Burdová Aneta Plívová Tereza HKSN, 1. ročník Kuchyně Střední Asie Burdová Aneta Plívová Tereza HKSN, 1. ročník
Kazachstán Klima - velmi kontinentální Typické velké rozdíly teplot Většinu území - pouště a polopouště, jen malá část je zalesněna nebo je hospodářsky využívána Sklizeň: pšenice, ječmen, kukuřice, rýže, proso, cukrová řepa, slunečnice, zelenina, ovoce, bavlna Chov dobytka: skot, ovce, prasata, velbloudi, koně, drůbež
Jídlo: V typicky kazašské nebo uzbecké hospůdce. Nůž nedostanete Jídlo: V typicky kazašské nebo uzbecké hospůdce. Nůž nedostanete. Maso je obvykle nakrájené na malé kousky. Nebo si musíte poradit rukou a zuby.
Tapčan Tapčan je zvláštností kazašského hodování.
Dastarchán - stůl plný jídla Bešbarmak („pět prstů“ – Bes: pět, barmak: prsty ) - skopové či koňské maso, které se vaří v kotli s nudlemi Dastarchán Bešbarmak
Šašlik Šašlik - maso, většinou skopové nebo kuřecí, grilované nad ohněm Původem je šašlik ze zakavkazských republik Marinované skopové maso se nabodne na špíz a připravuje na speciálním rožni - mangalu a na speciálním dřevu - saksaulu.
Saksaul je keř, který roste na místních stepích, i když je stepní půda zasolená. Právě slanost a typická vůně dřeva dává šašliku tu pravou chuť. Saksaul moc nehoří, spíše doutná. Saksaul se položí do mangalu - speciálního zařízení na grilování špízů šašliku
Lipjoška - nekvašený chléb místní chléb, základ jídelníčku, jí se ke všemu lipjoška se dá připravit v troubě, ale tradičně se dělá v tandyru - hliněné peci
Postup přípravy
Samsy a čebureki - opečené těsto, opět se zeleninovou nebo masovou náplní Manty - plněné masové či zeleninové knedlíčky vařené v páře
Koktal Koktal - otevřena ryba se spoustou zeleniny a cibule, peče se nebo griluje
Kurdak Kazy Kurdak - pečené maso smíchané s vařenými bramborami a zeleninou Kazy - koňské maso, které je uložené ve střevě a vařené
Lagman Baursaky Lagman - tlusté špagety s masově-zeleninovou směsí Baursaky – příloha, smažené neplněné nesladké koblížky
Chičiny - pečená placka z těsta pomazaná brynzou nebo bramborou Chičiny - pečená placka z těsta pomazaná brynzou nebo bramborou. Chičiny jsou oblíbený předkrm Žarkoe - kousky vařeného masa s těstovinou v masovém bujónu
Soljanka - zeleninová polévka s krájenými olivami a kouskem zakysané smetany Okroška - studená mléčná polévka z okurek a kopru do horkých letních dnů
Okóročka - pečené kusy kuřete i s kostí s nějakou přílohou Pod horami se chovají v horských říčkách pstruzi. Můžete si je dát v almatinských restauracích
Kazan kebab - kousky vařeného libového koňského masa Brizol - vaječná placka plněná směsí s masem a zakysanou smetanou
Nápoje: nejčastěji pije čaj, z alkoholu potom vodka, kazašský koňak a šampaňské Čaj a chléb jsou standardní součástí kazašského stolu
Čaj se pije buď s citronem nebo mlékem, nepoužívají hrníčky, ale malé misky bez ouška - pialy
Kumys - zkvašené kobylí mléko (v pouštích – velbloudí mléko – šubat)
Kvas - zkvašený nápoj, který se připravuje hlavně v létě, obsahuje trochu alkoholu, vyrábí se z chleba, ovoce nebo bobulí Pivo s brčkem
K pivu se jí všechny druhy oříšků, brambůrky, ale hlavně místní specialita ovčí sýr čečil (uzený a natrhaný na jemné provázky) Nebo k pivu přikusují kurt - tvrdé slané kuličky, které vznikly vysušením z tvarohu při zpracování mléka.
