Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_Fi_III_01 Název Lidé na Zemi Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
Národnostní struktura obyvatelstva
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Globální problémy lidstva
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Autor: Ing. Alice Horáčková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Mezinárodní vztahy.
Rozpad / zánik manželství: - úmrtí, - rozvod Rozvodovost:
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Česká republika Obyvatelstvo
Chudoba.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ekonomická geografie Geografie zemědělství
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Průběh a tvar státních hranic TÉMATICKÝ.
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mezinárodní vztahy.
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Geografie zemědělství
Geopolitika Řešení konfliktů.
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
13. Růst lidské populace, demografie
USA – MNOHONÁRODNOSTNÍ STÁT
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Sociální etika 2 (PS) Vyučuje:. PhDr. Roman Míčka, Th. D. , Ph. D. www
Obyvatelstvo přírodní podmínky mají vliv na rozmístění obyvatel
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
SVĚTOVÉ KULTURNÍ OBLASTI (CIVILIZAČNÍ SFÉRY)
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Hlad ve světě Světová potravinová bilance.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Globální problémy Sociální problémy.
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Transkript prezentace:

Problémy světa

Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská struktura Mezinárodní migrace

20. století – válečné RZ – 95% přírůstku – pokles produkce, růst nezaměstnanosti, nedostatek škol, nemocnic – přírůstek pohlcuje pokrok

Ročně – cca 80 mil + Největší populace – Čína, Indie, USA Statistická data? Ustálení cca 10 – 11 mld. Afrika – řada států – zdvojnásobení počtu obyvatel – nedostatek již dnes Působení tradice, náboženství, ekonomického růstu Populační politika – Čína 1, Indie 2, Evropa?

Produkce potravin – stabilní růst Dostatečná produkce – problém rozmístění – VS o 1/3 více, než je potřeba Ve VS – 50-70% produkce obilnin použito jako krmivo, RZ – obilniny jako hlavní složka potravy Produkce: USA – 1500 kg/ ob. ročně, Nigérie 108 kg

Lidská společnost nikdy nedokázala zajistit dostatek potravin pro každého Akutním hladem trpí nejméně půl miliardy obyvatel, podvýživou 2,5 miliardy (J Asie, Sahel) Tzv. bílkovinový hlad

Zdravotní problémy z nadbytečného objemu konzumovaných potravin či z jejich nevhodné struktury má asi třetina světové populace

Podíl regionů na počtu obyvatel Evropa s Ruskem – 12,5% Asie – 60% Afrika - 13% SA – 5% JA – 9% Oceánie – 0,5% Afrika + Asie roste, Evropa klesá

Skupina lidského rodu, kterou spojuje rodová pospolitost na základě podobnosti somatických rysů Europoidní, mongoloidní, negroidní, australoidní + míšenci

= existující a historicky vzniklé skupiny lidí, které spojuje společný původ, jazyk a společná materiální a duchovní kultura typická je existence určitého území, na kterém se skupina vyvíjela – nemusí být totožné s územím státu Vznik z kmenů a rodů Jazyky – nástroj pro určení národa Národnostní menšiny – nemají stát x mají,ale žijí i na jiném území Vyzrálost etnika – kulturní, politická, ekonomická

Monoteistická x polyteistická Vznik sekt a hnutí Vliv na demografický vývoj Problém migrace

Masová, neřízená, ilegální… Absorpční schopnost evropských zemí Zrušení bariér – V Z Pull faktor Push faktor PŘÍČINY