Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace 411 15 T ř ebívlice Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
Látkové složení lidského těla- prvky
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
BÍLKOVINY Proteiny.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor: Mgr.Lenka Preisová Název : VY_32_INOVACE_19_P_složky potravy a jejich význam Téma: Složky potravy a jejich význam Č íslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

Anotace a metodický pokyn Materiál určen pro žáky 9.třídy praktické školy Využitelný při práci s interaktivní tabulí Práce s textem Druh realizace: prezentace

voda složky potravy minerální látky bílkoviny vitaminy tuky vláknina cukry

Použité zdroje a a Ok6PQWdefprxz01Uw9AVmn/shutterstock_ jpg Ok6PQWdefprxz01Uw9AVmn/shutterstock_ jpg / _Vejce_Jsou_Pln_Bilkovin_A_Mineralu/images/2.jpg_ jpg / _Vejce_Jsou_Pln_Bilkovin_A_Mineralu/images/2.jpg_ jpg

Bílkoviny Jsou pro člověka nenahraditelné Nezbytné pro tvorbu svalstva Udržení odolnosti proti nemocem Nezbytné pro tvorbu specifických látek nutných pro život (enzymy) nejvíce potřebné v období růstu dva druhy – živočišné a rostlinné zp ě t

Cukry (sacharidy) jsou pro člověka hlavním zdrojem energie čím více člověk vydává energie, tím více potřebuje cukrů při nedostatku cukrů spaluje organismus tuky a naposled bílkoviny nadbytečný cukr se v těle přeměňuje v tuk zp ě t

Vláknina důležitá pro pocit nasycenosti vyskytují se hlavně v ovoci, zelenině, luštěninách a tmavém pečivu většinou se jedná o nevstřebatelné složky potravy jsou důležité pro správnou střevní činnost slouží též jako prevence nejen zácpy, ale i rakoviny střeva zp ě t

Tuky Jsou nejbohatším zdrojem energie (více než dvojnásobným oproti cukrům) ukládají se v organismu nejen podkožně, ale i obalují vnitřní orgány patří mezi ně i Cholesterol - důležitý pro organismus, částečně se přijímá potravou, částečně se tvoří v játrech Potřebné zejména pro těžce tělesně pracující lidi zp ě t

Vitaminy Významně se podílejí na řízení životních pochodů jsou pro organismus nezbytné v malém množství rostoucí organismus má větší potřebu vitaminů, pokud se nedostávají,vznikají nemoci z jejich nedostatku Vitaminy dělíme na 2 velké skupiny dle rozpustnosti: A/vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E, K B/vitaminy rozpustné ve vodě: B,C zp ě t

Minerální látky Zúčastňují se výstavby tkání, především kostí a vlasů Nenahraditelné složky výživy, plní různé funkce, podílejí se na stavbě organismu Patří sem: Ca-vápník-důležité pro výstavbu kostí,zubů K-draslík-důležitý minerál - se sodíkem udržují osmotický tlak Na-sodík-nejdůležitější minerál, měřením jeho hladiny v krvi můžeme určit míru a typ hydratace

Fe-železo-důležité pro tvorbu hemoglobinu-krevního barviva (obsaženo v zelenině, žloudku, masu, ovoci) Při jeho nedostatku nutno podávat přípravky se železem - ferro kapky, aktiferrin… F-Fluor-důležitý pro správný vývoj kostí a zubů-dětem se dávají preventivně tabletky obsahující fluor. I-Jod-důležitý pro činnost štítné žlázy, při jeho nedostatku ve vývoji vzniká tzv. Endemický kretenismus. Hladiny minerálů vyšetřujeme v krvi tzv. mineralogramem- jedná se o biochemické vyšetření krve.Při poruchách hladin těchto minerálů mnohdy přistupujeme k infusní léčbě zp ě t

Voda jednou ze základních podmínek života vylučuje se ledvinami,částečně střevem velké nebezpečí při průjmových onemocněních a zvracení u novorocenců, kojenců a malých dětí - dochází rychle k dehydrataci (může být životu nebezpečná a je příčinou smrti u mnoha nemocí, zejména silných průjmových onemocnění) nikdy nepijeme vodu ze zdrojů, které neznáme zp ě t