Sladkosti Tradiční je čak-čak připravený z těsta a medu Medový dort Sušenky
Zefir - nadýchané pečivo s náplní Místo zákusků a pečeného cukroví se na slavnostní stůl položí mističky s bonbóny
Turkmenistán Sklizeň: pšenice, kukuřice, rýže, zelenina, ovoce, bavlna Tradiční chov dobytka (karakulské ovce, kozy, velbloudi) Karakum-nejobávanější poušť celé Asie Významný je Karakumský kanál -v jeho nejvýchodnějším cípu se napojuje na řeku Amudarja - uměle vybudovaný zavlažovací kanál, který znamená přísun vláhy pro zemědělství a pitné vody
Turkmenistán Typická čistě masitá a čistě mléčná jídla (kvůli podnebí) Úprava a konzervace masa: Govurma - opékání malých kousků masa v bavlníkovém, sezamovém či vlastním oleji Kakmač - velké kusy masa se i s kostí nabodávají na špice tyčí a několik dní se suší Garyn - beraní nebo kozlí nasolený žaludek,potřený paprikou a nacpaný kousky masa a sádla, následně zašitý a schovaný v písku Ryby - pouze v jídelníčku Ogurdžalinců, netradiční kombinace, př. jeseter na meruňkách a rýže, candát s granátovou šťávou a rozinkami
Govurma
Šurpo, Plov, Šašlik, Manty, Čebureki Pobřeží Kaspického moře - podniky nabízejí plody moře Na západě - skopové pečené v hliněné peci na vonném dřevě Nápoje : Zelený čaj, pivo, víno, vodka, šampaňské, kefír
Uzbekistán Zemědělství: Sklizeň: pšenice, kukuřice, zelenina, ovoce, hrozny, bavlna Chov dobytka: skot, ovce, kozy, velbloudi
Uzbekistán prvky perské (záliba ve velmi sladkých cukrovinkách a kombinace ovoce a masa) kazašské (záliba v mase a některé mléčné pokrmy) od 19. století i ruské (větší množství moučných jídel) typické používání koření (pro povzbuzení chuti k jídlu) - kurkuma, bazalka, bobkový list, estragon, anýz, paprika, kopr, koriandr, máta a česnek
Maso - hovězí a skopové i vepřové, drůbež není běžná, ryby pouze zřídka, častěji se objevuje pernatá divočina. Nejoblíbenější úprava masa je pečení v kuse na otevřeném ohništi – nejčastěji i s kostí, pak se upečené maso ještě dusí v páře. Oblíbené jsou i pokrmy z mletého masa; plní se jím samsa, guštli-noni (pirožky s nádivkou ze sekaného vařeného vepřového masa), lilky, nebo se koření cibulí a paprikou a griluje na roštu jako špíz. Přílohy nemají, přikusuje se zelenina nebo chlebová placka.
Plov, lagmany, manty, somsy, okroška, čebureki Pokrmy z obilovin, z luštěnin a ze zeleniny (avšak maso nesmí chybět) Často používané druhy zeleniny jsou ředkev, tykve a tykvičky, mrkev, řepa, lilky, rajčata, papriky a především cibule Ovoce – melouny (Dynja), dýně, granátová jablka, meruňky, hroznové víno, ale též třešně, švestky, jablka a churma. Z ostatních plodů pak především pistácie a vlašské ořechy Významné místo v kuchyni Uzbeků také zaujímají polévky, které jsou husté, silné a tučné. Nejoblíbenější je šurpa (mastný vývar s masem a zeleninou) a speciální cibulová polévka s masem Churma - zvláštní ovoce s peckou, charakteristicky svíravé chuti Kuraga - sušené meruňky bez pecek Urjuk - drobné sušené meruňky s peckami
Plov Smažená mrkev s rýží a masem Základním národním pokrmem charakterizuje staré uzbecké přísloví „Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov“. Základní složkou je rýže (nejlépe kulatá, dlouhozrnnou považují za podřadnou) a maso. Existují stovky obměn tohoto slavného jídla z několika druhů masa s mandlemi, rozinkami, kuragou, šafránem, zeleninou nebo houbami.
Nápoje Nejčastějšími nápoji jsou osvěžující airan (jogurt nebo kyselé mléko rozředěné vodou nebo sodovkou) a hned potom čaj Na západě Uzbekistánu se pije čaj jiný - s mlékem, máslem a solí (tak jak jej pijí kočovní Kyrgyzové nebo Mongolové) K čaji se obvykle podává urjuk, kišmiš (velmi chutný druh uzbeckých rozinek) nebo čak-čak. Alkoholické nápoje - vodka (uzbecky aragy)
Kyrgyzstán Pěstuje se pšenice, ječmen, brambory, kukuřice, bavlna a zelenina Chovají se ovce, skot, prasata, drůbež a koně
Kyrgyzstán čajchóny Šašlik Bešparmak (okolo jezera Issyk-Kul vám připraví spíše nudle s bramborem v rosolu než výtečné maso) Dunganská kuchyně – kuchyně přistěhovalců z Číny Pije se: nejčastěji zelený a černý čaj, který se podává téměř ke každému jídlu. Zvláště se na ně zaměřují tzv. čajchóny (čajchány) Kumys na bázi zkvašeného mléka či Boso (fermentované proso s chutí podobnou pivu)
Tádžikistán Pěstuje se bavlna, obilniny, tabák, ořechy, citrusy, meruňky, vinná réva, zelenina a luštěniny Chová se skot, ovce, koza a drůbež
Tádžikistán Nákupy jsou v Tádžikistánu nejjednodušší na tržištích, kde je možné vcelku levně pořídit vše potřebné Restaurací a barů však v této zemi mnoho nenajdete Nejčastějším jídlem je plov, typické jídlo pro všechny země centrální Asie Šašlik Okroška, či klasická ruská soljanka Manty Čebureki Lagman Šurpo Ovoce (v létě) především melouny, na tržištích levně nakoupíte granátová jablka, meruňky, švestky a fíky Nejčastějším nápojem je čaj (pivo, víno, vodka či šumivé víno jsou k mání ve většině restaurací)