Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor: Mgr.Lenka Preisová Název : VY_32_INOVACE_19_P_složky potravy a jejich význam Téma: Složky potravy a jejich význam Č íslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:
Anotace a metodický pokyn Materiál určen pro žáky 9.třídy praktické školy Využitelný při práci s interaktivní tabulí Práce s textem Druh realizace: prezentace
voda složky potravy minerální látky bílkoviny vitaminy tuky vláknina cukry
Použité zdroje a a Ok6PQWdefprxz01Uw9AVmn/shutterstock_ jpg Ok6PQWdefprxz01Uw9AVmn/shutterstock_ jpg / _Vejce_Jsou_Pln_Bilkovin_A_Mineralu/images/2.jpg_ jpg / _Vejce_Jsou_Pln_Bilkovin_A_Mineralu/images/2.jpg_ jpg
Bílkoviny Jsou pro člověka nenahraditelné Nezbytné pro tvorbu svalstva Udržení odolnosti proti nemocem Nezbytné pro tvorbu specifických látek nutných pro život (enzymy) nejvíce potřebné v období růstu dva druhy – živočišné a rostlinné zp ě t
Cukry (sacharidy) jsou pro člověka hlavním zdrojem energie čím více člověk vydává energie, tím více potřebuje cukrů při nedostatku cukrů spaluje organismus tuky a naposled bílkoviny nadbytečný cukr se v těle přeměňuje v tuk zp ě t
Vláknina důležitá pro pocit nasycenosti vyskytují se hlavně v ovoci, zelenině, luštěninách a tmavém pečivu většinou se jedná o nevstřebatelné složky potravy jsou důležité pro správnou střevní činnost slouží též jako prevence nejen zácpy, ale i rakoviny střeva zp ě t
Tuky Jsou nejbohatším zdrojem energie (více než dvojnásobným oproti cukrům) ukládají se v organismu nejen podkožně, ale i obalují vnitřní orgány patří mezi ně i Cholesterol - důležitý pro organismus, částečně se přijímá potravou, částečně se tvoří v játrech Potřebné zejména pro těžce tělesně pracující lidi zp ě t
Vitaminy Významně se podílejí na řízení životních pochodů jsou pro organismus nezbytné v malém množství rostoucí organismus má větší potřebu vitaminů, pokud se nedostávají,vznikají nemoci z jejich nedostatku Vitaminy dělíme na 2 velké skupiny dle rozpustnosti: A/vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E, K B/vitaminy rozpustné ve vodě: B,C zp ě t
Minerální látky Zúčastňují se výstavby tkání, především kostí a vlasů Nenahraditelné složky výživy, plní různé funkce, podílejí se na stavbě organismu Patří sem: Ca-vápník-důležité pro výstavbu kostí,zubů K-draslík-důležitý minerál - se sodíkem udržují osmotický tlak Na-sodík-nejdůležitější minerál, měřením jeho hladiny v krvi můžeme určit míru a typ hydratace
Fe-železo-důležité pro tvorbu hemoglobinu-krevního barviva (obsaženo v zelenině, žloudku, masu, ovoci) Při jeho nedostatku nutno podávat přípravky se železem - ferro kapky, aktiferrin… F-Fluor-důležitý pro správný vývoj kostí a zubů-dětem se dávají preventivně tabletky obsahující fluor. I-Jod-důležitý pro činnost štítné žlázy, při jeho nedostatku ve vývoji vzniká tzv. Endemický kretenismus. Hladiny minerálů vyšetřujeme v krvi tzv. mineralogramem- jedná se o biochemické vyšetření krve.Při poruchách hladin těchto minerálů mnohdy přistupujeme k infusní léčbě zp ě t
Voda jednou ze základních podmínek života vylučuje se ledvinami,částečně střevem velké nebezpečí při průjmových onemocněních a zvracení u novorocenců, kojenců a malých dětí - dochází rychle k dehydrataci (může být životu nebezpečná a je příčinou smrti u mnoha nemocí, zejména silných průjmových onemocnění) nikdy nepijeme vodu ze zdrojů, které neznáme zp ě t