Co je jedlé pod zemí?. Trocha historie... Nejvíc jedlých kořenů a hlíz pochází z tropických nížin Lidské kultury záviské na produkci „vegekultur“ (vegetativně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Západní Afrika Obr. 0 Autor : J.Čáp.
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
ZELENINA.
Lilkovité.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Krajina a životní prostředí
Miroslava Melicharová
Potraviny rostlinného původu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Zemědělství.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Polní ekosystémy.
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Miříkovité.
Čeleď: Brukvovité.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Strava při zánětu jater
Brukvovité.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Kulturní rostliny, pojmy
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Ekosystém pole Rostliny
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_36_ČS TEMA: Ekosystém okolí lidských.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Potravinářské zbožíznalství
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa - Zelenina
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Polní ekosystémy.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_17_Okopaniny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
BRUKVOVITÉ Dvouděložné rostliny.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Co je jedlé pod zemí?

Trocha historie... Nejvíc jedlých kořenů a hlíz pochází z tropických nížin Lidské kultury záviské na produkci „vegekultur“ (vegetativně se propagující rostliny): – v JV Asii před 11 tisíci lety (domestikace obilí před cca lety) – ve střední Americe před – 9800 lety (kukuřice – před 9800 lety) – dodnes v mnoha částech tropů –

Jedlé podzemní plody Podzemnice olejná (Arachis hypogea) – pod zemí se vyvíjí lusky na prodloužené květní stopce – konzumace semen (arašídy) – olej (smažení, ztužené pokrmové tuky, farmaceutický a kosmetický průmysl)

Hlízy stonkového původu Slunečnice hlíznatá (Helianthus tuberosus) „topinambury“ – neobsahuje škrob, ale inulín – vytrvalá, hlízy pevně přirostlé k stolonům – předchůdce brambor, krmivo pro zvěř

Lilek brambor (Solanum tuberosum) – celosvětově 4. nejvíce využívaná plodina – umožnil rozvoj říše Inků – jed solanin – široké použití v kuchyni (přílohy, polévky), výroba škrobu a lihu Hlízy stonkového původu

Hlízola nachová (Apios Americana) – bobovitá liána – hlízovité ztlustliny podzemních oddenků – hlízy jedlé po tepelné úpravě (obsah inhibitorů proteáz), díky 2-leté periodě sklizně v Evropě nezdomácněĺa Hlízy stonkového původu

Zázvor (Zingiber officinale) – široké použití v kuchyni (čerstvý i sušený do masitých jídel, do sladkého pečiva, čerstvý na čaj, zázvorová limonáda, nakládaný – do suši)

Šťavel hlíznatý (Oxalis tuberosa) „oca“ – vysoký obsah oxalátů (odstraňováno dehydratací, slunečním zářením) – úprava vařením, smažením, do polévek Hlízy stonkového původu

Lotos (Nelumbo nucifera) – oddenky používané v asijské kuchyni a v alternativním léčitelství (odhlenění HCD) Hlízy stonkového původu

Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) „kurkuma“ – mletý sušený oddenek součástí kari koření – základní součást indických jídel – žluté potrav. barvivo – v JV Asii používán i čerstvý – alter. medicína – protizánětlivý, x rakovině, podpora kognit. funkcí mozku? Hlízy stonkového původu

Dosna (Canna) – pěstuje se pro okrasné listy a květy, ale i hlízy bohaté na škrob (potrava pro lidi i zvěř) Hlízy stonkového původu

Kuklík městský (Geum urbanum) – náhražka skořice a hřebíčku Hlízy stonkového původu

Orobinec (Typha) – oddenky se dají jíst vařené, sušit a mlít na mouku Hlízy stonkového původu

Celer (Apium graveolens var. rapaceum) – Užíván syrový i tepelně upravený (vařený, pečený, smažený) jako příloha, do salátů a polévek Hlízy hypokotylového původu

Lichořeřišnice hlíznatá (Tropaeolum tuberosum) – z hlízy vyrůstají jednoleté plazivé oddenky s lodyhami, adventivními kořeny a květy – hlízy jedlé po tepelné úpravě, lidové léčitelství (v Andách) – ve výsadbách používán na odpuzení škůdců a plevelů Hlízy hypokotylového původu

Maca (Lepidium meyenii) – hlízy vzniklé srůstem hypokotylu a hl. kořene – místně (v Andách) používán jako potravina (smažený, v polévkách, sušený a mletý na mouku) – léčebné (a afrodisiakální?) účinky Hlízy hypokotylového původu

Maniok jedlý (Manihot esculenta) „cassava“ – jedna z klíčových okopanin tropů – potravina, kosmetický průmysl, lepidla, krmivo, alkoholické nápoje Hlízy kořenového původu

Smldinec (Dioscorea) „jam“ – z hlízy vyrůstá liána – za syrova obsahuje jedovatý dioscorin – tepelně se upravuje (opékaný, grilovaný, vařený, uzený) – stěžejní tropická potravina (Afrika, Asie) Hlízy kořenového původu

Povijnice batátová (Ipomea batatas) „batáty“, „sladké brambory“ – sladké hlízy Hlízy kořenového původu

Jicama (Pachyrhizus erosus) „mexický yam“, „yam bean“ – bobovitá liána – pod slupnou křehká, křupavá nasládlá dužnina (obsah inulínu) – konzumace hlavně za syrova (samotná či v salátech) nebo vařená či smažená (s pikantními omáčkami a kořením) Hlízy kořenového původu

Cukrová řepa (Beta vulgaris var. altissima) – zásobní kořen (bulva) s vysokým obsahem sacharózy (20%) – výroba cukru, lihu, krmivo Hlízy kořenového původu

Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris) – jí se syrová i vařená (saláty, boršč) – léčivé účinky (snížení krev. tlaku) Hlízy kořenového původu

různé odrůdy brukve (Brassica rapa)“tuřín“, „vodnice“ – hlíza vzniká srůstem stonku a horní části kořene – jedlá za syrova i vařená – i krmivo pro zvěř Hlízy kořenového původu

Ředkev setá (Raphanus sativus) „ředkvička“ – malé formy k jídlu za syrova, dlouhé na vaření Hlízy kořenového původu

Krabilice hlíznatá (Chaerophyllum bulbosum) – nekolikaměsíční skladování hlíz – přeměna škrobu na cukry, rozvine je ořechová chuť Hlízy kořenového původu

Aracacha (Arracacia xanthorrhiza) – za syrova nejedlá – vařená – chuť mezi celerem, zelím a ořechy – užití jako brambory (příloha, kaše, knedlíky, gnocchi, polévky) Hlízy kořenového původu

Mrkev obecná (Daucus carota) – kořen jedlý za syrova i vařený (samostatný i jako součást polévek, salátů, dalších pokrmů) Pastyňák setý (Pastinaca sativa), petržel (Petroselinum) – kořen jedlý za syrova i vařený (součást polévek, salátů, dalších pokrmů) – léčivé účinky Kořeny

Kozí brada fialová (Tragopogon porrifolius) – kořen chutná po ústřicích – mladé kořeny jedlé syrové (saláty), starší vařené (polévky) Kořeny

Čekanka obecná (Cichorum intybus) – vysoký obsah inulínu – náhražka kávy, čekankové puky Křen selský (Armoracia rusticana) – syrový do salátů, k nakládání zeleniny, k masu Kořeny