Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Historický vývoj latinského jazyka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská kultura.
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
RENESANCE A HUMANISMUS
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VATIKÁN.
Rétorika Etymologie Dialektologie
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Raný středověk 5. – 11. století
Charakteristika umělecké památky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Historie Starověkého Řecka
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Středověk Úvod.
Římská vzdělanost a kultura
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Počátky římského městského státu
Renesance a humanismus
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Antický Řím Dějiny impéria.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Renesance a humanismus
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím.
Syropalestina.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Francká říše.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Co je lékařská terminologie?
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Jazykové rodiny Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Latinské skloňování podstatných jmen.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Vytvořil: Jakub Řezníček
Středověká literatura - úvod
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Vzdělanost Pozdní gotika
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Starověký řím 6. ročník NG.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Struktura jazyka.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk a literatura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Renesance a humanismus
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Úvod do středověku.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Francká říše.
Obecné poučení o jazyce
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Historický vývoj latinského jazyka

Původ latinského jazyka Vychází z proto-indoevropských jazyků –Převzala šest z osmi původních indoevropských pádů Nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, ablativ ale nepřevzala lokál a instrumentál Tyto pády přežily v některých použitích genitivu a ablativu Latina patří do italické skupiny jazyků –sem patří také románské jazyky a mnohé mrtvé jazyky (obr. 1)

Původ latinského jazyka Latina přímo vychází z řečtiny a féničtiny –převzala slovní zásobu a abecedu Vznikla v italské oblasti Latia –dnešní italské Lazio (viz. mapa) okolí řeky Tiber obýval kmen Latinů –Ti obývali oblast kolem budoucího Říma přibližně od roku 1000 př. n. l. (obr. 1)

Italické jazyky V tehdejší Itálii existovaly mnohé početné jazykové skupiny –Venéčtina, iliryčtina, ligurština leponština, liburština, aj. Daleko silnější sousední etruština (není indoevropského původu) nebo umbrijština (obr. 2)

Archaická latina Díky založení Říma a jeho další expanzi se latina lavinově šířila po Itálii a Středomoří Latina užívaná do roku 75 př. n. l. se označuje jako archaická –někdy se užívá jako jazykový přelom zánik republiky (obr. 3) Mapa expanze římské republiky ve 2. století př. n. l. a 1. stol. př. n. l.

Latinský nápis ze 6. století př. n. l. byl nalezen na římském pahorku Quirinal Tzv. Černý kámen – Lapis niger (zde v přepisu) z 5. st. př. n. l. (obr. 4) (obr. 5)

Klasická latina Časově ohraničena cca 75 př. n. l – 14 n. l. Politicky se kryje s krizí republiky a její faktickou přeměnou na principát Tzv. zlatý věk latiny – klasičtí římští autoři Gaius Julius Caesar Marcus Tulius Cicero řečník politik napsal mnohé politické studie vášnivý republikán Caesarův soupeř politik vojevůdce Zápisky z války Galské Zápisky z války občanské (obr. 7) (obr. 6)

Nápis nalezený v římském Koloseu z klasického období latiny (obr. 8)

Doložené užívání latiny okolo roku 60 n. l. (obr. 9)

Vulgární latina Vulgární = lidový Vznikala během římské expanze jako svébytný jazyk lidových vrstev Gramaticky méně bohatá Současníky a pozdějšími renesančními autory považována za úpadkovou Stala se základem pro jednotlivé románské jazyky (především italštinu a španělštinu) (obr. 10) Lidové politické „graffiti“ nalezené v Pompejích

Románské jazyky Všechny vycházejí z vulgární latiny –rozšiřovali - vojáci, otroci a osadníci z římské říše Po rozpadu římské říše se jednotlivé jazyky vyvíjely samostatně Další rozšíření zapříčinila portugalská, španělská a francouzská kolonizace –Amerika, Afrika, Asie Dnes okolo 800 mil. rodilých mluvčí

Rozšíření románských jazyků tmavší barva označuje častější používání (obr. 11)

Církevní latina Latina jako jazyk církve se šířila spolu s křesťanstvím Církev = nositelka vzdělanosti ve středověku –Latina jako jazyk vzdělanců –Mezinárodní dorozumívání –Univerzální jazyk do počátku novověku (do 16. st.) Dodnes se užívá jako úřední jazyk ve Vatikánu

(obr. 12) Ukázka středověkého církevního gotického rukopisu v latině

Středověká latina Velké změny v gramatice a v pravopise –záměny koncovek pádů –rozvolněná pravidla –vytrácení hlásky „h“ (habere (mít) – abere) –záměna některých dvojhlásek (ti – ci) –zánik dvojhlásky „ae“ (psala se pouze jako „e“) Rozšíření slovní zásoby o výrazy z románských jazyků Zásadně ovlivněna Vulgatou –latinský překlad bible od sv. Jeronýma ze 4. st. n. l. –mnoho novotvarů vytvořených z řečtiny a hebrejštiny

Ukázka nápisu se středověkou latinou r klášter Prüfening v Řezně (obr. 13)

Humanistická latina (renesanční) Cílený návrat renesance k antickým kořenům Obrovský zájem o klasickou latinu a její autory –Dante Alighieri (1265 – 1321) –básník Petrarca (1304 – 1374) –Lorenzo Valla (1406 – 1457) –Giovanni Pico della Mirandola (1463 – 1494) Snaha o opravu jazyka – hyperkorekce –často se upravováním slov do původní podoby vytvářely nechtěně další novotvary Latina proniká do oblasti vědy (od 16. století) –velcí fyzikové a astronomové 17. století píší stále v latině Koperník, Galileo, Newton aj.

Latina dnes Živý jazyk jedině ve Vatikánu Mnoho latinských jazykových kroužků –V Praze Circulus latinus pragensis – konverzace v latině, aktivní používání, stáže v Itálii Světová komunita latiníků stále latinu doplňuje o moderní slovní zásobu Wikipedie v latině – Vicipaedia latina –cca hesel (k ) Výuka na některých gymnáziích a VŠ (především církevních)

Použité zdroje a literatura KEPARTOVÁ, Jana. Orbis Romanus et Latinus. Praha: Vydavatelství Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, URBANOVÁ, Daniela. BLAŽEK, Václav. Národy starověké Itálie, jejich jazyky a písma. Brno: Host, KLOSOVÁ, Markéta. Vestibulum. Praha: Universita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta, (k ) (k ) Úvodní obrázek z Obr. 1 z Obr. 2 z 32px-Iron_Age_Italy.svg.png Obr. 3 z 2nd_century_BC.gif Obr. 4 z Obr. 5 z

Použité zdroje a literatura Obr. 6 z x-CiceroBust.jpg Obr. 7 z cesare-enhanced_1-800x1450.jpg/220px-Giulio-cesare-enhanced_1- 800x1450.jpg Obr. 8 z on_2.jpg Obr. 9 z 0px-Europa60AD.svg.png Obr. 10 z graffiti.jpg Obr. 11 z Romance_Language_World.png Obr. 12 z Obr. 13 z

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Mgr. Vojtěch Vykouk Předmět: latina Datum: