setkání s NNO 2016

Výhody akredidace pro dobrovolníky  Smluvně zaručené postavení  Pojištění proti škodám  Překračuje-li činnost 20h týdně po dobu 3 měsíců  Počítá se jako náhradní doba zaměstnání  Je-li nezaměstnaný – má možnost si hradit důchodové pojištění  Stát je plátcem zdravotního pojištění, pokud již není účasten z jiného titulu Setkání s NNO 2016

Koho tedy hledáme? PARTNERY = VÁS Setkání s NNO 2016

MČ Praha 14 Děkujeme za pozornost 0DDĚLENÍ STRATEGICKÉHO PLÁNOVÁNÍ A KOMUNIKACE PRAHA 14 KULTURNÍ Setkání s NNO 2016