1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základy krizového řízení
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Ochrana kritické infrastruktury
Integrovaná střední škola,Slaný
Demografie je věda, která se zabývá:
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Organizace Státní správy
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Ekonomika technické infrastruktury
Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta.
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Ekonomika veřejného sektoru
Hospodářství.
Bezpečnost České republiky - vývojové trendy - Vilém ADAMEC.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
BEZPEČNOST REGIONU V KONTEXTU BEZPEČNOSTNÍ STRATEGIE ČESKÉ RUPUBLIKY DOC.ING.PAVEL ZAHRADNÍČEK, CSC VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Rozpočet obce Černovice
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Ekonomika veřejného sektoru
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Program bezpečnostního výzkumu České republiky
Technologická agentura
Demografie je věda, která se zabývá:
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva

2 BEZPEČNOSTNÍ SBORY, HAV.SLUŽBY OZBROJENÉ BEZP.SBORY OZBROJENÉ SÍLY Státní orgány, orgány územních samosprávných celků a právnické a fyzické osoby AČR obrana státu PČR veřejný pořádek, vnitřní bezpečnost HZS ČR připravenost na řešení MU, záchrana, ochrana obyvatel PREZIDENT, PARLAMENT, VLÁDA Bezpečnostní systém České republiky Finanční a hospodářské zajištění bezpečnosti

3 Současné bezpečnostní hrozby Bezpečnostní strategie ČR Česká republika vychází z předpokladu, že ve střednědobém výhledu lze vyloučit možnost rozsáhlého přímého vojenského útoku proti jejímu území i území jejích spojenců. Vývojové trendy v bezpečnostním prostředí jednoznačně potvrzují nárůst významu hrozeb nevojenského charakteru

4 Současné bezpečnostní hrozby dle Bezpečnostní strategie Živelní pohromy Povodně Vichřice a orkány Sněhové kalamity Dlouhotrvající sucha

5 Současné bezpečnostní hrozby dle Bezpečnostní strategie Technické a technologické havárie Chemický průmysl Doprava Nelegální skládky odpadu

6 Současné bezpečnostní hrozby dle Bezpečnostní strategie Požáry Shromažďovací prostory (diskotéky,…) Budovy pro bydlení a ubytování Průmyslové podniky a zemědělství (stodoly,sila..) Přírodní prostředí(lesy)

7 Současné bezpečnostní hrozby dle Bezpečnostní strategie Mimořádné události v zahraničí Monitorování a varování (po tsunami v JV Asii) Humanitární pomoc a SAR z ČR (Odřady CO) Pomoc občanům ČR (z ČR,EU) – Mechanismus CO

8 Bezpečnostní hrozby v ČR z hlediska ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva 2.demografický vývoj 1.životní prostředí 3. energetická bezpečnost 4.Terorismus a organizovaný zločin

9 1.Životní prostředí Globální oteplování Dopad na klima v subtropech (extrémní horka a sucha), zemědělství, vodní hospodářství – migrace do Evropy? ČR – cílová země pro emigranty Transfer nakažlivých chorob z Afriky, Asie Zátěž na energetiku (klimatizace,chlazení..)

10 2. Demografický vývoj v ČR demografické stárnutí Rodí se hlavně potomci imigrantů (cizinců) ČR se může stát jednou z nejstarších zemí Evropy – více důchodců, méně aktivního obyvatelstva (včetně složek IZS) Dopady „stárnutí“ – větší závislost na úřadech,IZS, nepostarají se o sebe

2. Demografický vývoj Dopady migrace: „spící teroristé“, frustrovaní imigranti, kteří vidí vinu ve vyspělých zemích, narušení veřejného pořádku (ilegální migrace), jazykové bariéry, zatížení systému, zásobování, zdravotnictví, sociálních služeb 11

12 3.Energetická bezpečnost Český „best mix“ Posilování jaderné energetiky - zajištění bezpečnosti obyvatelstva Posilování energetické přenosové soustavy 3 denní výpadek proudu – kolaps společnosti Systém záložních zdrojů podniky, veřejné budovy, obyvatelstva (osvěta?)

13 4. Terorismus a organizovaný zločin ČR – potenciální cíl islamistických teroristů (vztahy s Izraelem, účast ve válce –Irák,Afganistan) Praha – neformální centrum středoevropského židovstva skupin organizovaného zločinu v ČR – české, z postsovětských republik, Balkán, Čína, nově indické gangy Propojení organizovaného zločinu a terorismu (peníze) Obchod se zbraněni a zakázanými materiály Prorůstání organizovaného zločinu do státní a hospodářské sféry (kritická infrastruktura) není vždy dostatečná ochrana KI