ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Řízení motorových vozidel
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Dopravní výchova Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
09.1 Chodec v silničním provozu
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k procvičení pravidel.
Pravidla provozu vozidel na pozemních komunikacích platná od
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace DOPRAVNÍ ZNAČKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Odkryj správnou dopravní značku a najdi pod ní písmeno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
stůj, dej přednost v jízdě
Dopravní značky.
Název Dopravní výchova - křižovatky
Název Dopravní výchova - značky
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Umíte se chovat na silnici?
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
Materiál je určen pro výuku dopravní výchovy ve 3. ročníku. Hra je inspirovaná stolní hrou Activity. Žáci se rozdělí do skupin, na tabuli je zobrazen herní.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Eva Gregorová Dopravní psychologie 2
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_PRVOUKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
NeRiskuj.
KŘIŽOVATKY. KŘIŽOVATKY místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují Křižovatka místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují.
D o z p n r.
Autor: PaedDr. Jana Čechová
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_20_CHOVÁNÍ CHODCE TÉMA: CHOVÁNÍ CHODCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
Krajské ředitelství policie hl. m
DOPRAVNÍ ZNAČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Grosmanová.
VY_32_Inovace_2.2.1 Dopravní prostředky a značky
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály - pokyny policisty nebo osob oprávněných k řízení provozu na pozemních komunikacích - pokyny strážníka obecní policie k usměrňování provozu na pozemních komunikacích

Řízení provozu světelnými signály Při řízení provozu na křižovatce se užívají především světelné signály tříbarevné soustavy s plnými signály nebo se směrovými signály

Při řízení provozu na křižovatce znamená pro řidiče povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou: -"Příčná čára souvislá„ -"Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" -"Příčná čára souvislá s nápisem STOP„ -kde taková dopravní značka není, před světelným signalizačním zařízením signál s červeným světlem "Stůj!"

signál se současně svítícím červeným a žlutým světlem "Pozor!" povinnost připravit se k jízdě

signál se zeleným plným kruhovým světlem "Volno" dodrží-li ustanovení o odbočování: -může odbočit vpravo nebo vlevo -přičemž musí dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce a cyklistům přejíždějícím ve volném směru po přejezdu pro cyklisty -Svítí-li signál "Signál pro opuštění křižovatky" umístěný v protilehlém rohu křižovatky, neplatí pro odbočování vlevo možnost pokračovat v jízdě

Povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou: -Příčná čára souvislá -Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě! -Příčná čára souvislá s nápisem „STOP" -kde taková dopravní značka není, před světelným signalizačním zařízením Je-li však toto vozidlo při rozsvícení tohoto signálu již tak blízko, že by řidič nemohl vozidlo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě Svítí-li světlo tohoto signálu přerušovaně, nejde o křižovatku s provozem řízeným světelnými signály signál se žlutým světlem "Pozor!"

signál se zelenou směrovou šipkou nebo šipkami umožňuje pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují

jimiž je doplněn signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo, upozorňují řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců, směr jízdy přejíždějících cyklistů nebo směr chůze přecházejících chodců a směr jízdy přejíždějících cyklistů signály "Signál žlutého světla ve tvaru chodce", "Signál žlutého světla ve tvaru cyklisty" nebo "Signál žlutého světla ve tvaru chodce a cyklisty",

"Doplňková zelená šipka" svítící současně se signálem s červeným světlem "Stůj!" nebo se žlutým světlem "Pozor!" možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují řidič musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím ve volném směru a útvarům chodců jdoucím ve volném směru; přitom nesmí ohrozit ani omezit přecházející chodce. signál "Doplňková zelená šipka"

Signál pro opuštění křižovatky Je umístěn v protilehlém rohu křižovatky

Těchto signálů se může užít i na jízdních pruzích vyhrazených pro autobusy městské hromadné dopravy osob nebo trolejbusy. stůjjízda přímo jízda přímo a vlevo jízda přímo a vpravo jízda vlevo a vpravo jízda vlevo jízda vpravo "Signály pro tramvaje"

Signály pro chodce -dvoubarevná světelná soustava -popřípadě i doprovodné akustické signály Signál se znamením Volno: -chodec může přecházet vozovku -rozsvítí-li se poté signál se znamením „Stůj“ - chodec smí dokončit přecházení Signál se znamením Stůj: -chodec nesmí vstupovat na vozovku V místech kde je světelné signalizační zařízení pro chodce vybaveno tlačítkem pro chodce, chodec smí po stisknutí tlačítka vstoupit na vozovku teprve na znamení signálu se znamením „Volno"

Řízení provozu pokyny policisty Policista řídí provoz na pozemních komunikacích změnou postoje a pokyny paží Při tomto způsobu řízení dopravy zpravidla používá směrovku, kterou drží v pravé ruce Pokyny policisty pro řidiče i chodce "Stůj!" pro směr, ke kterému stojí policista čelem nebo zády řidič je povinen zastavit vozidlo

"Pozor!„ vztyčí-li policista paži nebo předloktí pravé paže se směrovkou řidič jedoucí ze směru, pro který byl provoz předtím zastaven, je povinen se připravit k jízdě řidič jedoucí ve směru předtím volném je povinen zastavit vozidlo je-li však již řidič tak blízko, že by nemohl bezpečně zastavit vozidlo, smí pokračovat v jízdě

"Volno" pro směr, ke kterému stojí policista bokem řidič může pokračovat v jízdě dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo

má-li policista pravou paži předpaženou a levou upaženou znamená to "Stůj!" pro řidiče přijíždějícího směrem k zádům a pravému boku policisty "Volno„ pro řidiče přijíždějícího směrem k levému boku policisty řidič přijíždějící směrem k zádům a pravému boku policisty je povinen zastavit vozidlo řidič přijíždějící k levému boku policisty může pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo řidič přijíždějící směrem k čelu policisty smí odbočovat jen vpravo chodci smějí přecházet vozovku jen za zády policisty.